Βάνα Μπεντεβή: «Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας (26-30 Ιαν.1821) – Το οδοιπορικό της Μεγάλης Ημέρας

 Βρισκόμαστε στα τέλη του Γεννάρη, χειμώνας βαρύς, τα χιόνια «γλείφουν» ακόμα και τις παραλίες της Βοστίτσας .Και μέσα η πόλη  α ν ά σ τ α τ η και οι Βοστιτσάνοι  ανήσυχοι, ρωτούν ο ένας τον άλλο: Γιατί τόση κίνηση; Γιατί τόσοι ιεράρχες, καλόγεροι, γραμματικοί; Γιατί τόσοι προύχοντες, με βελούδινα τούρκικα καλπάκια; τόσοι έμποροι και ξένοι, πάνε κι΄έρχονται στ΄αρχοντικά;Πότε στου Λόντου, πότε στου Μελετόπουλου, στου Μεσσηνέζη… και ο Παλαιών Πατρών στου Δεσποτόπουλου!

ΒΑΝΑ ΜΠΕΝΤΕΒΗ
Φιλόλογος – Ιστορικός
Πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α.

Ανησυχεί και ο τούρκος διοικητής, υποψιάζεται, ζητά εξηγήσεις…Και ο Λόντος έχει «έτοιμη» την απάντηση – δικαιολογία: «Συσκέπτονται για να λύσουν μοναστηριακές διαφορές ανάμεσα στο Μέγα Σπήλαιο και την Ι. Μονή Ταξιαρχών…».  Στην πραγματικότητα όμως,  «συνωμοτούν», «συσκέπτονται»,για την έναρξη του Αγώνα, για την επικείμενη Επανάσταση, έτσι όπως έχει αποφασίσει η « Ανωτάτη Αρχή» ( Φιλική Εταιρεία),να αρχίσει από το Μοριά, το Μάρτη…Και οι  συνεδριάσεις διαρκούν πέντε μέρες, σε διαφορετικό μέρος κάθε βράδυ, και μυστικά,με κάθε προφύλαξη… Είναι πράγματι μια Συνέλευση με εντάσεις, διαξιφισμούς, αντεγκλήσεις και απειλές εναντίον του Παπαφλέσσα, που ήθελε να αρχίσει η Επανάσταση «εδώ και τώρα», αλλά, πού όπλα; πού στρατός πεπαιδευμένος; Τίποτε δεν ήταν έτοιμο…Γι΄αυτό και ο πρόεδρος Γερμανός Π.Πατρών, είναι επιφυλακτικός για ένα τόσο επικίνδυνο εγχείρημα.. Τελικά συμφωνούν,να ετοιμάζονται κρυφά, να συγκεντρώνουν στρατό, τρόφιμα, χρήματα,όπλα…Και παίρνουν τη μεγάλη απόφαση: να μην πάνε στην Τρίπολη,    εάν τους καλέσει ο πασάς,αλλά «να το βαρέσουν στο λεβέντικο»!                                    

Με αυτή την απόφαση, άρχιζε στην ουσία η Επανάσταση του 1821! Ενώ η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, έμελλε να μείνει στην Ιστορία, ως το πρώτο επαναστατικό γεγονός,και συνάμα  ως η πρώτη Πολιτική Πράξη της Νεότερης Ελλάδας. Η Χ α ρ α υ γ ή  τ η ς Ελληνικής Πολιτείας, όπως τη χαρακτήρισε ο Κωστής Παλαμάς.

Γι΄αυτό και ΄μεις στην ΙΛΕΑ βάλαμε στόχο, από τη στιγμή που δημιουργήσαμε την Εταιρεία το 1990, να αναδείξουμε το σπουδαίο αυτό γεγονός, που εκτυλίχτηκε στην περιοχή μας, τον Ιανουάριο του 18921 και «δρομολόγησε» τις εξελίξεις, ώστε να φτάσουμε  «έτοιμοι» – κατά το δυνατόν- να αναμετρηθούμε με τους τούρκους κατακτητές. Εδώ, λοιπόν, πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις για την έναρξη του Αγώνα: να μαζέψουν κρυφά στρατό, όπλα, χρήματα, και να είναι έτοιμοι την ΄Ανοιξη. Στη Σύσκεψη – αντιπροσωπευτική κατά το μέγιστο δυνατό, για την εποχή- υπήρξαν εντάσεις, απειλές, διχογνωμίες, δισταγμοί – δικαιολογημένοι, βεβαίως- για ένα τέτοιο μεγάλο επαναστατικό εγχείρημα. Οι διαξιφισμοί δε, επικεντρώθηκαν στα πρόσωπα δύο κληρικών, του Παπαφλέσσα και του Π.Πατρών Γερμανού.

