ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ: “Καταδικάζουμε την επίθεση δύο Ρομά σε γιατρούς και συναδέλφους – Ζητάμε την εφαρμογή πιο αυστηρών νόμων”

Από το Σωματείο Εργαζόμενων του Νοσοκομείου Αιγίου “Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ” εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση, που καταδικάζει τις παραβατικές πράξεις βίας και ξυλοδαρμών κατά ιατρών και συναδέλφων”:

-“Πριν λίγες μέρες (ξημερώματα της περασμένης ΤΕΤΑΡΤΗΣ) περίπου στις 04:00 την νύχτα, ζήσαμε ακόμη ένα θλιβερό γεγονός. Συνάδελφος τραυματιοφορέας στα πλαίσια των καθηκόντων του δέχτηκε την επίθεση δύο (2) Ρομά (ένας άνδρας & μία γυναίκα). Αρχικά ο ένας Ρομά (άνδρας) ζήτησε την ιατρική φροντίδα στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, ερχόμενος με το ασθενοφόρο στα ΤΕΠ καθώς ήταν στην καλύτερη των περιπτώσεων πάρα πολύ μεθυσμένος καθότι κρατούσε και ένα μπουκάλι με ποτό στα χέρια του. Ενώ βρισκόταν στο Παθολογικό ιατρείο των ΤΕΠ ξαφνικά και ενώ δεν είχε προηγηθεί κάποια διένεξη με κανέναν (ούτε ιατρό ούτε νοσηλευτή) σηκώνεται ΄΄σαν βολίδα΄΄ από το ιατρικό κρεβάτι και αρχίζει να φωνάζει, να βρίζει τους ιατρούς (έναν άνδρα ιατρό και μία γυναίκα) που είχαν βάρδια εκείνη την νύχτα. Ταυτόχρονα αρχίζει να σπρώχνει και έναν άλλο ασθενή που ήταν στο διπλανό κρεβάτι και είχε προηγηθεί ως περιστατικό ερχόμενο στα ΤΕΠ.

Οι γιατροί καθώς και ο τραυματιοφορέας βάρδιας, προσπάθησαν να τον ημερήσουν, αλλά μάταια. Ο άνδρας Ρομά σε αλλόφρονα κατάσταση άρχισε να χτυπά ιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και τραυματιοφορέα. Του τραυματιοφορέα του έσπασε τα δάκτυλα του αριστερού χεριού. Το νοσηλευτικό προσωπικό έφυγε από το παθολογικό ιατρείο και τηλεφώνησε στην αστυνομία η οποία προσήλθε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και συνέλαβε τον άνδρα Ρομά. Συμμέτοχος σε όλο το ανωτέρω θλιβερό γεγονός ήταν και μία γυναίκα Ρομά η οποία όπου έβρισκε χτυπούσε και αυτή.

Ο συνάδελφος (τραυματιοφορέας) έλαβε στα εξωτερικά ιατρεία τις πρώτες βοήθειες, στη συνέχεια νοσηλεύτηκε στην χειρουργική κλινική πραγματοποιώντας όλες τις προβλεπόμενες εξετάσεις (ακτινογραφίες, εργαστηριακές εξετάσεις). Την άλλη μέρα αναρρωτική περίπου ενός μήνα, στερώντας από τις πολύτιμες υπηρεσίες του το νοσοκομείο.

Δυστυχώς ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα τέτοιο θλιβερό γεγονός στο νοσοκομείο μας χτυπώντας συναδέλφους. Στο παρελθόν σε ανάλογο περιστατικό πάλι από Ρομά συνάδελφος στην εξωτερική πύλη του νοσοκομείου δέχθηκε άγρια επίθεση, τον γρονθοκόπησαν στο μάτι από το οποίο δεν βλέπει πια.  Γυναίκα συνάδελφος στα Τ.Ε.Π. και αυτή δέχθηκε χειροδικία ( την έπιασαν από το λαιμό και την πίεζαν με κίνδυνο ασφυξίας).

Παρόμοιο γεγονός με επίθεση από Ρομά δέχθηκαν (στο πρόσφατο παρελθόν) και ο παιδίατρος του νοσοκομείου μας και ο υπάλληλος security ο οποίος και αυτός ήταν χτυπημένος (σπάζοντας την ωμοπλάτη του) και βρισκόταν σε αναρρωτική δύο περίπου μήνες.

Συνεπώς τα περιστατικά είναι πάρα πολλά. Δηλαδή τι άλλο θα πρέπει να γίνει ? να θρηνήσουμε ζωές πρώτα και μετά να αφυπνιστούμε ?

