Αύξηση 77,8% στις υιοθεσίες το 2017

Αξιόλογη αύξηση κατά 77,8% σημείωσαν πέρυσι οι υιοθεσίες, οι οποίες ανήλθαν σε 393, έναντι 221 το 2016.

Αυτό προκύπτει από στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής(ΕΛΣΤΑΤ), τα οποία αναρτήθηκαν την Πέμπτη.

Η μεγαλύτερη αύξηση, σε απόλυτες τιμές, παρατηρήθηκε στη μεγάλη γεωγραφική περιοχή των νησιών Αιγαίου και Κρήτης (93,8%), καθώς και στη μεγάλη γεωγραφική περιοχή της Αττικής (93,2%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 2017 οι υιοθεσίες κοριτσιών ανήλθαν σε 198, ενώ οι υιοθεσίες αγοριών ανήλθαν σε 187, παρουσιάζοντας αύξηση 75,2% και 76,4%, αντίστοιχα, σε σχέση με το 2016.

Οι θετοί γονείς, κατά κύριο λόγο, είναι δύο σύζυγοι. Στην κατηγορία αυτή παρουσιάστηκε αύξηση 87,4% στις πράξεις υιοθεσίας σε σχέση με το 2016.

Η μεγαλύτερη αύξηση (162,5%), καταγράφηκε στις υιοθεσίες από θετούς γονείς που είναι σύζυγοι του ενός βιολογικού γονέα.

Όσον αφορά στη νομική κατάσταση των βιολογικών γονέων των υιοθετηθέντων παιδιών, τη μεγαλύτερη κατηγορία αποτελούν όσα γεννήθηκαν εκτός γάμου.

Από τη σύγκριση των στοιχείων μεταξύ των ετών 2016 και 2017, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των πράξεων υιοθεσίας κατά 208,3% στην κατηγορία των τέκνων που γεννήθηκαν εντός γάμου.

Όσον αφορά στην ηλικία των υιοθετηθέντων, για το έτος 2017 η πλειοψηφία (57,8%) των πράξεων υιοθεσίας αφορούσε σε τέκνα της ηλικιακής ομάδας έως 5 ετών.

Η μεγαλύτερη αύξηση, σε απόλυτες τιμές, σε σχέση με το προηγούμενο έτος καταγράφηκε στην ηλικιακή ομάδα 6 έως 10 ετών (140%).

 

Εναλλακτική

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Βρεφών “Η Μητέρα”, η υιοθεσία είναι η νομικά κατοχυρωμένη εναλλακτική μορφή οικογένειας, με πρωτεύοντα στόχο την εξασφάλιση του συμφέροντος του παιδιού που δεν μπορεί να ζήσει με τη φυσική του οικογένεια.

Είναι μία κατάσταση πολύπλοκων διαπροσωπικών ενδοοικογενειακών και κοινωνικών σχέσεων, που μπορεί να επηρεάζουν θετικά και αρνητικά τη συμπεριφορά των ανθρώπων που τις βιώνουν: του παιδιού, των θετών γονέων και των φυσικών γονέων.

Η υιοθεσία μπορεί να δώσει πολλές χαρές, αλλά και απογοητεύσεις. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που οι θετοί γονείς απογοητεύονται από το παιδί διότι “δεν βγήκε όπως το περίμεναν” ή το παιδί αισθάνεται ότι αν ζούσε με τη φυσική του οικογένεια θα ήταν καλύτερα…

 

iatronet.gr