Πολλά έχουν ιστορικά ειπωθεί για τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας: ότι ήταν παταγώδης αποτυχία, ότι δεν πάρθηκαν αποφάσεις, ότι ήθελαν οι κοτζαμπάσηδες να σκοτώσουν τον Παπαφλέσσα, γιατί «ήσαν βολεμένοι» κλπ. Η ιστορία όμως την κατέγραψε ως « σημαντικό ιστορικό γεγονός», ως «σπουδαία Σύσκεψη», που δρομολόγησε τις επαναστατικές διαδικασίες….Και μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες, να «πείσουμε» για τη σπουδαιότητά της, να ενημερώσουμε κοινό και φορείς ( με διαλέξεις ανά το πανελλήνιο, με άρθρα, με συζητήσεις κάθε 26 Ιανουαρίου), καταφέραμε μόλις το 1998 ,να αποφασίσει –ομόφωνα- το Δημοτικό Συμβούλιο, να αναγνωριστεί ως τοπική Εορτή του Δήμου Αιγίου! Και γιορτάσαμε, για πρώτη φγορά,στις 26 Ιανουαρίου 1999 στο μόλις δημιουργηθέν Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου, με τον αείμνηστο δήμαρχο Αλέκο Μέγαρη, να καταθέτει συγκινημένος, ότι «καθιερώνεται η Εορτή»! Αλλά, φευ!! Ακολούθησαν πύρινα άρθρα(ευτυχώς ελάχιστα) στις τοπικές εφημερίδες, εναντίον της καθιέρωσης Εορτής, γιατί…γιατί… Και την επόμενη χρονιά, ο δήμαρχος είπε «ΟΧΙ»!

Όμως ,εμείς στην ΙΛΕΑ επιμείναμε, αποδυθήκαμε σε ένα αγώνα, να ενημερώσουμε πολιτικούς, πνευματικούς ανθρώπους, Συλλόγους, αλλά και εκπροσώπους της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, ενώ εξακολουθήσαμε να «μιλάμε» και να θέτουμε ζητήματα στις 26 Ιανουαρίου, κάθε χρόνο. Και βρήκαμε πολλούς, με πρώτο το Σύλλογο Αιγιαλέων Αθηνών,την ΕΤΕΠΑ,τον ΄Ομιλο Απογόνων Αγωνιστών του ΄21,κλπ.Ενώ πολλά είναι και τα Συνέδρια που γνωστοποιήσαμε το γεγονός(με εισηγήσεις σε Πάτρα, Ναύπλιο, Αθήνα, Νάξο, Ιερά Σύνοδο).Και έχοντας βέβαια δίπλα μας, τον Σεβασμιώτατό μας κ.κ. Αμβρόσιο,τον αείμνηστο Γιάννη Ανδρικόπουλο, τον στρατηγό κ. ΓεώργιοΣπηλιόπουλο –τ.πρόεδρο Αιγιαλέων Αθηνών- τον Συλλογο εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης – με πρωτεργάτες τον κ. Κώστα Παπακωνσταντίνου καιν την κ. Αθηνά Σκανδάμη(!!)-τον κ.Φάνη Ζουρόπουλο, και όλες τις εφημερίδες της πόλης μας. Όμως, ξεχάσαμε τη Γιορτή…

Απ΄εδώ και πέρα, ανέλαβε πρωτοβουλίες η πρόεδρος της ΙΛΕΑ και «έμαθε» ποιούς «δρόμους» πρέπει να ακολουθήσουμε για να πετύχουμε…΄Ετσι, η ΙΛΕΑ έκανε εκ νέου αίτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, για καθιέρωση της Γιορτής το 2016 και ψηφίστηκε  ομόφωνα (σχεδόν). Στη συνέχεια ανέλαβε πρωτοβουλίες ο δήμαρχος κ. Αθανάσιος Παναγόπουλος-που «έτρεξε»,στην κυριολεξία, σε όλα τα Υπουργεία- ενώ η κ. Μπεντεβή ανέλαβε την ιστορική τεκμηρίωση της πρότασης προς τα Υπουργεία, καταρτίζοντας ένα ογκώδη φάκελο διακοσίων και πλέον σελίδων…. Και φτάσαμε στην υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος, στις 19 Δεκεμβρίου του 2017, με υπογραφή του Προέδρου κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος και συνέβαλε τα μέγιστα, γι αυτό και τον ανακηρύξαμε επίτιμο δημότη μας. Ενώ, το 2019  -ανήμερα της 26ης Ιανουαρίου-προβλήθηκε μεγαλειώδης θεατρική παράσταση, σε κείμενα Βάνας Μπεντεβή και Κώστα Κλάγκου, ο οποίος είχε και τη σκηνοθετική επιμέλεια (άριστη, πραγματικά).

Σήμερα, λοιπόν, γιορτάζουμε για 6η χρονιά τη Μεγάλη για εμάς ημέρα!   Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας (26-30 Ιανουαρίου 1821),αναγνωρίζεται πλέον ως η Π ρ ώ τ η Π ο λ ι κ ή Π ρ ά ξ η της Νεότερης Ελλάδας, ως η  ΧΑΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ…..Και τοποθετεί το Αίγιο επάξια δίπλα στις πρωταγωνίστριες πόλεις την Καλαμάτα, τα Καλάβρυτα και την Πάτρα, καθώς η συμβολή του στον Εθνικό μας Αγώνα έγινε πανελλήνια γνωστή.

 

Από την εφημερίδα “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”