Βάνα Μπεντεβή: Η 26η Ιανουαρίου 2018 είναι μια ΜΕΓΑΛΗ ΗΜΕΡΑ για όλους μας!»

ΒΑΝΑ ΜΠΕΝΤΕΒΗ Φιλόλογος - Ιστορικός Πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α.

Την πλήρη ικανοποίησή του εκφράζει το Δ.Σ. της ΙΛΕΑ για τον ενεργό  ρόλο και τις  προσπάθειες που κατέβαλε η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία στη συλλογή στοιχείων και υλικού, όχι μόνο να στοιχειοθετηθεί η αξία και η σημασία του γεγονότος της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, αλλά και να πείσει για τη σπουδαιότητά του.

Η Πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α. κ. Βάνα Μπεντεβή μιλώντας στην εβδομαδιαία εφημερίδα “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ” και στη Φρόσω Στιβαχτοπούλου, επισημαίνει:

– “Η ΙΛΕΑ ,από τη στιγμή της ίδρυσής έβαλε πολλούς “υψηλούς”  στόχους, προκειμένου να αναδειχθεί η τοπική ιστορία, αλλά και η λαϊκή μας κληρονομιά. Οι σημαντιοκότεροι ήσαν τρεις: 1) η  συγκέντρωση των  ιστορικών και  λαογραφικών στοιχείων της ταυτότητάς μας σε ένα χώρο. Να ιδρυθεί δηλ. Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο. 2) η έκδοση εντύπου (περιοδικού δηλ.), όπου θα προβάλλονται ιστορικά κυρίως θέματα του τόπου μας και 3) η ανάδειξη του σημαντικού ιστορικού γεγονότος της “Μυστικής Συνέλευσης”,που δρομολόγησε τις επαναστατικές εξελίξεις του 1821.  Και αυτή τη στιγμή, έχουν πραγματοποιηθεί και οι τρεις αυτοί μεγάλοι στόχοι!

Το Μουσείο είναι “γεγονός”, το “ΡΙΖΕΣ” επίσης! Και τώρα, η καθιέρωση της 26ης Ιανουαρίου, ως δημόσιας εορτής, εθνικού χαρακτήρα!

Μια “κατάκτηση” της ΙΛΕΑ, που πέρασε από  πολλές… “Συμπληγάδες”, όπως τονίζει η πρόεδρος Βάνα Μπεντεβή, η οποία εργάστηκε επί σειρά ετών, επιστημονικά και μεθοδικά, όχι μόνο να στοιχειοθετηθεί η αξία και η σημασία του γεγονότος, αλλά και να πείσει για τη σπουδαιότητά του.

Η επικοινωνία με πολλούς πανεπιστημιακούς ιστορικούς, τη βοήθησε να ερευνήσει πολλές πηγές, να τις συγκρίνει και να βγάλει τα δικά της συμπεράσματα.Η πρόσβαση στις μεγάλες βιβλιοθήκες (της Βουλής, στην Εθνική Βιβλιοθήκη,στη Γεννάδειο, στη Βιβλιοθήκη της Εθνολογικής Εταιρείας ,της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών κ.α.), στη Βιβλιοθήκη Ανδριτσαίνης Βυτίνας και Δημητσάνας ήταν συνεχής.

Τελικά, κατάφερε να γίνει γνωστό το γεγονός στην πανεπιστημιακή κοινότητα-και όχι μόνο- ,ώστε άρχισαν να δημοσιεύονται σε αθηναϊκές εφημερίδες άρθρα, όπως: ” Από τη Βοστίτσα στο Ναυαρίνο” και “Ο Διπλωματικός Μαραθώνιος του 1821, αρχίζει στη Βοστίτσα”.

Και  η ίδια δημοσίευε άρθρα σχετικά με το γεγονός, ενώ πραγματοποιούσε ομιλίες στην Αθήνα και σε άλλα μέρη, προκειμένου να γνωστοποιηθεί  και πέρα από το Αίγιο ( το 2005, καλεσμένη από το Σύλλογο Αιγιαλέων, στο Πολεμικό Μουσείο Αθήνας,όπου και ετιμήθη,στο Ναύπλιο, καλεσμένη από τον Ιστορικό Σύλλογο “ΠΑΛΛΑΜΗΔΗΣ”,στο ΣΤ΄Διεθνές Συνέδριο της Ιεράς Συνόδου,κ.α.).

Επίσης η κ. Μπεντεβή δεν παραλείπει να αναφέρεται στο όραμα  και στο τεράστιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο του αείμνηστου Δημάρχου Γεωργίου Παναγόπουλου, προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακόμη αναφέρει δύο σημαντικούς μαθητικούς διαγωνισμούς, που διενήργησε η ΙΛΕΑ και που εγκρίθηκαν φυσικά από το Υπουργείο Παιδείας! Το 1994 με θέμα “Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας 26-30 Ιανουαρίου 1829 και η σημασία της για τον Αγώνα του 1821” και το 2006 “Ο Ανδρέας Λόντος: η ζωή και το έργο ενός Μεγάλου Αγωνιστή”.

Τώρα, δηλώνει “δικαιωμένη” και  νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει το νυν Δημοτικό Συμβούλιο, που ψήφισε την πρόταση της ΙΛΕΑ, όλους τους Αιγιώτες, που εμπιστεύονται την ΙΛΕΑ και το έργο της,τους δημοσιογράφους όλους, τις εφημερίδες του Αιγίου, τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Κατσιφάρα για τη στήριξή του, τον Εμπορικό Σύλλογο Αιγίου, αλλά, πάνω απ£ όλους, τον Δήμαρχο κ. Θανάση Παναγόπουλο,που ενστερνίστηκε αυτό το “φορτίο” και… έτρεξε-πραγματικά-παντού και επετεύχθη αυτό το αποτέλεσμα.

Το ίδιο, ευχαριστεί και τον Σεβασμιότατο κ. Αμβρόσιο, που στήριξε, από την αρχή με ζέση αυτή την προσπάθεια!

Ιδιαίτερα, η κ. Μπεντεβή στέκεται στη συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου, που δέχτηκε το Δ.Σ. της ΙΛΕΑ και το Δήμαρχο Αιγιάλειας στις 19 Ιουνίου του 2017,παρά τη δύσκολη συγκυρία της συγκεκριμένης εκείνης ημέρας,άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αίτημα και… ανέλαβε πρωτοβουλίες.

“Το τι σημαίνει η γιορτή αυτή για την Αιγιάλεια,θα φανεί αργότερα… Η 26 Ιανουαρίου 2018, είναι μια ΜΕΓΑΛΗ ΗΜΕΡΑ για όλους μας!!”, δηλώνει στον ΪΤΜ. χαρακτηριστικά… δικαιωμένη, συγκινημένη και χαρούμενη,καθώς στο θέμα αυτό υπάρχει αποδοχή και… ομοψυχία!

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ  

Από την έντυπη έκδοση “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”