Αυτοδιοικητικές εκλογές: Μόλις 22 γυναίκες δήμαρχοι στους 332 δήμους

Μειοψηφία αποτελούν οι γυναίκες στην πολιτική σκηνή, κάτι που επιβεβαιώθηκε ξανά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023. Τα νούµερα είναι απογοητευτικά, καθώς στο σύνολο των 332 δήµων της χώρας, εξελέγησαν µόλις 22 γυναίκες δήµαρχοι.

 Η Τοπική Αυτοδιοίκηση παραµένει ένας χώρος ανδροκρατούµενος, µε τα δεδοµένα να αποκαλύπτουν ότι από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών εκλέχθηκαν 13 γυναίκες δήµαρχοι ενώ ο αντίστοιχος αριθµός των ανδρών ήταν 246. 

Την προβληµατική αυτή πραγµατικότητα είχε σχολιάσει και στον πρώτο γύρο των εκλογών το ΚΕ∆Ε, σηµειώνοντας ότι « η Αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να ανδροκρατείται,  οι τοπικές κοινωνίες εξακολουθούν να είναι προσκολληµένες σε παραδοσιακά και παρωχηµένα  πρότυπα και απέχουν µακράν από το ευρωπαϊκό κεκτηµένο».

Στο µεταξύ, χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, δεν εξελέγη καµία γυναίκα. Η µόνη διεκδικήτρια στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών 2023 ήταν η απερχόµενη περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, ωστόσο δεν επανεξελέγη.

Πηγή: Reporter.gr