Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να χαρακτηριστεί ο Δήμος Αιγιάλειας ως σεισμόπληκτη περιοχή

ΕΚΤΑΚΤΗ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας από τους κ.κ.:

1)Γεώργιο Ντίνο, Πρόεδρο, 2)Δημήτριο Τριανταφυλλόπουλο, Αντιπρόεδρο, 3) Δη-μήτριο Μπούρδο, Γραμματέα,4) Βασιλική Ψυχράμη-Σταυροπούλου, 5) Μιχαήλ Κυριακόπουλο, 6)Δημήτριο Καλαμίδα 7)Δημήτριο Φιλιππάτο, 8)Θεοφάνη Σταυρόπουλο, 9)Βασίλειο Γ. Χριστόπουλο, Αντιδημάρχους, 10)Δημήτριο Μπούνια, 11)Μαρία Τσουκαλά, 12)Χρήστο Σπηλιω-τόπουλο, 13) Διαμάντω Βασιλακοπούλου, 14) Παναγιώτη Μαρινόπουλο 15)Βασίλειο Θεοφ. Χρστόπουλο, 16)Γεώργιο Μεντζελόπουλο, 17) Αθανάσιο Μεντζελόπουλο, 18)Μαρία Παπαχριστοπούλου, 19)Νικόλαο Θανασούλια, 20)Περικλή Παπαγιαννακόπουλο, 21)Γεώργιο Γιοβά, 22) Ευστράτιο Βαρδάκη, 23)Ευστάθιο Θεοδωρακόπουλο, 24)Μιχαήλ Κωνσταντίνου, 25)Θεοφάνη Σπηλιόπουλο, 26) Βασίλειο Φιλιππόπουλο 27)Χρήστο Γούτο, 28)Βασίλειο Ανδρουτσόπουλο, 29)Δημήτριο Πανα-γιωτακόπουλο, 30)Κωνσταντίνο Παπακωνσταντίνου, 31)Γρηγόριο Τριανταφυλλόπουλο και 32)Χρήστο Λαϊνά, Μέλη,

συνήλθε σήμερα στις εννέα (9 ) Νοεμβρίου 2014, ημέρα Κυριακή και ώρα 18:00΄

σε τακτική δημόσια συνεδρίαση, παρουσία και του Δημάρχου κ. Αθανασίου Παναγόπουλου, μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας κ. Γεωργίου Ντίνου, με αριθ. πρωτ. Δ.Υ/9-11-2014, η οποία δημοσιεύθηκε και επιδόθηκε – γνωστοποιήθηκε νόμιμα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν.3852/ 2010 Φ.Ε.Κ.87 /τ.Α/ 07. 06.2010), στον κ. Δήμαρχο Αιγιαλείας, στα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, στους κ.κ. Προέδρους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, στους Εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων, καθώς και στην ιστοσελίδα του Δήμου Αιγιαλείας για συζήτηση και λήψη απόφασης στο μοναδικό θέμα της Ημερήσιας Διάταξης

Δεν προσήλθε, αν και νόμιμα κλήθηκε, από τα Μέλη του Σώματος ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Βασίλειος Τομαράς, κωλυόμενος.

Μετά από τα παραπάνω ο κ. Πρόεδρος, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, αφού παραβρέθηκαν τα τριάντα δύο (32) από τα τριάντα τρία (33) Μέλη του Δ.Σ., κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης. (αποφ. αριθ. 568 )          

Για το αντικείμενο: «Λήψη απόφασης για την κήρυξη του Δήμου Αιγιαλείας :

α) Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και β) Ως σεισμόπλη-κτης περιοχής ».

O πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας κ. Γεώργιος Ντίνος ανακοινώνει το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης και εκθέτει τα εξής: «Κύριοι μετά τον σεισμό της 7ης Νοεμβρίου 2014 και των καταστροφών που προκάλεσε είναι ανάγκη για λήψη απόφασης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δήμου μας. Η συνεδρίασή μας δεν θα μαγνητοφωνηθεί, διότι η αίθουσα είχε ετοιμασθεί για πολιτιστική εκδήλωση και λόγω του έκτακτου γεγονότος του σεισμού δεν ήταν δυνατόν να γίνει η ηχητική εγκατάσταση στην αίθουσα και επομένως θα τηρηθούν πρόχειρα πρακτικά.»

Στη συνέχεια ο κ. Πρόεδρος διαβάζει εισήγηση του Δημάρχου κ. Αθ. Παναγόπουλου που έχει ως εξής:

«Κύριοι,

Έχοντας υπόψη :

  1. Τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης «περί αρμοδιοτήτων Δημάρχου».
  2. Τις διατάξεις του Ν. 3463/06 (ΦΕΚ – 114 Α/8-6-2006): Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
  3. Της υπ’ αριθ. 1299/03 (ΦΕΚ Β 423/10-4-03) απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέν-τρωσης: Έγκριση του από 7.4.2003 Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
  4. Τις διατάξεις του Ν.3013/01-05-2002 Ν. 3013/1-5-02 (ΦΕΚ-102 Α’) : Αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας και λοιπές διατάξεις.
  5. Τις υπ’ αριθ. 2450/09-04-2012 εγκύκλιο της Γενικής Γραμ-ματείας Πολιτικής προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περί σχεδιασμού και δράσεων πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων
  6. Το υπ’ αριθ. 4/2014 πρακτικό του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου.
  7. Το γεγονός της πρόσφατης σεισμικής δόνησης ύψους 4,9 βαθμών ρίχτερ της 7ης Νοεμβρίου 2014 με επίκεντρο την Τοπική Κοινότητα Διγελιωτίκων της Δ.Ε. Αιγίου.
  8. Την επείγουσα ανάγκη να αποκατασταθεί η λειτουργία των υπηρεσιών, οι λοιπές δημόσιες εγκαταστάσεις, το οδικό δίκτυο και τα έργα υποδομής στα όρια της διοικητικής μας δικαιοδοσίας κ.τ.λ. από τις εκτεταμένες ζημιές που έχουν προκληθεί από την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα.

 

Οι ζημιές που προκλήθηκαν από την σεισμική δραστηριότητα της 7ης Νοεμβρίου 2014, σε μία πρώτη εκτίμηση από τις επιτροπές αυτοψίας εντοπίζονται σε ιδιωτικά κτίρια (οικίες και οικοσυσκευές), σε καταστη-ματα, δημοτικά καταστήματα, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικούς σταθμούς, εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευ-σης του Δήμου μας, δρόμους και υποδομές, σε κοιμητήρια, στα δίκτυα ύδρευσης, στα δίκτυα άρδευσης, στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, στην αγροτική και την δημοτική οδοποιία.

Πιο συγκεκριμένα από τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας επλήγησαν ως κατωτέρω:

 

Στην Δημοτική Ενότητα Αιγίου: Η δημοτική κοινότητα Αιγίου και οι τοπικές κοινότητες Βαλιμιτίκων, Δαφνών, Διγελιωτίκων, Κουλούρας, Κούμαρη, Κουνινάς, Μαυρικίου, Μελισσίων, Παρασκευής, Πτέρης, Σελινούντος, Τεμένης, Χατζή.

Β. Στην Δημοτική Ενότητα Συμπολιτείας: Η δημοτική κοινότητα Ροδοδάφνης και οι τοπικές κοινότητες Αγίου Κωνσταντίνου, Άλσους, Βερίνου, Γκραίκα, Γρηγόρη, Δημητρόπουλου, Δουκαναιίκων, Κρήνης Αιγιαλείας, Λάκκας, Λόγγου, Μάγειρα, Μυρόβρυση, Νερατζιών, Σελιανιτίκων, Τούμπας.

Γ. Στην Δημοτική Ενότητα Διακοπτού: Η δημοτική κοινότητα Διακοπτού και οι τοπικές κοινότητες Άνω Διακοπτού, Ελαιώνος, Ελίκης, Ζαχλωριτίκων, Καθολικού, Κερύνειας, Μαμουσιάς, Νικολαιίκων, Ριζομύλου, Ροδίας, Τραπέζης.

Δ. Στην Δημοτική Ενότητα Ακράτας: οι τοπικές κοινότητες Ακράτας, Αγίας Βαρβάρας, Αμπέλου, Βαλιμής, Βούτσιμου, Ζαρούχλης, Καλαμιά, Κραθίου, Μεσορρουγίου, Παραλίας Πλατάνου, Περιστέρας, Πλατάνου, Ποροβίτσης, Συλιβαινιώτικων.

Ε. Στην Δημοτική Ενότητα Αιγείρας: οι τοπικές κοινότητες Αιγείρας, Αιγών, Αμπελοκήπων, Βελάς, Εξοχής, Μοναστηρίου, Οάσεως, Περιθωρίου, Σελιάνας, Συνεβρού, Χρυσανθίου.

ΣΤ. Στην Δημοτική Ενότητα Ερινεού: οι τοπικές κοινότητες Καμαρών, Αρραβωνίτσης, Δαμακινίου, Ζήριας, Νέου Ερινεού, Σαλμενίκου.

 

Λόγω των εκτεταμένων καταστροφών σε όλη την γεωγραφική έκταση του Δήμου Αιγιαλείας εισηγούμαι α) Ο Δήμος να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και β) να χαρακτηριστεί ο Δήμος μας ως σεισμόπληκτη περιοχή.

Επίσης εισηγούμαι η παρούσα απόφαση συνοδευόμενη από την από-

φαση αριθμ. 4/2014 του Συντονιστικού Τοπικού οργάνου να σποσταλεί στους αρμόδιους φορείς ήτοι:

1.Στον Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης,

  1. Στον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδος,
  2. Στον Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Ελλάδος και
  3. Στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη

ώστε να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω παρακαλούμε, όπως ψηφίσετε θετικά.»

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν οι αρχηγοί των δημοτικών παρατάξεων οι οποίοι και συμφώνησαν με την απόφαση του ΣΤΟ και την εισήγηση του κ. Δημάρχου.

Μετά από τα παραπάνω ο κ. Πρόεδρος καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, αφού άκουσε την εισήγηση του κ. Δημάρχου, είδε:

  1. Τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης «περί αρμοδιοτήτων Δημάρχου».
  2. Τις διατάξεις του Ν. 3463/06 (ΦΕΚ – 114 Α/8-6-2006): Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
  3. Της υπ’ αριθ. 1299/03 (ΦΕΚ Β 423/10-4-03) απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέν-τρωσης: Έγκριση του από 7.4.2003 Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
  4. Τις διατάξεις του Ν.3013/01-05-2002 Ν. 3013/1-5-02 (ΦΕΚ-102 Α) : Αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας και λοιπές διατάξεις.
  5. Τις υπ’ αριθ. 2450/09-04-2012 εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περί σχεδιασμού και δράσεων πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων
  6. Το υπ’ αριθ. 4/2014 πρακτικό του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου.
  7. Το γεγονός της πρόσφατης σεισμικής δόνησης ύψους 4,9 βαθμών ρίχτερ της 7ης Νοεμβρίου 2014 με επίκεντρο την Τοπική Κοινότητα Διγελιωτίκων της Δ.Ε. Αιγίου.
  8. Την επείγουσα ανάγκη να αποκατασταθεί η λειτουργία των υπηρεσιών, οι λοιπές δημόσιες εγκαταστάσεις, το οδικό δίκτυο και τα έργα υποδομής στα όρια της διοικητικής μας δικαιοδοσίας κ.τ.λ. από τις εκτεταμένες ζημιές που έχουν προκληθεί από την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα,

   Ο μ ό φ ω ν α    Α π ο φ α σ ί ζ ε ι

Λόγω των εκτεταμένων καταστροφών σε όλη την γεωγραφική έκταση του Δήμου Αιγιαλείας:

α) Ο Δήμος να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και

β) να χαρακτηριστεί ο Δήμος μας ως σεισμόπληκτη περιοχή.

 

Η παρούσα απόφαση συνοδευόμενη από την απόφαση αριθμ. 4/2014 του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας να αποσταλεί στους αρμόδιους φορείς ήτοι:

  1. Στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης,
  2. Στον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδος,
  3. Στον Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Ελλάδος και
  4. Στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη

ώστε να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Η απόφαση αυτή πήρε αριθμό 568 /2014