Ανήσυχος ο Ντάισελμπλουμ με τις αναταράξεις στις παγκόσμιες χρηματαγορές

Την ανησυχία του για την αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματαγορές εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, διαβεβαιώνοντας ωστόσο, ότι «η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με 10 χρόνια πριν».

«Υπάρχει μία ανησυχία, αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υφίσταται η απειλή της άμεσης επιστροφής στην κρίση» δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο CNBC.

«Η δημοσιονομική κατάσταση των κρατών αλλά και η πραγματική οικονομία συνδράμουν στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης» συνέχισε και επανέλαβε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη θέση σε σχέση με ορισμένα χρόνια πριν. «Διαθέτουν αρκετά κεφάλαια, ο ισολογισμός τους είναι αναδιοργανωμένος και η διαδικασία της τραπεζικής ενοποίησης συνεχίζεται» εξήγησε ο Ντάισελμπλουμ.

Ερωτηθείς για την πηγή των κινδύνων, εκτίμησε ότι «οι ανησυχίες προέρχονται από παράγοντες εκτός του τραπεζικού συστήματος και εκτός της Ε.Ε.». Αφορούν, συνέχισε, την παγκόσμια οικονομία και τις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες επηρεάζονται από την τιμή του πετρελαίου.

Πάντως αναγνώρισε ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα διαθέτει ένα σημαντικό πρόβλημα, εξαιτίας των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρόκειται για ένα πρόβλημα, εξήγησε, το οποίο όλοι το γνωρίζομαι και το οποίο θα λυθεί μέσω της αύξησης των τραπεζικών κεφαλαίων.