Αποκρυπτογραφήθηκε ο μηχανισμός μετάστασης καρκίνου του μαστού

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, στην Ελβετία, αποκρυπτογράφησαν τους μοριακούς μηχανισμούς που συνδέουν τη μετάσταση του καρκίνου του μαστού με τις ορμόνες του στρες. Αυτά τα αποτελέσματα προέρχονται από ζωικά μοντέλα καρκίνου του μαστού και μπορεί να έχουν επιπτώσεις στη θεραπεία ασθενών με καρκίνο του μαστού.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της διαχείρισης του στρες σε ασθενείς, και ειδικά σε αυτούς με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού. Ένα σημαντικό εμπόδιο στη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού είναι το φαινόμενο της ετερογένειας του όγκου. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, ο όγκος γίνεται πιο διαφοροποιημένος και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή θεραπεία.

Επειδή οι υποκείμενοι μηχανισμοί αυτού του φαινομένου παραμένουν ασαφείς, η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Mohamed Bentires-Alj από το Τμήμα Βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας μελέτησε τα κύτταρα μιας εξαιρετικά μεταστατικής μορφής καρκίνου γνωστή ως “τριπλά” αρνητικός καρκίνος του μαστού. Αυτός ο τύπος καρκίνου είναι ανθεκτικός στις συνήθεις θεραπείες αφήνοντας λιγότερες επιλογές θεραπείας.

Με τον όρο “τριπλά” αρνητικός καρκίνος του μαστού εννοούνται οι καρκίνοι που έχουν αρνητικούς τους δύο ορμονικούς υποδοχείς (οιστρογόνων και προγεστερόνης) και στερούνται έκφρασης του υποδοχέα του γονιδίου cerbB2.

Το άγχος επιταχύνει τη μετάσταση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μεταστάσεις συνδέονται με αυξημένη δραστηριότητα των υποδοχέων των γλυκοκορτικοειδών (GR: glucocorticoid receptors) οι οποίες μεσολαβούν στις επιδράσεις των ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη. Οι συγκεντρώσεις των ορμονών κορτιζόλη και κορτικοστερόνη -παράγονται σε στρεσογόνες καταστάσεις- ήταν υψηλότερες στους ποντικούς με μεταστάσεις.

Οι επιστήμονες έδειξαν ότι τα αυξημένα επίπεδα των ορμονών του στρες ενεργοποιούν τους υποδοχείς των γλυκοκορτικοειδών, κάτι που προκαλεί αυξημένο αποικισμό και ετερογένεια των καρκινικών κυττάρων και τελικά, μειώνει την επιβίωση. Οι υποδοχείς των γλυκοκορτικοειδών διαμεσολαβούν επίσης τα αποτελέσματα των συνθετικών παραγώγων της κορτιζόλης όπως είναι η δεξαμεθαζόνη που χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία των παρενεργειών της χημειοθεραπείας. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της διαχείρισης του στρες σε ασθενείς, και ειδικά σε αυτούς με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού.