Βασιλική Ψυχράμη: «Η Παναγία Τρυπητή, “φάρος” πνευματικής ανάτασης και ανάπτυξης του Δήμου μας»

Η Παρασκευή του Πάσχα είναι η πιο ξεχωριστή ημέρα τού χρόνου για τους απανταχού Αιγιώτες. Γιορτάζει η Παναγία Τρυπητή, η πολιούχος της πόλης του Αιγίου, στο Ιερό Προσκύνημα της οποίας αναμένεται και φέτος να συρρεύσουν χιλιάδες ευλαβείς χριστιανοί προκειμένου να Την τιμήσουν, να Την ευχαριστήσουν και να ζητήσουν τη βοήθειά Της…

Αυτή είναι η Παναγία Τρυπητή. Η Μάνα που με θαλπωρή χαϊδεύει τα πρόσωπά μας. Που στέκει στην πόρτα μας και προστατεύει τα σπίτια μας. Που με το ύδωρ το οποίο αναβλύζει από την πηγή Της, μας δίνει ζωή… Αυτή είναι η «Κυρά του Αιγίου» που τιμάται κάθε χρόνο, μα ιδίως την Παρασκευή της Διακαινησίμου, με την δέουσα λαμπρότητα που Της αρμόζει, στην πόλη Της, το Αίγιο, όπου χιλιάδες ΄΄ξεχύνονται΄΄ στους δρόμους ρέοντας με ροδοπέταλα την Θαυματουργή Εικόνα Της κατά την Ιερά Λιτάνευση!

Βλέποντας την στοργική γλυκιά ματιά της Παναγίας μας, αυτή την μητρική ματιά που σκέπασε το γένος μας ως Υπέρμαχη Στρατηγός και την στοργή με την οποία σκεπάζει κάθε άνθρωπο, πάντοτε σκέφτομαι πως συνεχώς μάς είχε στην αγκαλιά Της. Όχι μόνο σε δύσκολες στιγμές όταν ο κίνδυνος βρισκόταν πάνω από το Αίγιο, αλλά και σήμερα και πάντοτε, εύχομαι και προσεύχομαι η Κυρά του Αιγίου ως καλή και στοργική μάνα να μας προστατεύει.

Έπειτα δε και την χαρμόσυνη είδηση ότι ξεκινούν σύντομα οι εργασίες ανακαίνισης του Ιερού Προσκυνήματος με εξασφαλισμένη πίστωση μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, σκέφτομαι πως τώρα πλέον είναι η κατάλληλη στιγμή για την ανάδειξη του «σπιτιού» Της αλλά και την ανάδειξη των θρησκευτικών «θησαυρών» της περιοχής μας, με την «Κυρά του Αιγίου» να αποτελεί την προμετωπίδα της όλης προσπάθειας.

Προς αυτή λοιπόν την κατεύθυνση εγώ και οι συνεργάτες μου μελετούμε τη δημιουργία ενός συμφώνου συνεργασίας με την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, μέσω του οποίου θα επιτευχθεί η προώθηση – προβολή των ιστορικών Ιερών Μονών και Ναών της περιοχής μας, στην προσπάθεια ανάδειξης της Αιγιάλειας ως θρησκευτικού τουριστικού προορισμού.

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της δημαρχιακής μας θητείας θα αναπτυχθούν από κοινού δράσεις – ενέργειες ενδυνάμωσης προσέλευσης επισκεπτών προσκυνηματικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα:

-Διοργάνωση Press Trips (δημοσιογραφικά ταξίδια) για την από κοινού προβολή των προορισμών σε tour operators, travel agents, opinion leaders κ.ά.

-Δημιουργία από κοινού προωθητικού υλικού, που θα χρησιμοποιείται σε παρουσιάσεις, εκθέσεις, είτε γενικού, είτε θεματικού ενδιαφέροντος. Τέτοια προωθητικά υλικά ενδεικτικά είναι η δημιουργία βίντεο και εντύπου σε διάφορες γλώσσες  κ.ά.

-Κοινές δράσεις παρουσίας σε εκθέσεις, συνέδρια και fora με θέμα τον θρησκευτικό – προσκυνηματικό τουρισμό.

-Διεκδίκηση οικονομικής στήριξης ανάπτυξης του θεματικού – θρησκευτικού άξονα μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

-Συνεργασία με εκκλησιαστικούς και πανεπιστημιακούς φορείς, καθώς και με ταξιδιωτικούς οργανισμούς εξειδικευμένους στον θρησκευτικό τουρισμό.

-Δημιουργία από κοινού θεματικής έκθεσης για την προώθηση του προσκυνηματικού τουρισμού.

Είμαστε βέβαιοι πως ο θρησκευτικός πλούτος, τα σημεία αναφοράς της Ελληνο-Ορθόδοξης παράδοσης και η σπουδαία ιστορική παρουσία των Μοναστηριών και Ναών μας στο πέρασμα των αιώνων αποτελούν βασικά πλεονεκτήματα για τον τόπο μας. Αυτά λοιπόν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα δηλώνουμε αποφασισμένοι να τα αναδείξουμε!