Αγγέλα Παπαβασιλοπούλου: “ΣΤΟΛΙΣΑΤΕ ;”

Η  εορταστική περίοδος κάνει έναρξη  µε την µεγάλη γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου  κι από εδώ και µπρός  οι καµπάνες  θα ηχούν συχνά – πυκνά χαρµόσυνους ήχους! Ήδη απ’ την περασµένη βδοµάδα και ενώ οι θερµοκρασίες ήταν ακόµα σχεδόν καλοκαιρινές, τα εµπορικά καταστήµατα της πόλης καλλώπισαν µε χριστουγεννιάτικες  διακοσµήσεις τις βιτρίνες τους ! Σειρά, το σαββατοκύριακο που µας πέρασε είχαν οι στολισµοί  των ελάτων στα σαλόνια των σπιτιών και δειλά, µα σε τακτικό ρυθµό, αυτοί των µπαλκονιών και των αυλών µε κάθε λογής λαµπιόνια !

Της ΑΓΓΕΛΑΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
Από τη στήλη “Χρονογράφημα” στην εφημερίδα “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”

Αυτές τις γιορτές, το κέντρο της πόλης του Αιγίου νοµίζω πως είναι στα πιο όµορφά του και πολλά συγχαρητήρια αξίζουν σ’ όσους επιχειρούν  εκεί ! 

 Υψηλή αισθητική κυριαρχεί… η οποία, σαν καλή νεράιδα  του παραµυθιού,  µεταµορφώνει  ολόκληρες γειτονιές που αγγίζει µε το ραβδάκι της ! Χαίρεσαι να κάνεις βόλτα, να χαζεύεις βιτρίνες, να συναντιέσαι  µε φίλους  και να κάνεις τις αγορές σου, σ’ έναν εξωτερικό χώρο που µε την ζωντάνια  και την οµορφιά του σε κάνει να χαλαρώνεις και ν’ απολαµβάνεις την µέρα σου!

Η  ιδιωτική πρωτοβουλία έβαλε τα δυνατά της και φαίνεται να κερδίζει το στοίχηµα που η ίδια έθεσε ! 

Τώρα, έρχεται η σειρά του ∆ήµου που ελπίζω να µην αρκεστεί κι αυτήν την εορταστική περίοδο  στο cd που παίζει  ασταµάτητα νυχθηµερόν το «Χριστούγεννα ήρθαν πάλι» της  Βανδή στη διαπασών, γιατί µια µικρή τρέλα σου ‘ρχεται… πώς να το κάνουµε !

Ναι, έχουµε βεβαίως το Χριστουγεννιάτικο Πάρκο στους κήπους των Υψηλών Αλωνίων και πληθώρα εκδηλώσεων για µικρούς και µεγάλους όπως κάθε χρόνο !

Απλά, πιστεύω πως φέτος πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο στολισµό της Πλατείας Αγίας Λαύρας, ο οποίος θα την αναδείξει  και θα  ωφελήσει τα µαγαζιά εστίασης πέριξ αυτής ! 

Ένα  µεγάλο  Χριστουγεννιάτικο  δέντρο  µε  σωστό φωτισµό και περίτεχνη διακόσµηση, σαν αυτά που βλέπουµε σ’ άλλες πόλεις και θαυµάζουµε,  θα έκανε την πλατεία µας  τόπο συγκέντρωσης της νεολαίας, η οποία µε την σειρά της θα την έκανε πασίγνωστη, αποθεώνοντάς  την  διαµέσου αµέτρητων  φωτογραφιών που θα πόσταρε στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης !

Ένα παγοδρόµιο θα ήταν, εκεί, ιδανικό ! Φανταστείτε την εικόνα! Να εκτείνεται κατά µήκος της πλατείας και στο µέσο του να δεσπόζει το φωταγωγηµένο έλατο ! Τότε και µόνο τότε θα κρατήσουµε τους ντόπιους, αλλά και τους επισκέπτες µας στην πόλη µας! Κάνοντας κάτι το ζηλευτό! ∆ιότι, κακά τα ψέµατα, τόσα χρόνια οι Αιγιώτες, παρά τις φιλότιµες προσπάθειες που γίνονταν απ’ την ∆ΗΚΕΠΑ, προτιµούσαν να πάνε στην Πάτρα ή την Αθήνα που τους προσέφεραν τέτοιες «πολυτέλειες» για να διασκεδάσουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους !

Α, επίσης… αν δεν γίνουν όλα αυτά  που επιθυµώ σαν τρελή για την πόλη π’ αγαπώ… σας παρακαλώ, στο κάτω µέρος της πλατείας… στο µνηµείο των εκτελεσθέντων… τα κυπαρίσσια λέιλαντ  τα οποία  τοποθετήθηκαν απ’ την αρµόδια υπηρεσία… αν το γνωρίζετε, για την ανάπτυξή τους ως ΦΡΑΧΤΗ, χρειάζεται η ελάχιστη απόσταση του ενός µέτρου αναµεταξύ τους !  Εκτός, λοιπόν, του ότι είναι πολλά για τον εν λόγω χώρο και αυτό θα ‘ναι επιβαρυντικό για την υγεία των φυτών, σας  εφιστώ την προσοχή πως  κάποια έχουν ήδη ασθενήσει και η εικόνα τους δεν είναι φροντισµένη κι όµορφη !

Ας λύσουµε τα πρακτικά πριν πάµε στα µεγαλόπνοα ! Κι αν δεν προλαβαίνουµε ν’ αγοράσουµε  ψηλό έλατο για το κέντρο της πλατείας, ας φροντίσουµε αυτό που θα πάρουµε να ΄ναι ευπαρουσίαστο κι ουχί στραβοχυµένο και ψωριάρικο σαν το περσινό στην πλατεία της Φανερωµένης που ουδόλως τιµούσε  το αρχιτεκτόνηµα του  Ερνέστου Τσίλλερ!  

Τέλος, γιατί έχω ήδη µακρυγορήσει, όταν µιλάµε για πεζόδροµο – και θα ‘χει την τιµητική του την εορταστική περίοδο -µιλάµε για ΠΕΖΟδροµο! Είναι ο δρόµος που προορίζεται για πεζούς  και είναι κλειστός για οχήµατα, εκτός των ωρών εφοδιασµού των καταστηµάτων ! Η ∆ηµοτική Αστυνοµία καλό θα ‘ ταν να περιφρουρήσει την λειτουργία του ως τέτοιου, γιατί όλοι µας γινόµαστε µάρτυρες παραβίασης της χρήσης του, τόσο από δίκυκλα κυρίως, όσο κι απ’ αυτοκίνητα !

Καλές γιορτές !