Ακρίβεια στο ρεύμα: Παγώνει η ρήτρα αναπροσαρμογής, μπαίνει πλαφόν στην χονδρική τιμή

Αργά το βράδυ της Παρασκευής κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που μεταξύ άλλων ρυθμίζει την επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Με τη ρύθμιση νομοθετείται ο μηχανισμός για την άντληση των «υπερκερδών» των ηλεκτροπαραγωγών, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από 1η Ιουλίου, με στόχο να «ξεφουσκώσουν» οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος και να ελαφρυνθούν οι φορολογούμενοι από το κύμα ακρίβειας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ, στόχος της ρύθμισης είναι η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος και την επιστροφή των τιμών στο επίπεδο του φθινοπώρου.

Στο νομοσχέδιο, επίσης, περιέχεται και σειρά διατάξεων για τις ΑΠΕ, καθώς και το πλαίσιο για έργα αποθήκευσης ενέργειας. Η απόφαση θα καθορίσει τον μαθηματικό τύπο για τον καθορισμό της ανωτάτης τιμής για κάθε κατηγορία μονάδων (φυσικού αερίου, λιγνιτικές, υδροηλεκτρικά και ανανεώσιμες πηγές), λαμβάνοντας υπόψη όπου υπάρχει τη διακύμανση της τιμής των καυσίμων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η διάταξη προβλέπει ότι ο έκτακτος μηχανισμός θα εφαρμοστεί από 1η Ιουλίου και για διάστημα ενός έτους. Η διαφορά ανάμεσα στις ανώτατες τιμές και εκείνες που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την χρηματοδότηση της μείωσης των τιμολογίων

Ο μηχανισμός νομοθετείται με το άρθρο 122, που περιγράφει αναλυτικά τον Προσωρινό Μηχανισμό Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας (Ηλεκτρικής Ενέργειας), με τις λεπτομέρειές του όμως να παραπέμπονται σε υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί πριν από την 1η Ιουλίου. Με την υπουργική απόφαση θα προσδιοριστούν και τα πλαφόν για κάθε τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, το σχέδιο «έχει εγκριθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή» και τόνισε ότι «δεν μπορούμε να καλύψουμε όλο το κόστος που είναι πολύ μεγάλο, καθότι δεν υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα αφού δεν το έχει κάνει καμιά χώρα στην Ευρώπη».

 

Πηγή: https://www.ethnos.gr