Ασφάλεια Αιγιάλειας – Το αδιαχώρητο στο ΚΑΠΗ Αιγίου – Επόμενες δράσεις στα σχολεία και στο γενικό πληθυσμό

Το αδιαχώρητο σηµειώθηκε το απόγευµα της  Πέµπτης  6 Ioυνίου στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Αιγίου, στην προγραµµατισµένη ηµερίδα µε θέµα τις τηλεφωνικές απάτες. Την ηµερίδα διοργάνωσε η Ασφάλεια Αιγιάλειας, µε πρωτοβουλία του διοικητή κ. Ιορδάνη Μαγειράκη, σε συνεργασία µε την αντιδηµαρχία Πρόνοιας και Κοινωνικής Προστασίας. 

Σκοπός της ηµερίδας ήταν η αντιµετώπιση του φαινοµένου εξαπάτησης πολιτών, που συνδέονται µε τηλεφωνικές απάτες και που καθηµερινά καταγράφονται αρκετά περιστατικά.

Ο ∆ιοικητής της Ασφάλειας Αιγιαλείας κ. Ιορδάνης Μαγειράκης σε συνεργασία µε τους συνεργάτες του, έδειξαν το ενδιαφέρον τους  έµπρακτα και θέλησαν να ενηµερώσουν τους ανθρώπους της τρίτης ηλικία. Παρουσίασαν διάφορα παραδείγµατα τηλεφωνικής εξαπάτησης και συµβούλεψαν τους παρευρισκοµένους να µην εµπιστεύονται κανέναν και να ειδοποιούν αµέσως τα κοντινά τους πρόσωπα ή την αστυνοµία. 

Ο κ. Μαγειράκης µε προβολή βίντεο και διαλόγων περιέγραψε τους τρόπους που δρουν οι δράστες. Επεσήµανε ότι χρησιµοποιούν διάφορα τεχνάσµατα για να πείθουν τα υποψήφια θύµατά τους και ζήτησε από τους παρευρισκοµένους να µην πέφτουν στην παγίδα τους και να µην πείθονται, αφού ποτέ καµία υπηρεσία ή νοσηλευτικό ίδρυµα δεν έχει στείλει υπάλληλό της να πάρει χρήµατα, είτε για χειρουργείο, είτε για οφειλές σε δηµόσια υπηρεσία.

Από την πλευρά της η   Υπαστυνόµος Α΄ κ. Αθανασία Παπασπυροπούλου έδωσε µερικές συµβουλές, σε περίπτωση που κάποιος επιτήδειος πλησιάσει τον ανυποψίαστο πολίτη, όπως µεταξύ  άλλων: 

• να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθούν να σας πείσουν για την καταβολή χρηµατικού ποσού, µε το πρόσχηµα ότι συγγενικό σας πρόσωπο έχει προκαλέσει τροχαίο ατύχηµα ή µε το πρόσχηµα επείγουσας ανάγκης συγγενικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκοµείο, χειρουργική επέµβαση). Το ίδιο µπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να µην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.),

• σε αυτές τις περιπτώσεις, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά µε το συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται µε δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να µην δέχεστε να µιλάτε µε άτοµο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι,

• επισηµαίνεται ότι από νοσοκοµεία ή από δηµόσιες υπηρεσίες δεν χρησιµοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να µεταβαίνουν σε οικίες ή σε δηµόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρηµάτων για υπηρεσίες που παρέχουν,

• να µην δέχεστε σε καµία περίπτωση άγνωστα άτοµα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστηµα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηµατικού ποσού,

• να µην πείθεστε εύκολα από άτοµα, τα οποία σας «πλησιάζουν» ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων,

• να µην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εµφανίζονται ως υπάλληλοι ∆ηµόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήµατος (βλάβη ηλεκτρικού ρεύµατος, ανελκυστήρα κ.λπ.) εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουµένως καλέσει κ.ά.

Η ηµερίδα πραγµατοποιήθηκε σε συνεργασία µε την αντιδηµαρχία Πρόνοιας και Κοινωνικής Προστασίας ∆ήου Αιγιάλειας. Το “παρών”  έδωσε ο αντιδήµαρχος Γιώργος Αγγελόπουλος, ενώ πολύτιµες συµβουλές  παρείχε και ο Ανθυπαστυνόµος Νίκος Γρίβας. Επίσης µοιράστηκαν και ενηµερωτικά φυλλάδια.

Επόµενες δράσεις της Ασφάλειας Αιγιάλειας

Η Ασφάλεια Αιγιάλειας έχει  καταφέρει να κερδίσει την εµπιστοσύνη των πολιτών και ο πολίτης νιώθει την αστυνοµία δίπλα του. Το άγνοιµα της ΕΛ.Α.Σ. προς την τοπική κοινωνία στέφθηκε µε επιτυχία και αυτό φανερώνει η µεγάλη ανταπόκριση του κοινού και στις δύο  ηµερίδες που πραγµατοποιήθηκαν (βία στα σχολεία και τηλεφωνικές απάτες). Το αµέσως προσεχές διάστηµα προγραµµατίζονται δύο νέες δράσεις. 

Η µία δράση θα ξεκινήσει τη ∆ευτέρα 17 Ιουνίου, τελευταία ηµέρα λειτουργίας των γυµνασίων, όπου στα γυµνάσια της πόλης θα µοιραστούν φυλλάδια µε αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου. Αλλά και την Τετάρτη 26 Ιουνίου σε τρία σηµεία της πόλης, στα Ψηλαλώνια Αιγίου, στην παραλία του Αιγίου και στο κέντρο της πόλης θα µοιραστεί ενηµερωτικό υλικό, υπό τη µορφή φυλλαδίου από τους αστυνοµικούς της Αιγιάλειας. 

Η εν λόγω δράση, διοργανώνεται από την Ασφάλεια Αιγιάλειας σε συνεργασία µε την Αντιδηµαρχία Παιδείας και την ΄Ενωση Γονέων και Κηδεµόνων Αιγιάλειας.

Επόµενη δράση τον προσεχή Οκτώβριο, όπου η Ασφάλεια Αιγιάλειας προγραµµατίζει ηµερίδα ενηµέρωσης για το γενικό πληθυσµό µε θέµα τις τηλεφωνικές, αλλά και τις ιντερνετικές απάτες.

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ

Από την εφημερίδα “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”