Αποκαλυπτήρια πλάκα στην Τέμενη αφιερωμένη στους συνέδρους της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας

Την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Τεμένης, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβροσίου καθώς και επιμνημόσυνη δέηση για τους πρωτεργάτες της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας.
Το παρόν έδωσαν ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Αθανάσιος Παναγόπουλος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τεμένης κ. Παναγιώτης Μαρίνος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Ντίνου, ο Αιγιώτης σύμβουλος της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά κ. Πέτρος Δαδιώτης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας κ. Νίκος Νικολόπουλος, ο πολιτευτής της Ν.Δ. κ.  Άγγελος Τσιγκρής, η Αντιδήμαρχος κ. Βάσω Ψυχράμη, ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Θανασούλιας, ο βοηθός Δημάρχου κ. Θανάσης Μεντζελόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.
Το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Παναγόπουλος, ο οποίος συνεχάρη την κ. Βάνα Μπεντεβή, Πρόεδρο της ΙΛΕΑ και τον ταξίαρχο ε.α. κ. Κολλιόπουλο για την έρευνα που πραγματοποίησαν, έτσι ώστε να τεκμηριώσουν την τοποθεσία της μιας από τις συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Αίγιο  (Βοστίτσα), η οποία αποδεδειγμένα έγινε στον ΄Αγιο Γεώργιο Τεμένης.
Ο κ. Παναγόπουλος, τόνισε πως έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε η 26η Ιανουαρίου να καθοριστεί ως τοπική αργία και η μόνη εκκρεμότητα που έχει μείνει είναι να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου και οι δημόσιες υπηρεσίες να παραμένουν αυτή την ημέρα κλειστές.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «ευελπιστούμε έως του χρόνου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και να γιορτάσουμε με την λαμπρότητα που αρμόζει αυτό το γεγονός».
Ο Δήμαρχος Αιγιάλειας αποκάλυψε και τη σημαία του Λόντου, η οποία θα μπει σε ιστό στο Δημαρχείο της πόλης.
Η κ. Μπεντεβή, αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία μιλώντας για το πώς κατάφεραν τελικά να τεκμηριώσουν ως τοποθεσία τον Άι-Γιώργη Τεμένης, ενώ αυτό ήταν και το βασικό θέμα του βιβλίου «Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας» που εκδόθηκε πριν μερικούς μήνες από την ίδια σε συνεργασία με το Δήμο Αιγιάλειας.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος έδωσε θερμά συγχαρητήρια τόσο στην κ. Μπεντεβή όσο και στον κ. Κολλιόπουλο για την εμπεριστατωμένη τους έρευνα, ώστε να αναδειχθεί ο Άι-Γιώργης η τοποθεσία της συνέλευσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης η Φιλαρμονική Αιγίου υπό την καθοδήγηση του μαέστρου κ. Λεωνίδα Χαραλαμπόπουλου, έπαιζε πένθιμα εμβατήρια στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας. Στη συνέχεια συνόδευσε την πομπή στην παλαιά εκκλησία του Άι-Γιώργη, όπου μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας έγιναν από τους επίσημους, τα αποκαλυπτήρια πλάκας, αφιερωμένη στους συνέδρους της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας.

Κείμενο και φωτογραφίες: ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ (Εφημερίδα “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”)