Ίδρυση των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης από τον Δήμο Αιγιαλείας

Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν σήμερα το μεσημέρι  ο Δήμαρχος  Αιγιάλειας Θανάσης Παναγόπουλος, η Αντιδήμαρχος Δήμου Αιγιάλειας κ. Βασιλική Ψυχράμη και ο κ. Πρόεδρος Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ.  Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, προκειμένου να γίνει ενημέρωση για την  ίδρυση πέντε (5) Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και του ενός (1) Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Ιδιαίτερη αναφορά και ευχαριστίες, τόσο από το Δήμαρχο Αιγιάλειας κ. Θανάση Παναγόπουλο, όσο και από την Αντιδήμαρχο κ. Βασιλική Ψυχράμη και τον Πρόεδρο του ΝΠΔΔ κ. Περικλή Παπαγιαννακόπουλο, δόθηκαν προς τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γρηγόρη Αλεξόπουλο και προς τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας, για την γρήγορη και άμεση ανταπόκριση στο αίτημα του Δήμου για τη δημιουργία του Κ.Δ.Α.Π.

Την συνέντευξη άνοιξε ο κ. Παναγόπουλος και μεταξύ άλλων είπε:

«Έχουμε πει και εργαζόμαστε καθημερινά για αυτό, ότι ο Δήμος μας είναι πρώτα από όλα οι άνθρωποί του.

Σε αυτούς τους ανθρώπους μας θέλουμε να είμαστε πάντα δίπλα και να είμαστε χρήσιμοι στην τοπική κοινωνία μας.

Γι΄ αυτό ερχόμαστε σήμερα με τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης να στηρίξουμε ένα μεγάλο κομμάτι, το πιο ζωτικό ίσως κύτταρο μας, αφού αφορά γονείς και παιδιά.

Σε μικρό χρονικό διάστημα ο Δήμος μας θα έχει τη χαρά της δημιουργίας των ΚΔΑΠ.

Και λέω χαρά, γιατί η λειτουργία τους είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη αφού θα βοηθήσει εκατοντάδες οικογένειες της Αιγιάλειας.

Τα ΚΔΑΠ δημιουργήθηκαν με πυξίδα τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών.

Και επειδή τα παιδιά είναι το μέλλον μας, μας ενδιαφέρει η πολύπλευρη και ολοκληρωμένη νοητική, συναισθηματική και ψυχοσωματική τους ανάπτυξη.

Θέλουμε τα παιδιά μας να απασχολούνται δημιουργικά, να αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους και να έχουν συνεχώς νέα ερεθίσματα που θα κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους και θα διευρύνουν τον κόσμο τους, μέσα από τα εικαστικά, τα θεατρικά παιχνίδια, τις χειροτεχνίες, τη μουσική τα αθλήματα και τους χορούς και ό,τι άλλο αναπτύσσει την ιδιαιτερότητα και την προσωπικότητά τους.

Ουσιαστικά με τα ΚΔΑΠ θέλουμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη αγκαλιά για αυτά τα παιδιά που θα τη χαίρονται με την ψυχή τους.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι  αυτό το πρόγραμμα είναι μια σημαντική ανάσα για τους γονείς αφού αφορά εργαζόμενες μητέρες, ελεύθερες επαγγελματίες, άνεργες καθώς και πατέρες εφόσον έχουν την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών.

Οι γονείς αυτοί όχι μόνο θα είναι ήσυχοι για τη φύλαξη των παιδιών τους αλλά και σίγουροι για την ψυχαγωγία και τη διαπαιδαγώγηση τους.

Για όλους αυτούς του λόγους το τελευταίο διάστημα ένας ολόκληρος μηχανισμός του Δήμου, η Αντιδημαρχία Παιδείας, το Νομικό Πρόσωπο, η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να γίνει εφικτή η λειτουργία  των ΚΔΑΠ με τη νέα σχολική χρονιά.

Αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί οι πυρασφάλειες, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες  μετατροπές , επισκευές και όλες οι παρεμβάσεις που απαιτεί ο νόμος ώστε οι χώροι να είναι κατάλληλοι για τη λειτουργία των κέντρων.

Το κόστος των παρεμβάσεων  για τα ΚΔΑΠ εκτιμάται περί τις 30.000€,  ποσό που θα καλυφθεί από το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου και τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Από πλευράς Νομικού Προσώπου επιχειρείται η ένταξη στη δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΕΣΠΑ ώστε να εξασφαλιστεί και η κάλυψη των απαιτούμενων θέσεων εργασίας για τη λειτουργία τους.

