Αγγέλα Παπαβασιλοπούλου: “ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ 2024 ;”

Μια  καινούρια  χρονιά κάνει  τα πρώτα βήματά της και σηκώνει το βάρος των προσδοκιών όλων μας που επιθυμούμε διακαώς να ‘ναι καλύτερη απ’ την προηγούμενη σ’ όλους  τους τομείς !

Της ΑΓΓΕΛΑΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
Από τη στήλη “Χρονογράφημα” στην εφημερίδα “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”

Δεν το λες κι ευκολάκι … δεν το λες κι ακατόρθωτο όμως! Απαιτείται η προσήλωση όλων στους στόχους που θέσαμε, σκληρή δουλειά, όρεξη για δημιουργία  και προπάντων διορατικότητα, αλλά και πείσμα που θα μας κάνουν να ξεπεράσουμε τα τυχόν εμπόδια που θα εμφανιστούν!

Η  πόλη μας, πιο φωτεινή από ποτέ τα φετινά Χριστούγεννα , κατάφερε να προσελκύσει  πολλούς επισκέπτες  και να εκπέμπει  αμείωτους  γιορτινούς ρυθμούς σ’ όλα της τα μήκη και τα πλάτη της ! Το Πάρκο των Χριστουγέννων, υπέρλαμπρα στολισμένο, υποδεχόταν καθημερινά πλήθος κόσμου , μικρούς και μεγάλους  προσφέροντάς τους χαρά και διασκέδαση! Προσωπικά, χάρηκα ιδιαιτέρως, όταν  καλεσμένοι μου, μετά την περιήγησή τους, δήλωσαν απερίφραστα, πως ήταν πιο όμορφο  απ’ τ’ αντίστοιχα της Πάτρας και των Καλαβρύτων !

Εμβληματικά κτίρια της πόλης, όπως το Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου, η Μητρόπολη, η Δημοτική Βιβλιοθήκη είχαν επιτέλους την χριστουγεννιάτικη διακόσμηση που τους  άρμοζε ! 

Τι κι αν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο της πλατείας Αγίας Λαύρας ήταν λίγο μικρό για το μέγεθός της  κι έγερνε προς τ’ αριστερά …μικροπταισματάκι  σε τόση ομορφιά ! Την  επόμενη φορά η τοποθέτησή του θα γίνει, ελπίζω, πιο προσεκτικά !

Το μόνο  σοβαρό  κατ’ εμέ παράπτωμα  στην εορταστική περίοδο που διανύσαμε;  Οι γεμάτοι από σκουπίδια  κάδοι  στο κέντρο της πόλης  ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ! Ξέρω…όλοι εκείνες τις μέρες θέλουν να ‘ναι κοντά στις οικογένειές τους  και το δικαιολογώ! Ας αποτελέσει όμως τροφή για σκέψη στους υπευθύνους  του τομέα καθαριότητας… Διότι, αν, όπως φαίνεται στον ορίζοντα  της πενταετίας , το μέλλον της περιοχής μας θα ΄ναι καθαρά τουριστικό, τότε σίγουρα  η πόλη  μας θα πρέπει ν’ αστράφτει  τέτοιες μέρες κι όχι μόνο !

Το  2024  μπήκε  με την  ανάπλαση  της Τρίγωνης πλατείας  να ‘χει φθάσει σχεδόν στα μισά της! Ένα έργο το οποίο ευελπιστώ ν’ αναστήσει και την παραδομένη στην λαίλαπα των ανοίκιαστων  μαγαζιών οδό Ταξιαρχών! Ένας  δρόμος που παλιότερα έσφυζε από κίνηση και ζωή, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σιωπηλός κι αδιάφορος !

Αναμένουμε δε μ’ ανυπομονησία  την ανάπλαση  του τελευταίου κομματιού της Μητροπόλεως … Ας ελπίσουμε  πως θα γίνει με ιδιαίτερη φροντίδα  και  σχεδιασμό  σωστό,  έτσι ώστε, τ’ ομορφότερο κομμάτι  του κέντρου της πόλης  να καθηλώνει τον επισκέπτη, αλλά και να ‘ναι λειτουργικό για τον δημότη !

Διαβάζω  κι ακούω πολλά  σχέδια μεγαλόπνοα  για την περιοχή μας… Θα δούμε επιτέλους  στον ορίζοντα  ν’ αχνοφαίνεται  δυνατότητα  ευημερίας κι ανάπτυξης;

Μην  ξεχνάμε μέσα σ’ όλα αυτά  την στήριξη της υπαίθρου ! Όταν  θέλουμε  τουρισμό  365 μέρες  τον χρόνο, ο επισκέπτης πρέπει να  ‘χει ερεθίσματα  για να επισκεφθεί την  Αιγιάλεια! Η  σταφίδα πρέπει ν’ αναδειχθεί… Δεν γίνεται ένα μοναδικής θρεπτικής αξίας προϊον να παραμένει στ’ αζήτητα! Τα οινοποιεία μας, με τους πανέμορφους  αμπελώνες  να ‘ναι  επισκέψιμα  κι επαρκώς προβεβλημένα και στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό! Τα  χωριά μας  να ‘ναι προσβάσιμα  και να  δεχθούν ήπια τουριστική ανάπτυξη!

Ας αγαπήσουμε, επιτέλους, τον τόπο μας! Ας μη μένουμε αμέτοχοι κι αδιάφοροι!  Όπως με ιδιωτική πρωτοβουλία ομόρφυνε η Ανδρέου Λόντου, όπως με την πίεση των δημοτών σώθηκαν τα δέντρα της Τρίγωνης Πλατείας … έτσι  και άλλα πολλά μπορούν ν’ αλλάξουν στην καθημερινότητά μας αρκεί  ν’ αναλάβουμε δράση!

Κάθε χρόνος που περνά  μας διδάσκει  πολλά… αρκεί  να ‘χουμε τα μάτια και τα’ αυτιά μας  ανοιχτά ! Τα  παθήματα , όπως λέει και ο σοφός λαός, να γίνονται μαθήματα ! Κάπως έτσι δίνεται η ευκαιρία τα λάθη να διορθωθούν  και νέοι δρόμοι να χαραχθούν !

Καλή και δημιουργική χρονιά !

 

Από την εφημερίδα “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”