Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου: “Να αποσυρθεί οριστικά το επίμαχο νομοσχέδιο-ταφόπλακα για τις λαϊκές αγορές”

Αντιπροσωπεία του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου “Μπακόπουλος – Ντρίνιας”, μετά από απόφαση του ΔΣ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γιάννη Μποδιώτη βρέθηκε την Παρασκευή 19-2-2021 στη λαϊκή αγορά Αιγίου, όπου ήρθε σε επαφή με τους παραγωγούς και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου λαϊκής αγοράς. 
Τα προβλήματα των παραγωγών είναι πολλά, ειδικά μετά την έλευση της πανδημίας, με τα μέτρα λειτουργίας της αγοράς στο 50% και την  μεταφορά της από Σάββατο σε Παρασκευή.
 Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση, μαζί με τα παραπάνω, έρχεται σαν τον κλέφτη, μες την πανδημία, ελπίζοντας ότι κανείς δεν θα αντιδράσει, να φέρει νέο νομοσχέδιο που αλλάζει ριζικά την κατάσταση συνολικά στο υπαίθριο εμπόριο.
Στη συζήτηση που έγινε, από κοινού κρίθηκε η ανάγκη για οργανωμένο αγώνα, με τους συλλόγους του νόμου, της περιφέρειας αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο μέχρι το επίμαχο νομοσχέδιο-ταφόπλακα για τις λαϊκές αγορές να αποσυρθεί οριστικά.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου “Μπακόπουλος Ντρίνιας” αγωνίζεται μαζί με τους συναδέλφους παραγωγούς λαϊκής αγοράς και τα μέλη της μοίρασαν την παρακάτω ανακοίνωση.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ «ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – ΝΤΡΙΝΙΑΣ»
 « Στο πλευρό των συναδέλφων παραγωγών λαϊκών αγορών:
Την ώρα που εδώ και ένα χρόνο δεχόμαστε απανωτά χτυπήματα στο εισόδημά μας λόγω της πανδημίας και τη διαχείριση της από την κυβέρνηση, άλλο ένα μέτρο έρχεται να μας πλήξει ακόμα περισσότερο. Στη λογική του “άνοιξε κλείσε”.
Η κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας των λαϊκών αγορών για 3 Σάββατα, την ώρα που μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, μεγαλέμποροι μας πίνουν το αίμα.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση, μαζί με τα παραπάνω, έρχεται σαν τον κλέφτη, μες την πανδημία, ελπίζοντας ότι κανείς δεν θα αντιδράσει, να φέρει νέο νομοσχέδιο που αλλάζει ριζικά την κατάσταση συνολικά στο υπαίθριο εμπόριο.
1. Επιτρέπει και σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες) να στήνουν πάγκους στις λαϊκές.
2. Καταργεί την έννοια της άδειας πωλητή λαϊκών αγορών. Θα βγάζει σε πλειστηριασμό τις θέσεις κάθε 3 χρόνια.
3. Ανοίγει το δρόμο στη λειτουργία των φορέων διαχείρισης των λαϊκών αγορών με ΣΔΙΤ και πλήρη ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με πιθανή αύξηση του τέλους και αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των λαϊκών αγορών, που θα βγάλει εκτός λαϊκών εκατοντάδες συναδέλφους.
Όσα κοινωνικά κριτήρια υπήρχαν για την απόκτηση της άδειας του πωλητή, αντικαθιστώνται με τα κριτήρια που θα δίνουν περισσότερα έσοδα στους ιδιωτικούς πλέον φορείς διαχείρισης των λαϊκών, αλλά και στις περιφέρειες που μας πίνουν το αίμα τόσα χρόνια. Αγωνιζώμαστε, απαιτούμε:
Άμεση αναπλήρωση του χαμένου μας εισοδήματος για κάθε μέρα που δεν λειτουργούν οι αγορές με ευθύνη του κράτους.
Να λειτουργήσουν οι Λαϊκές με όλα τα μέτρα υγιεινής  και ασφάλειας για την προστασία της υγείας των καταναλωτών και των πωλητών με ευθύνη του κράτους.
Μείωση κόστους παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο τώρα. Άμεση μείωση 50% της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.
Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος για την επιβίωσή μας και τα προϊόντα μας να μπορούν να καταναλωθούν από τις λαϊκές οικογένειες της πόλης.
Να δοθεί στις αγρότισσες μητέρες ειδικό επίδομα φροντίδας ανήλικων τέκνων (ως 14 ετών) για όσο διαρκεί το lockdown.
Να γίνουν ΤΩΡΑ προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο νοσοκομείο Αιγίου, στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας του Νομού και να καλυφθούν όλα τα κενά. Να ανοίξει ξανά το Νοσοκομείο “Νοσημάτων – Θώρακος”.
Δημιουργία μεγάλων εμβολιαστικών χώρων σε δημόσια κτίρια εντός πόλης. Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από το σχέδιο εμβολιασμού για την προφύλαξη των ευπαθών ομάδων που εμβολιάζονται.»
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