Αυτή η στάση στον ύπνο είναι η χειρότερη για την σπονδυλική στήλη

Οι περισσότεροι από εμάς δεν σκεφτόμαστε τη θέση που κοιμόμαστε. Είναι μια συνήθεια που φτάνει να γίνει δεύτερη φύση μας. Αλλά ο τρόπος που κοιμάστε μπορεί να σας προκαλεί πόνους.

Ο ύπνος σε λάθος θέση μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας και να δημιουργήσει προβλήματα στην πλάτη και τη σπονδυλική στήλη.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν κοιμάστε τις προτεινόμενες οκτώ ώρες, θα αισθάνεστε χειρότερα από ό,τι το προηγούμενο βράδυ.

Οι ειδικοί λένε ότι ο ύπνος μπρούμυτα είναι η χειρότερη στάση για τη σπονδυλική στήλη

Ο ύπνος μπρούμυτα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά. Κάνει την πλάτη σας να λυγίζει άβολα προς τα πίσω, ασκώντας επιπλέον πίεση στη σπονδυλική σας στήλη. “Αυτή η θέση ασκεί την μεγαλύτερη πίεση στους μύες και τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης, επειδή πιέζει την φυσική καμπύλη της”, εξηγούν ο δρ. Raymond Jonathan Hah και ο δρ. Christopher Ornelas. Ο ύπνος μπρούμυτα σας αναγκάζει επίσης να γυρίζετε περίεργα τον αυχένα σας, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα και στο πάνω μέρος της πλάτης, προσθέτουν.

Οι γιατροί συνιστούν να κοιμάστε ανάσκελα

Η Marleen Caldwell, φυσιοθεραπεύτρια στην Cleveland Clinic, λέει ότι ο ύπνος ανάσκελα επιτρέπει στο βάρος σας να κατανέμεται ομοιόμορφα στο σώμα σας, αντί να πέφτει σε ένα ή δύο συγκεκριμένα σημεία πίεσης. Η Caldwell λέει ότι είναι απαραίτητο να κρατάτε την πλάτη σας σε ουδέτερη θέση εάν θέλετε να μετριάζετε τον πόνο.

Υπάρχουν πολλά πρόσθετα οφέλη από τον ύπνο ανάσκελα. Αυτή η θέση μειώνει τους πονοκεφάλους τάσης και ανακουφίζει από τον πόνο και την πίεση των ρινικών κόλπων. Μπορεί επίσης να σας κρατήσει νεότερους περισσότερο, επειδή ο ύπνος ανάσκελα σημαίνει ότι δεν ακουμπάτε το πρόσωπό σας σε ένα μαξιλάρι, κάτι που με την πάροδο του χρόνου θα σας προκαλέσει ρυτίδες.

Ο ύπνος στο πλάι είναι επίσης προτιμότερος από τον ύπνο μπρούμυτα

Ο ύπνος στο πλάι έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Αρχικά έχει βρεθεί ότι μειώνει τον πόνο στις αρθρώσεις και την πλάτη. Αλλά ανάλογα με τον σωματότυπό σας, ο ύπνος στο πλάι μπορεί επίσης να ασκήσει επιπλέον πίεση στους γοφούς και τη σπονδυλική στήλη σας. Εάν τυχαίνει να έχετε ιδιαίτερα φαρδείς γοφούς, βοηθάει να βάζετε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας όταν κοιμάστε.

Ο στόχος, ανεξάρτητα από τη θέση που κοιμάστε, είναι να μειώσετε την πίεση στη σπονδυλική στήλη και τους γοφούς σας, βάζοντας το σώμα σας σε όσο το δυνατόν πιο ουδέτερη θέση.

Εάν δεν μπορείτε να μην κοιμάστε μπρούμυτα, μπορείτε να μειώσετε τουλάχιστον την πίεση στη σπονδυλική στήλη

Εάν έχετε προσπαθήσει να κοιμηθείτε σε άλλες στάσεις, αλλά δεν μπορείτε να κάνετε την μετάβαση, οι ειδικοί στο Sleep Foundation προτείνουν να χρησιμοποιήσετε ένα λεπτό μαξιλάρι για το κεφάλι σας εάν κοιμάστε μπρούμυτα. Μπορείτε επίσης να αντισταθμίσετε την καταπόνηση της πλάτης βάζοντας ένα μαξιλάρι κάτω από την λεκάνη σας.

Το Ίδρυμα Ύπνου συνιστά επίσης να επενδύσετε σε ένα πιο σφιχτό στρώμα, ώστε να μην “βουλιάζετε” στο στρώμα και να μην λυγίζετε άθελά σας περισσότερο την πλάτη σας. Και ό,τι κι αν κάνετε τελικά, είναι καλή ιδέα να κάνετε μερικές διατάσεις μετά τον ύπνο στην πρωινή σας ρουτίνα.

Πηγές: https://www.sleepfoundation.org, https://www.healthline.com, https://health.clevelandclinic.org, https://www.spineuniverse.com, https://bestlifeonline.com