Ανακοίνωση Δημήτρη Καλαμίδα για την ψήφιση του προϋπολογισμού στο Δήμο Αιγιάλειας

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΜΕΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Μετά την τελευταία επιστολή της εκπροσώπου τύπου του Συνδυασμού Δημ. Καλογερόπουλου, Μαρίας Σταυροπούλου, νιώθω την Ηθική υποχρέωση και ευθύνη να απαντήσω στον Αντιδήμαρχο Οικονομικών και Δήμαρχο Αιγιαλείας Κο Καλογερόπουλο.

  1. Ο Προϋπολογισμός (ως προσχέδιο) συντάσσεται τον μήνα Οκτώβριο κάθε έτους και έρχεται προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι και τέλος του έτους (αν και ο Νομοθετών προβλέπει καταληκτική ημερομηνία μέσα Νοεμβρίου). Τι όμως παρατηρούμε επί Δημοτικής Αρχής Καλογερόπουλου; Οι προϋπολογισμοί των τεσσάρων ετών έρχονται προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο αρχές Απρίλη. Γιατί; Διότι ο δήμαρχος θέλει με την αλλαγή του έτους να δεσμεύει (σχεδόν) όλους τους κωδικούς του προϋπολογισμού, έτσι ώστε η Αντιπολίτευση να υποχρεούνται: ή να ψηφίζει τον προϋπολογισμό της Δημοτικής Αρχής, ή να συντάσσει δικό της προϋπολογισμό, παράνομο με τη «Βούλα», της Οικονομικής υπηρεσίας. Κάτι τέτοια έβλεπε και ο Καστοριάδης και έγραφε από το Παρίσι πως, στην Ελλάδα η Δημοκρατία πέθανε τον 4οαιώνα π.Χ.
  2. Ποιος είναι ο ρόλος της Αντιπολίτευσης και των ανεξάρτητων Δημοτικών Συμβούλων;

α) Να ελέγχουν την νομιμότητα του Δημοσίου συμφέροντος με διαφανείς διαδικασίες και

β) Να αντιπροτείνουν τεκμηριωμένες προτάσεις ελεύθερων πολιτών για την προώθηση του κοινού συμφέροντος.

Βάσει των ανώτερων ερωτώ. Κακώς η Αντιπολίτευση για το Δημόσιο συμφέρον προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, σε πλείστες περιπτώσεις, όπως πλατειά Αγίας Λαύρας κλπ….,  τη στιγμή που όλες οι ενστάσεις έχουν δικαιωθεί!;;

 

Γνωρίζοντας πως η Συνταγματική Αρχή της απλής αναλογικής βασίζεται στην συναίνεση, σε τι αποβλέπουν οι βοναπαρτικές τάσεις – εγώ είμαι το κράτος – όποιος διαφωνεί σε ό,τι εγώ αποφασίζω, να οδηγηθεί στην πυρά;

 

Παράδειγμα προς αποφυγήν αποτελεί ο τρόπος διαχείρισης της σημερινής Δημοτικής Αρχής, τόσο για την νοοτροπία και κουλτούρα του Δήμου μας, όσο και για την Ανάπτυξη του τόπου μας. (βλέπε τι γράφουν για τον εορτασμό της Παναγίας Τρυπητής, λόγω της μη ψήφισης προϋπολογισμού)

 

Προσφάτως σε έλεγχο του Υπουργείου Οικονομικών στο Ν.Π.Δ.Δ. καταλογίστηκαν παραβάσεις, καθώς και 56.000 € πρόστιμο για τον τρόπο των συμβάσεων. ΔΕΥΑ Αιγίου: Συμβάσεις, μπλοκάκια στην ημερήσια διάταξη χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο.

 

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, η Νομική Υπηρεσία του Δήμου κατήγγειλε, επισήμως (με στοιχεία), Διεύθυνση Υπηρεσίας του Δήμου, πως απέκρυπτε στοιχεία και έγγραφα (κατόπιν εντολών ίσως) για τον μειοδοτικό διαγωνισμό των 12 εκ. του οδοφωτισμού. Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα πολλά παραδείγματα, αλλά δεν χρειάζονται στην παρούσα φάση.

Προσωπικά είχα πιστέψει στο έργο της σημερινής Δημοτικής Αρχής, υπερασπιζόμενος μεταξύ άλλων και την επένδυση του οδοφωτισμού των 12 εκ. για το συμφέρον και την ανάπτυξη του τόπου μας. Όταν όμως, αντίκρισα την αλήθεια και την Αρχή ενός άνδρα, παραιτήθηκα 30/7/2021. Δηλαδή 2,5 χρόνια πριν τις εκλογές, όταν άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι προσπαθούσαν να αγκιστρωθούν στο μεροκάματο με οποιοδήποτε κόστος.

Για να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι της παραίτησης μου στις 30/07/2021 κάνω Δημόσια επίκληση στην κοινή λογική, ερωτώντας: Γιατί η Νομική Υπηρεσία του Δήμου καταγγέλλει, εμμέσως (αλλά επισήμως) και σε πολλά επίπεδα, την συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή; Γιατί καταξιωμένα στελέχη της Δημοτικής Αρχής είχαν αποχωρίσει (με γεωγραφικό μήκος και πλάτος) από την Ανατολική μέχρι την Δυτική Αιγιάλεια; Όλοι αυτοί κάποτε πίστευαν στο όνειρο ενός οράματος για τον τόπο μας, αλλά ξύπνησαν από τον ίδιο εφιάλτη.

 

Αγαπητοί συμπολίτες, μετά από όλα αυτά και όχι μόνο, μπορεί Δημοτικός Σύμβουλος εκτός Δημοτικής Αρχής και συνεργαζομένων, με όλα αυτά που συμβαίνουν, να εμπιστευτεί με την ψήφο του τον προϋπολογισμό του έτους 2023;

Κάθε μεθοδευμένη προσπάθεια, κατά της απλής αναλογικής (συναίνεση) φαλκιδεύοντας την Αντιπολίτευση, σηματοδοτεί Συνταγματική εκτροπή και ένδεια δημοκρατικότητας. Η Δημοκρατία διασφαλίζεται με το διάλογο, την συναίνεση, την σύνεση, την εμπιστοσύνη, την διαφάνεια, την ισονομία και ισοπολιτεία.

 

Προσπαθούν εκπρόσωποι τύπου του Δημάρχου να δημιουργήσουν ενδοιασμούς και επίκληση του συναισθήματος για το Δημόσιο δήθεν συμφέρον. Τους εγκαλώ. Δεν θα υπάρξει ποτέ ενδογενής συνάφεια μεταξύ δημοκρατίας, φασισμού και έμμεσης τρομοκρατίας.

 

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος

 Δημήτρης Καλαμίδας