Έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Προφήτη Ηλία Θήρας Αρχιμ. Δαμασκηνός Γαβαλάς

Έφυγε από κοντά μας ο Ηγούμενος της Ιεράς Κοινοβιακής Μονής Προφήτου Ηλιού Θήρας, πατέρας Δαμασκηνός. 

Ο σεβαστός και αγαπητός ιεράρχης, έφυγε  αιφνίδια, ξημερώματα της Κυριακής 19 Μαρτίου, ανήμερα της γιορτής της Σταυροπροσκυνήσεως πιθανότατα από καρδιακό επεισόδιο.

Η αποδημία του π. Δαμασκηνού αποτελεί μεγάλη απώλεια για το νησί της Σαντορίνης, δεδομένου του μεγάλου ποιμαντικού και πνευματικού του έργου καθώς και της αναβίωσης και συντήρησης της Ι.Μ. του Προφήτου Ηλιού που πριν την παρουσία του είχε μείνει κλειστή για περισσότερα απο δέκα χρόνια, η επιτυχής διαχείρηση της περιουσίας της, η προσέλκυση σε αυτήν πολλών μοναχών που πλέον καλούνται να συνεχίσουν το έργο του, καθώς και η αφανής αλλά ισχυρή υποστήριξή του στη νεολαία του νησιού μας αλλά και σε όποιον είχε ανάγκη και προσέτρεχε σε αυτόν για βοήθεια.

Η είδηση του θανάτου του έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία εκτός από το νησί της Σαντορίνης και στην πόλη του Αιγίου, καθώς είχε υπηρετήσει στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας επί σειρά ετών, με φλογερό λόγο και ζήλο, ως Προϊστάμενος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου. Δραστήριος με στιβαρό λόγο και πάντα κοντά στη νεολαία.
Ο Μακαριστός π. Δαμασκηνός ήταν ένας ρηξικέλευθος κληρικός με λόγο, με ήθος, με ιδέες  αλλά  και ένα ασυνήθιστο για κληρικό ηγετικό εκτόπισμα. Υπήρξε πνευματικό ανάστημα του αειμνήστου Γέροντος Πειραιώς Καλλινίκου και είχε πολλές από τις αρετές του, στοιχεία που τον έκαναν ξεχωριστό.
 Ανέλαβε τα ηνία της Μονής Προφήτη Ηλία στη Σαντορίνη σε μία δύσκολη εποχή  και την μετέτρεψε,  όχι μόνο πνευματικό φάρο ,αλλά και Μονή,  με οικονομική αυτονομία και αυτάρκεια που θα τη ζήλευαν πολλές Μητροπόλεις. Έβλεπε μπροστά και ήξερε να προετοιμάζει τις καταστάσεις και όχι να τις ακολουθεί παθητικά. Κληρικός με όραμα, που έφυγε νωρίς.
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για το πότε θα τελεσθεί η εξόδιος ακολουθία. Μία είδηση της τελευταίας στιγμής μας πληροφορεί ότι η σορός του θα μεταφερθεί στην Αθήνα προκειμένου να γίνει νεκροψία και να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του.