Eίναι αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο προσωπικό με εντεκάμηνες συμβάσεις.

Ο Δήμος μας είναι μεγάλος και είναι μεγάλες και οι ανάγκες του.

Για αυτό και ιδρύσαμε 6 ΚΔΑΠ που θα καλύψουν όλη την Αιγιάλεια και πιο συγκεκριμένα:

-Δύο στο Αίγιο, ένα στις εγκαταστάσεις του 2ου Δημοτικού και ένα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο.

-Ένα στην Ακράτα, στις εγκαταστάσεις του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας.

-Ένα στο Διακοπτό, στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Σχολείου

-Ένα στη Συμπολιτεία, στο Δημοτικό Σχολείο Αβύθου

και ένα ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ στο Αίγιο και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του 1ου Ειδικού Σχολείου και του 10ου Δημοτικού.

Πιστεύω ότι τα ΚΔΑΠ θα αγκαλιαστούν και αυτά με τη σειρά τους με αγάπη από  τον κόσμο της Αιγιάλειας.

Είναι για τα παιδιά μας, είναι για τους γονείς, είναι για όλους

Η κα. Ψυχράμη αναφέρθηκε στις δομές που δημιουργούνται και τόνισε τα εξής:

«Και εγώ με την σειρά μου θα ήθελα να αναφέρω ότι οι συγκεκριμένες δομές ήταν προεκλογική μας δέσμευση και η δημιουργία αυτών δεν θα ήταν δυνατή εάν όλοι όσοι ασχοληθήκαμε δεν είχαμε εργαστεί μεθοδικά συντονισμένα και συλλογικά.

Εάν δεν υπήρχε άριστη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και προσώπων, δεν θα είχαμε την χαρά αυτή σήμερα μετά από πολλά χρόνια να σας ανακοινώσουμε την ίδρυση έξι νέων δομών κοινωνικής πρόνοιας και εκπαίδευσης στο Δήμο μας.

Η ίδρυση των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Αιγιαλείας είναι σπουδαίο έργο και αποτελεί σταθμό για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών μας μέσω του παιχνιδιού.

Αρχικά υπήρχαν πολλά εμπόδια, αφ’ ενός μεν γραφειοκρατικά και αφετέρου εμπόδια που σχετίζονται με τις υποδομές των κτιρίων, τα οποία έπρεπε να ξεπεράσουμε.

Με την βοήθεια των εξωτερικών συνεργατών τα εξαλείψαμε  και είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε σήμερα τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης, του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου μας.

Τα Κ.Δ.Α.Π. θα λειτουργήσουν από την νέα σχολική χρονιά και εκεί τα παιδιά θα αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους με οργανωμένες ομαδικές και ατομικές δραστηριότητες όπως:

Εικαστικές δραστηριότητες

Θεατρικό παιχνίδι

Μουσικοκινητικές δραστηριότητες

Οργανωμένες γωνιές παιχνιδιών

Περιβαλλοντικές δραστηριότητες

Παιδική λογοτεχνία

Υλοποίηση προγραμμάτων έκφρασης, ψυχαγωγίας και άθλησης

Συνεργασία με φορείς εκπαίδευσης και πολιτισμού

Δημιουργική απασχόληση

Και άλλες που θα παρέχονται με το εξειδικευμένο προσωπικό μέσα στους ασφαλείς και κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους των σχολείων.

Στόχοι των κέντρων:

Να βοηθήσουν τα παιδιά να καλλιεργήσουν τις εκφραστικές τους ικανότητες

Να προσφέρουν πλούτο ερεθισμάτων

Να αποτελέσουν χώρους συνάντησης με τους φίλους καθώς και χώρους επικοινωνίας

Όλα τα γνωστικά αντικείμενα που θα παρέχονται να έχουν την μορφή παιχνιδιού και όχι μαθήματος

Να ανήκει στα παιδιά η επιλογή του αντικειμένου, με το οποίο θα ασχοληθούν, καθώς και η επιλογή του τρόπου με τον οποίο θα το προσεγγίσουν και του χρόνου που θα αφιερώσουν.

Να στηρίξουν τις εργαζόμενες μητέρες

Να αποφορτίσουν το πιεσμένο πρόγραμμα των γονέων στο σπίτι.

Προτεραιότητα στην επιλογή φιλοξενίας θα έχουν τα παιδιά μητέρων που θα διαθέτουν ¨εντολές τοποθέτησης¨ (voucher) στα πλαίσια του Προγράμματος ¨Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής¨ – (διευκόλυνση των μητέρων να εναρμονίσουν τους απαιτητικούς και αντικρουόμενους ρόλους τους μεταξύ Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής).

