Αγγέλα Παπαβασιλοπούλου: “ΚΑΡΑΚΙΤΣΑΡΙΟ “

ΟΧΙ, μην ανησυχείτε δεν θα αναφερθώ στην πρόσφατη  σκηνοθετική απόπειρα της κυρίας Κιτσοπούλου  στην  Επίδαυρο ! Το έκαναν άλλοι πιο σχετικοί από εμένα με το αντικείμενο ή και  άλλοι εξίσου ή και περισσότερο άσχετοι ! 

Εγώ, θ’ αναρωτηθώ  τις καυτές αυτές ημέρες του Ιούλη, πόσο κιτς είμαστε ως κοινωνία!

Της ΑΓΓΕΛΑΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
Από τη στήλη “Χρονογράφημα” στην εφημερίδα “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”

Ο όρος  πρωτοχρησιμοποιήθηκε  από Γερμανούς  στις αρχές του 19ου αιώνα για να περιγράψει το κακόγουστο και το υπερβολικό  στον τομέα της Τέχνης. 

  Πλέον το κιτς μοιάζει να έχει παρεισφρήσει σε κάθε έκφανση της ζωής μας! Δεν αφορά μόνο στην κακογουστιά.  Ως γνωστόν,  το καλό  γούστο, η υψηλή αισθητική δεν είναι κάτι το έμφυτο,  αλλά  αποκτάται   με την παιδεία και την μόρφωση! 

Στην σύγχρονη κοινωνία, την υλιστική και καταναλωτική, κατακλυζόμαστε από εικόνες και συμπεριφορές κακόγουστες ! Άτομα άσχετα με την αισθητική, την παιδεία και την τέχνη  προσπαθούν να επιβάλουν  κιτς πρότυπα  και το επιτυγχάνουν ! Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατακλύζονται από άτομα αυτού του είδους!

Μπρουτάλ  και γκροτέσκ συμπεριφορές  επικροτούνται απ’ το τηλεοπτικό κοινό  και ως επακόλουθο γίνονται κανόνας στην καθημερινότητά μας ! Είναι στ’ αλήθεια πολύ πιο εύκολο να τραβήξεις τα βλέμματα όταν γίνεσαι  βίαιος, αγενής, χυδαίος και γελοίος !

Το να φθάσεις να διακριθείς επειδή είσαι άξιος, καλλιεργημένος και ευγενής  απαιτεί περισσότερο κόπο και χρόνο ! Κάπως έτσι φθάνουμε στην καθιέρωση λανθασμένων προτύπων και στην επικράτηση του κίτς σε κάθε τομέα της ζωής μας !

Στον κόσμο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης υπάρχει η κατηγορία των «κατ’ επάγγελμα» υβριστών! Αυτοί που ξεσπούν σε γέλια, σε βωμολοχίες, σε βαρείς χαρακτηρισμούς υιοθετώντας μια επιθετική στάση άνευ προηγουμένου! Γίνονται κριτές των πάντων,  δίχως να χουν την παραμικρή ρητορική δεινότητα ,προς τέρψιν και βρώσιν του φιλοθεάμονος κοινού !

Η ανεκτικότητα σ’ αυτές τις κίβδηλες, άσχημες και χαμηλού επιπέδου συμπεριφορές αναπαράγουν το κιτσαριό  σ’ όλο του το μεγαλείο ! Χάνεται κάθε σεβασμός σε πρόσωπα, θεσμούς κι αξίες !

Τραπ-ίζουμε  ως κοινωνία; Τραμπουκίζουμε  πριν καν να μάθουμε να μιλάμε σωστά! Κάναμε τόσο δρόμο, ως ανθρώπινο είδος , για να καταλήξουμε εν έτει  2023 να μην διαφέρουμε σε συμπεριφορά απ’ τον άνθρωπο των σπηλαίων ; Δυστυχώς τα παραδείγματα  πολλά και μάλιστα πλέον πολύ κοντά μας !

O tempora , o mores !