Αρχική Απόψεις - Σχόλια Αθήνα: Μια ανοχύρωτη πόλη – Πάνω από 100 οι νεκροί τις τελευταίες...

Αθήνα: Μια ανοχύρωτη πόλη – Πάνω από 100 οι νεκροί τις τελευταίες δεκαετίες

Η Ελλάδα θρηνεί δεκαέξι θύματα από τις πλημμύρες που έπληξαν προχθές τη Μάνδρα και τον Πέραμο. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι σταγόνες της βροχής γίνονται ένα με τα δάκρυα των Ελλήνων, αφού η χώρα μετράει δεκάδες θύματα από πλημμύρες στην ιστορία της. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο λεκανοπέδιο της Αττικής παλεύοντας με τα ορμητικά νερά τις τελευταίες δεκαετίες.

Από το 1961 μέχρι σήμερα, η Αθήνα εμφανίστηκε ανοχύρωτη μπροστά στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Άνθρωποι και περιουσίες χάθηκαν στα ορμητικά νερά. Σπίτια, αυτοκίνητα, μαγαζιά έγιναν ένα με τη λάσπη, με την τραγωδία των τελευταίων ημερών να μας υπενθυμίζει πως η μανία της φύσης μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να διαλύσει ότι έφτιαχναν οι άνθρωποι για χρόνια.

Το λεκανοπέδιο της Αττικής έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές τα τελευταία 60 χρόνια. Η μεγαλύτερη σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 1961. Επί δέκα ολόκληρες ώρες έπεφτε χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού. Η καταστροφή που άφησε πίσω της η θεομηνία ήταν ανυπολόγιστη. Σαράντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 300 τραυματίστηκαν. Πλημμύρισαν περισσότερα από 4.000 σπίτια, 400 σπίτια κατέρρευσαν και περισσότερες από 500 οικογένειες έμειναν άστεγες. Η Δυτική Αττική είχε υποστεί και τότε τις μεγαλύτερες καταστροφές. Η καταιγίδα του 1961 έμεινε στην ιστορία ως «η μητέρα όλων των καταιγίδων».

Τον Νοέμβριο του 1977 κατεγράφη η δεύτερη μεγαλύτερη καταστροφή στην Αθήνα. Το 15% της οδοποιίας καταστράφηκε, 1924 υπόγεια σπιτιών και καταστημάτων πλημμύρισαν. Η καταιγίδα είχε διαρκέσει 1,5 ώρα με πολύ μεγάλη ένταση και η Αττική, από την Γλυφάδα μέχρι τα Λιόσια και από το Ψυχικό μέχρι το Κερατσίνι έμοιαζε με μία απέραντη λίμνη. Έχασαν τη ζωή τους 37 άνθρωποι, ανάμεσα τους και τέσσερα παιδιά.

Τον Οκτώβριο του 1980 ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από μία καταιγίδα που διήρκεσε τρεις ώρες με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δεκάδες υπόγεια σε σπίτια και καταστήματα σε Χολαργό, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Φιλοθέη, Ψυχικό, Νέα ιώνια, Νέα Λιόσια και Καματερό.

Μια ισχυρή θύελλα που κράτησε για 24 ώρες τον Οκτώβριο του 1989 είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν μεγάλες καταστροφές στα Βόρεια Προάστια και να χάσουν τη ζωή τους επτά άνθρωποι. Πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια και καταστήματα, ενώ μεγάλες καταστροφές προκάλεσαν και οι κορμοί των δέντρων που ξεριζώθηκαν από τον αέρα.

Τον Ιανουάριο του 1991 στα Κανάρια Ηλιουπόλεως ένας ακόμη άνθρωπος πέφτει θύμα της ισχυρής νεροποντής. Παράλληλα σημειώνονται μεγάλες καταστροφές σε πολλά σπίτια και καταστήματα που πλημμύρισαν.

Δύο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους τον Ιανουάριο του 1994 όταν μια ισχυρή καταιγίδα πλημμύρισε διάφορα κτήρια στα Άνω Λιόσια, το Ίλιον και τις Αχαρνές. Η περιοχή «Λίμνη» των Άνω Λιοσίων είχε κυριολεκτικά χαθεί κάτω από τα νερά.

Τον Νοέμβριο του 1994 μια ισχυρή καταιγίδα είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο Ποδονίφτης, στην Νέα Φιλαδέλφεια. Εννέα νεκροί, ο τραγικός απολογισμός της καταστροφής. Περιοχές όπως η Νέα Ιωνία, ο Περισσός, το Αιγάλεω, το Περιστέρι, η Χαλκηδόνα και η Νέα Φιλαδέλφεια μετατράπηκαν σε λίμνες. Σημαντικές ζημιές σημειώθηκαν και στα κεντρικά γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό, όπου καταστράφηκε και ένα μέρος των αρχείων του Ριζοσπάστη.

Τον Ιούλιο του 2002 μια ισχυρή καταιγίδα πιάνει… απροετοίμαστο τον Κηφισό, αλλά και ολόκληρη την Αττική. Αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν δύο άνθρωποι, πατέρας και γιος. Ο 32χρονος πατέρας καταπλακώθηκε από τοίχο ενώ προσπαθούσε να βγάλει τον μικρό του γιό από το πλημμυρισμένο υπόγειο του σπιτιού τους.

Τον Φεβρουάριο του 2013 μια 23χρονη κοπέλα χάνει τη ζωή της στο Χαλάνδρι από ανακοπή. Η άτυχη νεαρή οδηγούσε στην περιοχή Αμαρουσίου – Χαλανδρίου, όταν έσβησε το αυτοκίνητο της.

Προσπάθησε να βγει από αυτό και στην συνέχεια έχασε τις αισθήσεις της. Οι γιατροί εκτιμούν ότι η κοπέλα έπαθε σοκ και υπέστη ανακοπή. Οι μετεωρολόγοι μίλησαν για μια πρωτοφανή καταιγίδα, που έμοιαζε με αυτή του 1977.

Τον Οκτώβριο του 2015 μια μεγάλη καταιγίδα «χτυπάει» και πάλι το Λεκανοπέδιο. Δύο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στην περιοχή του Καματερού, όπου κατέρρευσε και μία τριώροφη κατοικία. Δεκάδες σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν.

reader.gr