Αίγιο: Μια νεκρή πόλη!

Το σκέφτηκα πολύ πριν το γράψω …αλλά ένα δίκιο το χω ! Και  δεν είναι µόνο δική µου άποψη , αλλά όλων των 30άρηδων, 40άρηδων  και 50άρηδων ! Ναι  αυτών που δεν συναντάς σχεδόν ποτέ στους δρόµους  του Αιγίου ! Μετρηµένοι στα δάχτυλα είµαστε αυτοί που µείναµε εδώ και συνεχίζουµε να «υπάρχουµε» σ’ αυτή την πόλη !

Μια  βόλτα στους κεντρικούς δρόµους  του Αιγίου και θα επιβεβαιώσει αυτό που µόλις είπα ! Παππούδες και γιαγιάδες , µαµάδες µε καρότσια  δίνουν ζωή στο Αίγιο τις καθηµερινές και µε το που θα σκάσει Παρασκευή  βράδυ εφορµούν οι λεγεώνες των 13-24 ,µε τα σµάρτφόνς τους  ανά χείρας ,βαµµένες και σενιαρισµένες ως µοντέλα βγαλµένα από περιοδικό, στην υπερβολή των νιάτων, όπως ανέκαθεν γινόταν !

Πού στ’ αλήθεια πήγαν οι  30-50 ετών ;;;

Σε µια πόλη που τα Αναπτυξιακά Συνέδρια δίνουν και παίρνουν, δεν έχουµε καταφέρει να κάνουµε κάτι για να κρατήσουµε στην πόλη µας τις παραγωγικές αυτές ηλικίες !

∆ουλειές ανύπαρκτες, καθώς στο  Αίγιο ή θα χεις µπάρ-καφέ ή θα κάθεσαι και θα πίνεις καφέ σ’ αυτά και µετά θα κατεβαίνεις στην πλατεία Αγίας Λαύρας να ντερλικώσεις κι ένα σουβλάκι, µη σου πώ και τρία ,να πάνε τα φαρµάκια κάτω !

Όσοι δε έχουν καταφέρει να χουν ένα κοµµάτι γής ,ή δουλεύουν σε ∆ηµόσιο και Τράπεζες και ανήκουν στο παραπάνω ηλικιακό κοµµάτι όσο και να το θέλουν να µείνουν εδώ και να ξοδέψουν τα όµορφα χρήµατά τους που µε κόπο απέκτησαν ,έχουν µια πόλη µίζερη που τους διώχνει πρός πάσα κατεύθυνση !

Η διπλανή Πάτρα και η ελάχιστα πλέον µακρινή Αθήνα δέχονται κατά ορδές τους Αιγιώτες που θέλουν, να ψωνίσουν, να βολτάρουν και να διασκεδάσουν !

Πάνε σχεδόν 20 χρόνια που χα να δώ την πόλη µας σ’ αυτή την κατάσταση ! Από τότε που επέστρεψα απ’ την Αθήνα έχοντας τελειώσει τις σπουδές µου ! Μια γάτα τότε θυµάµαι κυκλοφορούσε στον δρόµο Κυριακή σούρουπο  …Από τότε έως σήµερα η πρόοδος ;;;

Οι γάτες πολλαπλασιάστηκαν και στο κατόπι τους προστέθηκαν κι αγέλες σκύλων αδέσποτων …που…µαντέψτε …κι αυτά τα άµοιρα ,τούτη δώ η πόλη ,άχρηστη ,αποδεικνύεται να τα προστατέψει και να τα φροντίσει !

Έρχεται χειµώνας κι ενώ οι  µετεωρολογικές προβλέψεις ελαφρύ  τον θέλουν  …για το Αίγιο µου φαίνεται πάλι µαύρος κι άραχνος θα ναι !

Εγώ ,έζησα κι ένα Αίγιο , πρό κρίσης βέβαια ,µε ζηλευτή αγορά , µε λιγότερα µαγαζιά εστίασης αλλά ποιοτικά και γεµάτα …τουλάχιστον το παρασκευοσαββατοκύριακο …αλλά και τις καθηµερινές µετά τη δουλειά παρέες µαζεύονταν στα καφέ της Μητροπόλεως για ένα κρασί και πολυλογία ! Έζησα την εποχή των µπουάτ στο Αίγιο …στη  Ρωµανιώλη  και την Μητροπόλεως …Οι χώροι διασκέδασης ήταν µετρηµένοι ,όµως υπήρχε ποικιλία στα είδη αυτής! Τώρα,χάριν του εύκολου κέρδους όλα ένα τουρλούµ προσφοράς κι έξω απ’ την πόρτα!

Πρέπει να µαστε η µόνη πόλη που δεν έχει ένα αρχοντικό καφέ ζαχαροπλαστείο …όταν έχεις το καφενείο του Βύρωνα επί της κεντρικής οδού ν’ αραχνιάζει !

Έκλεισε το Πολυτεχνείο … κι έµεινε τί ; Πως να κρατήσεις λοιπόν εδώ  τον κόσµο σου ;Τους ξένους σου ; Πώς ;

Γιατί τους 13-25 ο πατέρας τους τους χαρτζιλικώνει …και το χαρτζιλίκι δεν αρκεί για να κάνει µια αγορά ν’ ανασάνει! Όµως σ’αυτούς επιλέγεις ν’ απευθύνεσαι από φόβο µην πέσει έξω ! Η επιχειρηµατικότητα όµως θέλει τόλµη και διαφορετικότητα για ν’αποφέρει κέρδος !

Είµαστε σε περίοδο εκπτώσεων …Όταν δίπλα σου έχεις την Πάτρα µε τα πολυκαταστήµατα των µεγάλων φιρµών και των εξίσου µεγάλων προσφορών …φίλε Αιγιώτη  έµπορα …κάπως πρέπει να τα ανταγωνιστείς ! Φυσικά και όχι βάζοντας 20/100 έκπτωση σε προπέρσινο εµπόρευµα ! ∆όξασοι ο Θεός από µνήµη καλά πάµε …ακόµα !

Πρόσεξε την ποιότητα και το είδος που προσφέρεις …ο Αιγιώτης δεν θα φύγει αν σ’ εσένα βρεί αυτό που θέλει !Γίνε αυτός που θα θελες να είσαι ! Και να σαι σίγουρος θα σε προτιµήσει απ’ το Ίντερνετ  και τις γειτονικές πόλεις !

Πιό κάτω νοµίζω πως δεν υπάρχει γι’ αυτή την πόλη …Οπότε ευελπιστώ πως η πορεία από δώ και µπρός µόνο ανοδική πρέπει να ναι !

Ας επιβραβεύσουµε µε την παρουσία µας τις όποιες καλές προσπάθειες γίνουν , ας µάθουµε να ζούµε… ξανά …στην πόλη µας ! Αυτές οι κινήσεις χρειάζονται δυο για να πετύχουν ! Αρκεί να βρεθεί ο τολµηρός και µετά ο ένας θα γίνει , δυο ,τρείς  και πάει λέγοντας !

ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Από την έντυπη έκδοση “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”, Πέμπτη 7/11/2019