ΑΙΓΙΟ: Γέμισε τσίκνα το κέντρο και οι γειτονιές – Οι Αιγιώτες κράτησαν ζωντανό το έθιμο

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι Αιγιώτες τίμησαν με το παραπάνω το έθιμο της Τσικνοπέμπτης και οι κεντρικοί οδοί της πόλης γέμισαν… τσίκνα. Από νωρίς στήθηκαν ψησταριές και οι ψήστες έβαλαν όλη τους τη μαεστρία στο ψήσιμο για να ικανοποιήσουν τους πελάτες τους.

Τα κεντρικά καφέ της πόλης, στην οδό Μητροπόλεως και Κλ. Οικονόμου, γέμισαν με υπαίθριες ψησταριές που στήθηκαν από το πρωί και ο κόσμος απόλαυσε μέζεδες και ποτά, με  μουσική και  γλέντι έως αργά το απόγευμα.

Από την άλλη, από νωρίς σε όλα σχεδόν τα  σπίτια…  τσικνίζουν κρέατα, τρώνε δηλαδή κρέας που έχει ψηθεί στα κάρβουνα ή στο τηγάνι, απ΄όπου αναδύεται έντονη τσίκνα στον αέρα. Από πού, όμως, έχει έρθει αυτή η παράδοση;

Η εξήγηση είναι απλή. Η ημέρα αυτή, αν και είναι παράδοξο, εξαρτάται απόλυτα από τη χριστιανική νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής! Αν δεν υπήρχε αυτή, μάλλον η συγκεκριμένη Πέμπτη δεν θα είχε καμμία διαφοροποίηση από τις υπόλοιπες. Αυτό συμβαίνει επειδή, βάσει της Παράδοσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας, την τρίτη Κυριακή του Τριωδίου, δηλαδή την Κυριακή μετά την Τσικνοπέμπτη, τρώμε για τελευταία φορά πριν τη νηστεία κρέας.

Δεν έχει επιλεχθεί συλλογή ή η συλλογή έχει διαγραφεί

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ – ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