Αλλάζει η απόφαση για το μερικό κλείσιμο της Μητροπόλεως – Θα υπάρχει ωράριο

Η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για το μερικό κλείσιμο της Μητροπόλεως, πριν λίγες εβδομάδες προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Κάποιοι τάχθηκαν υπέρ, κάποιοι κατά, ωστόσο αυτοί που δυσαρεστήθηκαν περισσότερο ήταν οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται πάνω από το πεζοδρομημένο τμήμα.

Ο αγώνας τους όλο αυτό το διάστημα ήταν διαρκής και κινήθηκαν μέσω της νομικής οδού, με το δικηγόρο τους κ. Άκη Θεοδωρακόπουλο, να παρουσιάζει τεκμηριωμένα το αίτημα των πελατών τους για άρση της απαγόρευσης, τονίζοντας ότι πλήττονται οι επιχειρήσεις από τη συγκεκριμένη απόφαση, με μείωση του τζίρου τους έως 70%.

Από την άλλη, o Σύλλογος Μηχανικών Αιγιαλείας, με ανακοίνωσή του αντέδρασε έντονα τονίζοντας ότι «είμαστε υπέρ των παρεμβάσεων όταν προκύπτουν από άρτιες μελέτες. Η οδός Μητροπόλεως, σύμφωνα με το λειτουργικό της χαρακτή- ρα και τα γεωμετρικά χαρα- κτηριστικά της, θεωρείται συλλεκτήρια οδός με όριο ταχύτητας μικρότερο ή ίσο των 50 Km/h (ΟΜΟΕ-πιν. 2-4). Είναι, από τη συμβολή της με την Κλ. Οικονόμου έως τα φανάρια της Σολωμού, ο κεντρικός άξονας εξόδου της πόλεως. Επίσης στον κόμβο με την οδό Σολωμού (φα- νάρια) συνδέεται τόσο με την οδό αυτή (κύρια αστική οδός κυκλοφορίας με διάζω- μα) όσο και με το Τριτεύον Εθνικό Δίκτυο (σύνδεση της πόλεως του Αιγίου με την Πάτρα)».

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Την Τρίτη 15/6 το μεσημέρι συνεδρίασε η δημοτική κοινότητα Αιγίου με μοναδικό θέμα “στις από 25/05/2021 και 11/05/2021 αιτήσεις των δημοτών, καθώς και το περιεχόμενο των από 28/05/2021 και 31/05/2021 προσφυγών, περί άρσης της απαγόρευσης της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Μητροπόλεως στο Αίγιο”.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αιγίου Γιώργος Γκιώνης στην εισήγησή του ανέφερε:

“Λαμβάνοντας υπόψιν τις από 25-5-21 και 11-5- 21 αιτήσεις των δημοτών, καθώς και το περιεχόμενο των από 28-5-21 και 31-5- 21 προσφυγών, με τις οποί- ες ζητείται μεταξύ άλλων η άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας των οχημάτων στο τμήμα της Μητροπόλεως από την οδό Μελετοπούλων έως την οδό Ρωμανιώλη και συνεκτιμώντας τις κλιματο- λογικές συνθήκες που επι- κρατούν αυτή την περίοδοmστην περιοχή μας (υψηλές θερμοκρασίες με υγρασία) εξαιτίας των οποίων έχει πε- ριοριστεί αισθητά η κυκλο- φορία των πεζών στο τμήμα αυτό της Μητροπόλεως, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί και η επισκεψιμότητα των δημοτών και επισκεπτών στο πάρκο των Υψηλών Αλωνίων, συμφωνούμε στην άρση των μέτρων αυτών κατά την περί- οδο αυτή, εφόσον τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας για την κυκλοφορία των πεζών και των οχημάτων”.

H τοπική κοινότητα Αιγίου ψήφισε την εισήγηση του Προέδρου για άρση των μέτρων, ενώ δύο μέλη της ψήφισαν το άνοιγμα της οδού μόνο τις απογευματινές ώρες.

Εν τω μεταξύ σήμερα Τετάρτη 16/6 μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίασε και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, προκειμένου να συζητήσει την απόφαση της τοπικής κοινότητας Αιγίου, που όμως δεν την ενέκρινε εξ ολοκλήρου.

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αποφάσισε, η Μητροπόλεως από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι να παραμένει κλειστή και τις υπόλοιπες ώρες ο δρόμος να είναι ανοιχτός, κάτι όμως που φαίνεται πως δεν ικανοποιεί τους επαγγελματίες, καθώς  όπως υποστηρίζουν τους θερινούς μήνες, ο κόσμος κινείται μόνο τις πρωινές ώρες, αφού το απόγευμα οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και οι πολίτες προτιμούν τα παραλιακά διαμερίσματα.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιάλειας Λάμπης Παπαδόπουλος, ο οποίος έμεινε σταθερός στις απόψεις του  Συλλόγου και ζήτησε την ολική άρση του μέτρου της πεζοδρόμησης στην οδό Μητροπόλεως για όλο το εικοσιτετράωρο.

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