Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου: “Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη του λαού μας για τη μεταφορά των σκουπιδιών!”

Η ανάπτυξή τους βρωμίζει τη ζωή μας!

Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη του λαού μας για τη μεταφορά των σκουπιδιών!”

 Οι τελευταίες εξελίξεις στην τραγική κατάσταση που βιώνουν οι λαϊκές οικογένειες της περιοχής μας σε σχέση με τους τόνους σκουπιδιών που στοιβάζονται σχεδόν ΜΕΣΑ στα σπίτια μας, είναι η απόφαση για «μεταφορά 8.000 τόνων στερεών αποβλήτων στους ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, Ναυπάκτου, Πάλερου και Αγρινίου και έως 15.000 τ. στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων της Κοζάνης».

Δεν πρόκειται μόνο για ένα προσωρινό μέτρο – που προφανώς δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά για ένα ακόμα οικονομικό βάρος που θα φορτωθεί στις πλάτες του λαού μας για να μπορούν κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες να πλουτίζουν από τον ιδρώτα μας.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ! ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ – που έτσι κι αλλιώς, πάλι εμείς πληρώνουμε!

Το πρόβλημα της Διαχείρισης και Διάθεσης των Απορριμμάτων, έτσι όπως μεθοδεύτηκε, τόσο από τις κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ παλιότερα αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ πρόσφατα) όσο και από τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες συνιστά ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα, με τεράστιες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Με αποφάσεις καθοδηγούμενες από πολιτικά και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, προσπαθούσαν να μπαλώσουν, το τεράστιο πρόβλημα των σκουπιδιών με επιλογές πανάκριβες για το λαό.

Το ζήτημα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων δεν είναι τεχνοκρατικό, είναι βαθύτατα πολιτικό – ταξικό ζήτημα. Η τεχνολογία σήμερα, είναι επαρκής ώστε η Διαχείριση των Απορριμμάτων να είναι συμβατή με την υγεία του λαού και το περιβάλλον. Επιτρέπει, εφόσον υπάρχει η σχετική πολιτική κατεύθυνση, να δαπανώνται όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Όπως επίσης, υπάρχουν μέθοδοι ασφαλούς επεξεργασίας και η τεχνική δυνατότητα να βρεθούν κατάλληλες θέσεις και περιοχές. Όλα αυτά όμως, δεν συμβαδίζουν με την ανάγκη για παραπέρα κερδοφορία των επιχειρηματιών, γι΄αυτό και τα σκουπίδια γίνονται κέρδος πάνω στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, της υγείας και του περιβάλλοντος.

Υπάρχει πλέον συσσωρευμένη πείρα. Ανάπτυξη των κερδών των λίγων και ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών δεν γίνεται. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τα σκουπίδια αλλά και για τις υποδομές, το οδικό δίκτυο, την αντιπυρική και αντισεισμική προστασία, αφορά κάθε πτυχή της ζωή μας.

Απαιτούμε – Διεκδικούμε:

– Ούτε ένα ευρώ από τις λαϊκές τσέπες για τη μεταφορά των σκουπιδιών εκτός Αιγιάλειας!

– Καμία ιδιωτικοποίηση, όχι στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.

– Να μην μετατοπίζονται τα οικονομικά βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη. Το κόστος να καλυφθεί από κεντρικούς δημόσιους πόρους χωρίς επιπλέον χαράτσωμα του λαού μας.

– Διασφάλιση όλων των εργαζόμενων, σε δημόσιους φορείς διαχείρισης των αποβλήτων, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Προτείνουμε:

  • Ότι στην κατάσταση που είμαστε πρέπει να πάρει την ευθύνη η κυβέρνηση και άμεσα να δοθεί λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών στην περιοχή μας. Η κυβέρνηση έχει τα νομικά, διοικητικά και χρηματοδοτικά εργαλεία για να το λύσει. Όταν θέλει μπορεί και προχωράει σε γρήγορες (fast track) διαδικασίες αλλά αυτό γίνεται συνήθως όταν αφορά την κερδοφορία των επιχειρηματιών.
  • Να μαζευτούν τα σκουπίδια από παντού με την πρόσληψη από το Δήμο του απαραίτητου προσωπικού ΤΩΡΑ, χωρίς παραπέρα χρονοτριβή και παζάρια ανάμεσα σε επιχειρηματίες, αλλά με αποκλειστική ευθύνη κυβέρνησης – Δήμου – Περιφέρειας.
  • Να ερευνηθούν νέοι χώροι, από επιστημονικό φορέα, για το ΧΥΤΥ που θα αποκλείουν την τοποθεσία Παπανικολού. Αυτό να γίνει με κατεπείγουσες διαδικασίες και πιστή τήρηση των κριτηρίων καταλληλότητας και αξιολόγησης των υποψήφιων χώρων. Τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων γνωστά.
  • Να κλείσει άμεσα η χωματερή στην Αιγείρα. Να μεταφερθούν τα σκουπίδια που έχουν τοποθετήσει εκεί σε αδειοδοτημένο, κατάλληλο χώρο. Να αρχίσει η αποκατάσταση της περιοχής. Να γίνει περιβαλλοντική – επιδημιολογική μελέτη για να δούμε τι έχει αφήσει πίσω της αυτή η χωματερή.
  • Μόνιμο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό με πλήρη δικαιώματα, όλων των ειδικοτήτων, που χρειάζονται για την υλοποίηση και εύρυθμη λειτουργία της διαχείρισης των απορριμμάτων σε Δήμο και Περιφέρεια.
  • Καθορισμός και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, με κύριο την πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων.
  • Άμεση προτεραιότητα στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή. Χρηματοδότηση του σχετικού εξοπλισμού (απορριμματοφόρα, κάδοι, πλυντήριο κάδων κ.ά.) από κεντρικούς δημόσιους πόρους. Να προμηθεύσει η κυβέρνηση μηχανήματα και τον απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να σταματήσει η εμπορευματοποίηση της αποκομιδής.
  • Εφαρμογή της μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης ενός μέρους του υπολειμματικού ρεύματος των σύμμεικτων αποβλήτων, μειούμενου προοδευτικά και ασφαλή υγειονομική ταφή σε ΧΥΤΥ των υπολειμμάτων τους.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.
  • Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων να επιβαρύνει αποκλειστικά τον κρατικό προϋπολογισμό. Ούτε σκέψη για νέα χαράτσια.