Αυξήσεις “φωτιά” στα τέλη, η πρόταση της δημοτικής αρχής, γενναίες μειώσεις η πρόταση της παράταξης Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α

Σχετικά με τον καθορισμό τελών στο δημοτικό συμβούλιο σήμερα Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023 η δημοτική παράταξη Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α., με ανακοίνωσή της αναφέρει: 

– “Η Δημοτική Αρχή του κ. Καλογερόπουλου, ενόψει του επερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου, προτείνει νέες αυξήσεις φωτιά στα δημοτικά τέλη, και τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού που θα αγγίξουν το 15%.
Οι αυξήσεις αυτές έρχονται να εξυπηρετήσουν το τεράστιο κόστος που δημιουργεί η αδιέξοδη πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω των δεκάδων απευθείας αναθέσεων σε ιδιωτικές εταιρείες μεταφοράς αλλά και η ιδιωτικοποίηση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού που θα επιβαρύνει με 1 εκατ.€ το χρόνο για 12 χρόνια τους δημότες εάν ολοκληρωθεί.
Η πρόταση αυτή για αυξήσεις στα δημοτικά τέλη έρχεται σε ένα τοπίο βαθιάς οικονομικής κρίσης του μέσου και λαϊκού νοικοκυριού που επιβαρύνεται ήδη από την ενεργειακή κρίση και τις υψηλές τιμές καυσίμων και ρεύματος όσο και από τον καλπάζοντα πληθωρισμό που συμπαρασύρει τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών σε μη βιώσιμα επίπεδα.
Ως παράταξη Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να συμφωνήσουμε σε μια τέτοια πρόταση που δεν συμμερίζεται τις δυσκολίες των δημοτών αυτή την περίοδο αλλά αντιθέτως τους προσθέτει νέα βάρη γεμίζοντας ταυτόχρονα τις τσέπες των εργολάβων.
Η έτοιμη λύση που έλεγαν πως είχαν για τα απορρίμματα δείχνει πιο πολύ από ποτέ τα οικονομικά αδιέξοδά της και φαντάζει βαρέλι δίχως πάτο. Η ιδιωτικοποίηση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού και η μεταφορά του κόστους στις πλάτες των δημοτών δεν θα περάσει αυταρχικά μόνο με τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής αλλά πρέπει να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο που έχουν εκλέξει οι πολίτες. Το Συμβούλιο Της Επικρατείας ήταν ξεκάθαρο ως προς τις αποφάσεις της κυβέρνησης και του κ. Θεωδορικάκου που ευνούχισαν για μια τριετία την ετυμηγορία των πολιτών και έδωσαν υπερεξουσίες στις Οικονομικές Επιτροπές. Οποιαδήποτε κουβέντα για αλλαγή στο καθεστώς του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού πρέπει να γίνει εντός του Δημοτικού Συμβουλίου και μπροστά στους δημότες και όχι στα μουλωχτά και με αποφάσεις οργάνων που δεν έχουν ψηφίσει οι πολίτες στις εκλογές. Μπορούμε να έχουμε υπερσύγχρονο και πιο οικονομικό Δημοτικό ηλεκτροφωτισμό πραγματικά δημόσιο στην υπηρεσία ακόμα και του πιο απομακρυσμένου πολίτη χωρίς ταυτόχρονα να δίνουμε μια ολόκληρη περιουσία στους ιδιώτες και τους εργολάβους.
Σε αυτά τα πλαίσια δεν αποδεχόμαστε την εγγραφή του ποσού για την “ενεργειακή αναβάθμιση” που δεν έχει ούτε ηθική, ούτε κοινωνική, ούτε πολιτική νομιμοποίηση και προτείνουμε μείωση έως 10-14% σε όλα τα δημοτικά τέλη.
Η παράταξη Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α πιστή στις δεσμεύσεις της να σταθεί στο πλευρό του δημότη και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Δήμου σαν σύνολο και του κάθε πολίτη χωριστά θα αγωνιστεί με όλες τις τις δυνάμεις ώστε η πρόταση αυτή να βρει υποστηρικτές μέσα στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να ανακουφιστούν όσο είναι δυνατόν οι δημότες”.