Βίλνιους Λιθουανίας

Στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους συγκεντρώθηκαν οι Ηγέτες του ΝΑΤΟ για να λύσουν ορισµένα προβλήµατα και κυρίως την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ µε τη σύµφωνη γνώµη του Ερντογάν πράγµα που έγινε, ύστερα βέβαια µε ανταλλάγµατα υπέρ της Τουρκίας. 

Αν, λοιπόν, µπορούσα να µιλήσω σ’ όλους αυτούς και κυρίως προς τον Ερντογάν απευθυνόµενος, θα τους έλεγα: Η Ελλάδα ήταν και είναι πάντοτε προσηλωµένη στην Ειρήνη. Όλοι σχεδόν οι πόλεµοι, που χρειάστηκε να κάνει ήσαν αµυντικοί. Οι αρχαίες Αµφικτιονίες ήσαν ακριβώς ένας πανελλαδικός οργανισµός για τη διατήρηση της Ειρήνης στις Ελληνικές πόλεις – κράτη.

Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΕΡΑΒΙΝΗ
Καθηγητή – Από τη στήλη “Επίκαιροι Σχολιασμοί” στον “ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”

Εύχοµαι ο Θεός εσάς τους ισχυρούς της γης που κρατάτε στα χέρια σας τις τύχες του κόσµου, να σας φωτίσει ώστε να ενστερνιστείτε την ιδέα µιας παντοτινής ειρήνης και να ενώσετε τις προσπάθειές σας για την παγίωση της Ειρήνης σε παγκόσµια κλίµακα.

Αν δε συµβεί αυτό και κάποτε η ανθρωπότητα χρειαστεί να φτάσει σ’ έναν τρίτο παγκόσµιο πόλεµο, ίσως αυτός να είναι και ο τελευταίος της. Θα είναι ολοκληρωτική η καταστροφή και δεν θα υπάρχουν νικητές και νικηµένοι. Γι’ αυτό πρέπει να πάψει να χρησιµοποιείται η βία σαν µέσο για την επίλυση των διαφορών µεταξύ των λαών.

Πρέπει να ισχύει ο διάλογος και να πρυτανεύσει η λογική, η σύνεση και η δικαιοσύνη. Ας διώξουµε, λοιπόν, µακριά στα τάρταρα τη σκιά του πολέµου. Όλοι εσείς οι ηγέτες και οι πνευµατικοί άνθρωποι πρέπει να εργαστείτε προς την κατεύθυνση αυτή, για τη δηµιουργία, δηλαδή, ενός καλύτερου κόσµου, όπου θα κυριαρχεί το δίκαιο και το ορθό.

«Η Ειρήνη”, έλεγε ο Πρόεδρος Κέννεντυ σ’ ένα λόγο του στον Ο.Η.Ε. “δε βρίσκεται στους Καταστατικούς Χάρτες και στα Σύµφωνα. Ζει στις καρδιές των ανθρώπων. Αν διωχτεί από εκεί, τότε κανείς νόµος, καµία συνθήκη δεν θα µπορέσει ποτέ να τη διατηρήσει”.

Και θα διωχθεί απο την καρδιά του ανθρώπου η ιδέα της Ειρήνης, αν λείψει η αγάπη του προς το συνάνθρωπό του. Ας αφήσουµε, λοιπόν, να θρονιαστεί στην καρδιά µας η αγάπη για το συνάνθρωπό µας. Ας αγαπήσουµε την Ειρήνη και ας εργαστούµε για την παγίωσή της. 

«Αν όλοι λαοί και κυβερνήσεις ενώσουµε τις προσπάθειές µας, θα ανατείλει η µέρα εκείνη που οι δυνατοί θα είναι δίκαιοι, οι αδύνατοι ασφαλισµένοι και η Ειρήνη µόνιµη», καταλήγει ο ειρηνοποιός Κέννεντυ.

Ας γίνουν βιώµά µας τα λόγια αυτά. Τέλος ας γίνουν σύνθηµα όλων µας τα λόγια του ποιητή. «Όχι πια άλλα δάκρυα. Όχι πια άλλο αίµα».