Θα φιλοξενούνται επίσης και άλλα παιδιά εκτός του προγράμματος ΕΣΠΑ καταβάλλοντας μηνιαία συνδρομή, η οποία θα ορισθεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ.

Ιδιαίτερη αναφορά θέλω να κάνω στη λειτουργία του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά με ειδικές ανάγκες, που εντάσσεται στα πλαίσια της ειδικής αγωγής, για την οποία ο Δήμος μας με την ίδρυση του ΚΔΑΠ – ΜΕΑ κάνει το πρώτο του σταθερό και σημαντικό βήμα.

Η μεγαλύτερη συμμετοχή μητέρων στο πρόγραμμα θα εξασφαλίσει καλύτερη ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών στα παιδιά.

Στόχοι του ΚΔΑΠ – ΜΕΑ είναι :

Η δημιουργική απασχόληση των παιδιών με αναπηρίες.

Η κοινωνική ένταξή τους

Η στήριξη των οικογενειών τους και

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ιδίων και των οικογενειών τους.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα διαμορφωθούν ανάλογα με τις ανάγκες των ωφελουμένων. Ενδεικτικά μπορεί να παρέχονται προγράμματα έκφρασης και ψυχαγωγίας:

Άθληση και Σωματική Ζωή

Ανάπτυξη των ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων τους.

Οικογενειακή και ατομική συμβουλευτική

Άσκηση στην αυτόνομη διαβίωση κ.α.

Θα ακολουθήσει ενημέρωση που θα αφορά την διαδικασία υποβολής αιτήσεων την ερχόμενη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε η κοινωνία της Αιγιάλειας να αγκαλιάσει τις νέες αυτές δομές, ώστε να εδραιωθούν και να αποτελέσουν χώρους χαράς και ψυχαγωγίας για τα παιδιά μας και στήριξη για τις οικογένειές τους, ιδιαιτέρως κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε και που καθημερινά ολοένα περισσότερες οικογένειες χάνουν το εισόδημά τους και αδυνατούν να προσφέρουν στα παιδιά τους διεξόδους δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας.»

Τελευταίος μίλησε ο κ. Παπαγιανακόπουλος:

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι το Νομικό Πρόσωπο απέκτησε τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας πέντε (5) Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και ενός (1) Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, των οποίων η διαδικασία χορήγησής τους είχε ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2015.

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Αιγιαλείας είναι κέντρα παιδικών δραστηριοτήτων και δημιουργικής απασχόλησης για νήπια και παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, στα οποία αναπτύσσουν την ομαδικότητα, συνεργάζονται, επικοινωνούν, μαθαίνουν, δημιουργούν και διασκεδάζουν!

Τα πέντε (5)  Κ.Δ.Α.Π. έχουν δυναμικότητα είκοσι (20) παιδιών και το Κ.Δ.ΑΠ. –ΜΕΑ, έχει δυναμικότητα δεκαπέντε (15) παιδιών ανά βάρδια. Θα λειτουργούν όλο το χρόνο από Δευτέρα έως Σαββάτο ως εξής:

Κατά την διάρκεια του σχολικού έτους τα Κ.Δ.Α.Π. θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή σε δύο βάρδιες από 16:30 έως 21:00 και το Σάββατο σε τρεις βάρδιες από 08:00 έως 14:00.

Την περίοδο των διακοπών Χριστούγεννα, Πάσχα και θερινή περίοδος από Δευτέρα έως Παρασκευή σε τρεις βάρδιες από 08:00 έως 14:00.

Για τα όλα τα Κ.Δ.Α.Π. έχουν κατατεθεί αιτήσεις για την ένταξή τους στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ ¨Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής¨ και αναμένεται η έγκρισή τους.

Η λειτουργία των Κ.Δ.Α.Π. διέπεται από την κείμενη νομοθεσία και από τους ψηφισθέντες από το Διοικητικό μας Συμβούλιο Εσωτερικούς Κανονισμούς Λειτουργίας.

Τους επόμενους μήνες θα καταρτιστεί το Πρόγραμμα παρακολούθησης μαθημάτων των Κέντρων, ούτως ώστε να προχωρήσουμε σε στελέχωση των Κέντρων αυτών με την πρόσληψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου διάρκειας έντεκα (11) μηνών, με την διαδικασία του Α.Σ.Ε.Π.»