Έλαβαν την ευλογία τού Οσίου Λεοντίου

Την ευλογία τού Οσίου Λεοντίου έλαβαν χθες δεκάδες πιστοί, που ανηφόρισαν στο ησυχαστήριό του (Παλαιομονάστηρο), λίγες εκατοντάδες μέτρα από την Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγίου, για να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία, της οποίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος.

  Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, χθες, δεύτερη Κυριακή του Ιουλίου, εορτάστηκε με κάθε επισημότητα ο Όσιος Λεόντιος, κτήτορας της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στη σκήτη τού οποίου συνέρρευσαν ευλαβείς χριστιανοί όχι μόνο από την Αιγιάλεια αλλά και από την υπόλοιπη Αχαΐα, ακόμα και από την Κόρινθο, την Αθήνα και την Άρτα (!), που επέλεξαν την απόμακρη αλλά πολύ γραφική αυτή πλαγιά για να εκκλησιαστούν.

 

Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Πουλής: «Ας έχουμε

θάρρος και ελπίδα πως ο Θεός θα μας δώσει την ευκαιρία για να σωθούμε»

Κηρύσσοντας τον Θείο Λόγο ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Πουλής αναφέρθηκε στην ασκητική και πνευματική ζωή τού Οσίου, η οποία, όπως είπε, πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας. «Ο Όσιος Λεόντιος πήρε θάρρος από τη διδασκαλία τού Χριστού και ήρθε σε έναν τόσο απόμακρο τόπο, τον οποίο ευλόγησε και στον οποίο αγίασε, εγκαταλείποντας δόξα, πλούτο και οικογένεια. Εμείς, εκατοντάδες χρόνια μετά, ερχόμαστε εδώ για να ασπαστούμε τον τάφο του, να προσκυνήσουμε στο ασκητήριο του. Και αυτό είναι ένα παρήγορο γεγονός, καθώς βλέπουμε πώς ένας άνθρωπος αγίασε. Έτσι, αυτό μας κάνει να σκεφτούμε πως, εφόσον είμαστε σωστοί Χριστιανοί, μπορεί ο Θεός, εκτός από το να δώσει την ευλογία Του για να σωθούμε, να δώσει επίσης την ευλογία Του προκειμένου να αγιαστούμε. Όπως ο Όσιος Λεόντιος!», τόνισε ο π. Καλλίνικος.

Και συμπλήρωσε: «Ας έχουμε, λοιπόν, όλοι μας την ελπίδα ότι θα σωθούμε και θα αγιαστούμε. Λαμβάνοντας την ευκαιρία από το σημερινό Ευαγγέλιο ΄΄θάρσει, τέκνον, αφέωνταί σοι αι αμαρτίαι΄΄, σας λέγω ας έχουμε θάρρος και ελπίδα ότι θα μας δώσει ο Θεός αυτή την ευκαιρία. Τα λέγω αυτά σε έναν τόπο αγιασμένο και… ποτισμένο από τα δάκρυα και το αίμα του Οσίου Λεοντίου, τον οποίο παρακαλούμε να μας βοηθήσει και να μας ενισχύσει στη ζωή μας».

Εν συνεχεία ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγίου ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Αμβρόσιο, διότι, όπως ανέφερε, κατόπιν προσωπικής του πρωτοβουλίας ξεκίνησαν το 1998 να τελούνται Θείες Λειτουργίες στο Παλαιομονάστηρο. «Έχουν περάσει ήδη είκοσι χρόνια με πολύ αγώνα και πολλές δυσκολίες, όμως με τις πρεσβείες του Οσίου Λεοντίου φθάσαμε στο σημείο να συντηρηθεί ο εσωτερικός και ο εξωτερικός χώρος μέσα από πολύπονες και πολύμηνες εργασίες, προκειμένου να μπορεί να υποδέχεται τους ευλαβείς χριστιανούς για εκατοντάδες ακόμα χρόνια! Αυτά, λοιπόν, είναι μηνύματα Θεού που μας λέγει: Θέλετε να σωθείτε; Εάν ναι, ανεβείτε την ανηφορική και δύσκολη σκάλα, την οποία περπάτησε ο Όσιος Λεόντιος!», κατέληξε χαρακτηριστικά ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης.

 

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος: «Ας αφήσουμε

την καρδιά μας να… ανέβει μεταξύ γης και ουρανού

προκειμένου να αναπνεύσουμε το… οξυγόνο του!»

Λίγο πριν την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας θέλησε να ευχαριστήσει όλους τους συντελεστές της χθεσινής εορτής αλλά και τους πιστούς που συνέρρευσαν στο Παλαιομονάστηρο του Οσίου Λεοντίου για να λάβουν την ευλογία του. «Σας ευχαριστώ που ήρθατε σήμερα εδώ πάνω. Ήταν μεγάλος ο άθλος, μεγάλο το κατόρθωμα. Για να ανεβείτε εδώ, σε αυτό το απόμακρο σημείο, σε αυτό το ασκητήριο, δεν υπάρχει κάτι υλικό που σας κάλεσε. Απλώς, ήρθατε σε έναν ιερό τόπο, που είναι κοπιαστικό για να ανεβεί κάποιος. Τι ήταν άραγε αυτό που σας έκανε να ανεβείτε, μικροί και μεγάλοι, εδώ; Ήταν μια γεύση εσωτερική που σας έδωσε τη δύναμη να φθάσετε εδώ. Ήταν ο Χριστός που μίλησε στην καρδιά σας! Ας αφήσουμε λοιπόν την καρδιά μας να… ανέβει μεταξύ γης και ουρανού προκειμένου να αναπνεύσουμε το… οξυγόνο του!», τόνισε ο σεπτός Ποιμενάρχης μας.

Τέλος, ζήτησε από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής να μεταφέρει τις ευχές και τις ευχαριστίες του στην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας κ. Αναστασία Κουμούση, διότι συνέβαλε τα μέγιστα προκειμένου να ανακαινιστεί ο εν λόγω χώρος με δαπάνες του Δημοσίου και να μετατραπεί σε μία… ανάσα ζωής για τους χριστιανούς της περιοχής και όχι μόνο.

 

Καφές και αναψυκτικά κάτω από τα δροσερά πλατάνια

Αμέσως μετά την Απόλυση οι Μοναχοί, με άψογο «οικοδεσπότη» τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής, έχοντας στο πλευρό τους εθελοντές και εθελόντριες, προσέφεραν καφέ, αναψυκτικά και λουκούμια στους προσκυνητές, κάτω από τα δροσερά πλατάνια στον προαύλιο χώρο τού μοναστηριού