Καταγγέλλουμε τα παραπάνω γεγονότα ως απαράδεκτα καθότι συνάδελφοι (φύλακες, νοσηλευτές, διοικητικοί και ιατροί) με οικογένειες πάνε στην δουλειά τους για να πάρουν το μεροκάματο του ‘’τρόμου’’ (ασκώντας τα καθήκοντά τους ακόμη και νύχτα) και δεν ξέρουν αν θα ξανά γυρίσουν στο σπίτι τους σώοι και αβλαβείς.

Επίσης έχουν υπάρξει στο παρελθόν και φθορές κατά δημόσιας περιουσίας στο νοσοκομείο μας (σπασμένα τζάμια, σπασμένες πόρτες, απόπειρα κλοπών κ.λ.π.).

Στο παρελθόν το θέμα της ελλιπούς αστυνόμευσης έχει αναδειχθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου, μετά από πρωτοβουλία 21 προέδρων κοινοτήτων. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου είχε επισημάνει πως: << Είναι σαφής εκ του νόμου, η υποχρέωση και καθήκον της πολιτείας να προστατεύει την ζωή και την περιουσία των πολιτών…… να σταματήσει η παρωδία που αφορά τα μέτρα αστυνόμευσης και φύλαξης στην περιοχή μας >>.

Ως Διοικητικό Συμβούλιο Εργαζομένων έχουμε επισημάνει τις παραβατικές πράξεις βίας (που συμβαίνουν εν ώρα εργασίας) στον Διοικητή του νοσοκομείου μας και αναμένουμε τις πρωτοβουλίες του καθώς και τις αυτονόητες νόμιμες ενέργειες (όπως ο ίδιος ανακοίνωσε στον τύπο στις 08/06/2023) για το συγκεκριμένο θλιβερό επεισόδιο.

Θα πρέπει επίσης (κατά την γνώμη μας) να ληφθούν και να εκτελεστούν διαφορετικές διοικητικές αποφάσεις από τις υφιστάμενες από την διοίκηση του νοσοκομείου, καθότι η συχνότητα των παραβατικών συμπεριφορών κατά εργαζομένων, δεν αποδεικνύει ότι τα ήδη ληφθέντα μέτρα επαρκούν.

Απαιτούμε από κάθε αρμόδιο φορέα (Πολιτεία, Αστυνομία, Δικαστική Εξουσία, Εισαγγελέα, Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου, Διοίκηση νοσοκομείου και ιατρικό σύλλογο) να αναλάβουν πρωτοβουλίες και  να εφαρμοστούν οι νόμοι.  Ανάλογες παραβατικές πράξεις βίας κατά Δημοσίων λειτουργών σε δημόσιο χώρο και ειδικότερα νοσοκομειακών δημοσίων λειτουργών να διώκονται αυτεπάγγελτα και με την διαδικασία του αυτοφώρου.

Θα παρακαλούσαμε, αν δεν υπάρχουν οι ανάλογοι νόμοι να φροντίσει η νομοθετική εξουσία να τους συντάξει και να τους ψηφήσει και η εκτελεστική εξουσία να τους εφαρμόσει απαρέγκλιτα και χωρίς άλλη χρονοτριβή πριν είναι αργά και για να μην ζήσουμε την επόμενη φορά πολύ χειρότερα αποτελέσματα από τα αναφερθέντα.

Να υπάρξουν πιο αυστηροί νόμοι (προστατεύοντας την σωματική ακεραιότητα και το δικαίωμα ασφαλούς εργασίας) οι οποίοι θα πρέπει όμως και να εφαρμόζονται και από τα αρμόδια θεσμοθετημένα για αυτό όργανα του κράτους.

Αναμένουμε την ΑΜΕΣΗ πρωτοβουλία όλων των ανωτέρω αρμόδιων φορέων”.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

   “Με αφορμή πρόσφατο επεισόδιο που έλαβε χώρα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π) , η Διοίκηση  του Γ.Ν Ανατολικής Αχαϊας – Ο.Μ Αιγίου καταδικάζει απερίφραστα για μια ακόμη φορά  κάθε μορφή βίας  εναντίον του προσωπικού , το οποίο διαχρονικά υπερβάλλει εαυτόν προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής.  Αυτονόητη είναι η πραγματοποίηση όλων των νόμιμων ενεργειών  για το συγκεκριμένο επεισόδιο”.