Αγωνία λόγω Brexit για 3.500 Έλληνες γιατρούς στη Βρετανία

Μετά τις δηλώσεις του υπ. Υγείας που ανακοίνωσε την αντικατάσταση σε βάθος χρόνου όλων των ξένων γιατρών από Βρετανούς – Προβληματίζονται περισσότερο για την επιστροφή τους στην Ελλάδα

Μέχρι πρότινος η Βρετανία αποτελούσε επαγγελματικό παράδεισο για τους Έλληνες -και όχι μόνο- γιατρούς.

Μετά το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου, όπου αποφασίστηκε η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), οι περίπου 83.000 αλλοδαποί γιατροί που εργάζονται στο σύστημα υγείας της χώρας μάλλον βλέπουν με άλλη ματιά, γκρίζα και θολή, πλέον, αυτόν τον παράδεισο.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ ότι οι ξένοι γιατροί σε βάθος χρόνου θα αντικατασταθούν από Βρετανούς, σηματοδοτούν την επιστροφή του Εθνικού Συστήματος Υγείας (National Health System, NHS) της χώρας σε… βρετανικά χέρια, αλλά και την αρχή μιας αργής πορείας εξόδου των ξένων γιατρών από αυτό.

Η Βρετανία απασχολεί τους περισσότερους ξένους γιατρούς από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, με το 36% του δυναμικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας να είναι πολίτες άλλων χωρών, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Περίπου 25.000 γιατροί προέρχονται από χώρες της Ευρώπης και άλλοι 58.000 γιατροί προέρχονται από την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία.

Ανάμεσα στους Ευρωπαίους γιατρούς της Βρετανίας οι Έλληνες έχουν περίοπτη θέση.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του General Medical Council (GMC), στη Βρετανία εργάζονται 3.757 Έλληνες γιατροί -όσοι περίπου είναι οι Έλληνες ειδικευόμενοι γιατροί στα νοσοκομεία της Αττικής! Και όσοι θα έπρεπε να προσληφθούν για να καλύψουν το κενό των 3.600 γιατρών που συνταξιοδοτήθηκαν από το ΕΣΥ τα τελευταία έξι χρόνια.

Ο αριθμός αυτός φέρνει επίσης τη χώρα μας στην έκτη θέση του τοπ-20 των ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών που «αντιπροσωπεύονται» μέσω των γιατρών τους στη Βρετανία. Την πρώτη πεντάδα αποτελούν η Ινδία (με 25.503 γιατρούς), το Πακιστάν (10.503), η Νότιος Αφρική (5.127), η Νιγηρία (4.513) και η Ιρλανδία (4.227). Έπεται η Ελλάδα η οποία όμως είναι  η δεύτερη σε δύναμη γιατρών ευρωπαϊκή χώρα στο βρετανικό σύστημα υγείας – «διάκριση» που δύσκολα προσμετράται στις θετικές διακρίσεις οποιασδήποτε χώρας. Στον κατάλογο με τις 20 χώρες από όπου προέρχονται οι ξένοι γιατροί της Βρετανίας απαντώνται επίσης η Ιταλία, η Γερμανία, η Ρουμανία, η Πολωνία, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Βουλγαρία.

Η Βρετανία ανέκαθεν ήταν δημοφιλής επαγγελματικός προορισμός για τους Έλληνες γιατρούς. Από το 2010, ωστόσο, η αναζήτηση εργασίας σε νοσοκομεία της Βρετανίας εκτινάχθηκε. Με βάση τα πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί μόνο από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας (ΙΣΑ), περισσότεροι από 8.000 γιατροί έχουν φύγει από την Ελλάδα, τα τελευταία έξι χρόνια, με τους περισσότερους να κατευθύνονται προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

http://www.protothema.gr/greece/article/617810/agonia-logo-brexit-se-3500-ellines-giatrous-pou-zoun-sti-vretania/