Άλλος για την Αρένα;

Εδώ και καιρό βλέπω να παρελαύνουν µπροστά στα µάτια µου σχεδόν καθηµερινά ειδήσεις που ξεπερνούν και την πιο νοσηρή φαντασία ! 

Το µενού της καθηµερινής επικαιρότητας εµπλουτίζεται αφειδώς, από περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, κακοποιήσεις γυναικών και παιδιών που καταλήγουν, συχνά-πυκνά, πλέον σε ειδεχθή εγκλήµατα κατά της ανθρώπινης υπόστασης !

Η κοινή γνώµη παρακολουθεί να εκτυλίσσονται, µπροστά στα µάτια της, φρικιαστικές εικόνες χάρη στα λεπτοµερή ρεπορτάζ των δηµοσιογράφων των µέσων µαζικής ενηµέρωσης! Τηλεοπτικά και διαδικτυακά δικαστήρια στήνονται καθηµερινά ρίχνοντας στην πυρά τους “ενόχους” πριν καν η δικαιοσύνη ν’ αποφανθεί για την ενοχή τους !

Τόσο  στ’ αλήθεια η κοινωνία µας έχει διαφθαρεί τα τελευταία χρόνια ή απλά κάνουµε σαν ν’ ανακαλύψαµε τώρα την Αµερική ;

Της ΑΓΓΕΛΑΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
Από τη στήλη “Χρονογράφημα” στην εφημερίδα “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”

Ως νοήµων άνθρωπος δεν µπορώ ν’ αποδεχθώ πως όλη αυτή η σαπίλα αποτελεί “προνόµιο”  µόνο της εποχής µας ! Αυτή η παθογένεια υπήρχε, υπάρχει κι ευχόµαστε, όλοι, στο µέλλον η κοινωνία να ιαθεί !

Παιδιά βιάζονταν πίσω από ερµητικά κλειστές πόρτες, γυναίκες ξυλοκοπούνταν δίχως αύριο απ’ τον σύζυγο- αφέντη, γυναίκες και παιδιά ωθούνταν στην πορνεία για να ικανοποιήσουν τα βίτσια όσων διέθεταν χρήµα! Χώρες ολάκερες αφήνουν παιδιά αγράµµατα και τα βάζουν να εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες ίσα για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό !

∆εν τα βλέπαµε όλα αυτά να συµβαίνουν γύρω µας τόσα χρόνια; Τώρα δηλαδή που ξεµπροστιάζουµε τους ηθικούς αυτουργούς σε φυλλάδες και τηλεοπτικά παράθυρα η κοινωνία θ’ αλλάξει;

Πέρα από την τέρψη που νιώθει ο αναγνώστης ή ο τηλεθεατής  για τον διασυρµό και την καταδίκη των εγκληµατιών, όλη αυτή η προβολή της σήψης και της διαφθοράς  του συστήµατος έχει κάποια άλλη χρησιµότητα; Ο παιδόφιλος  θα πάψει να ΄χει αυτά τα «γούστα» επειδή κάποιος όµοιός του καταδικάστηκε; Ο δολοφόνος  θ’ αλλάξει τα σχέδιά του; Ο προαγωγός θα πάψει να εκδίδει γυναίκες ; Η απάντηση είναι πως όχι ! 

Η ίαση του συστήµατος  δεν  ξεκινά απ’ τον δέκτη της τηλεόρασής µας ή απ’ τις αναρτήσεις στα διαδικτυακά µέσα! Αντιθέτως η προβολή αυτού του είδους “ειδήσεων” αναµασά το πρόβληµα έως ότου να γίνει αποδεκτό ως συνήθεια – πραγµατικότητα! Εξοικειωνόµαστε  µε εικόνες βίας και ασυνείδητα ζητάµε όλο και περισσότερο…αίµα!

∆εν  εξυγιαίνουµε το σύστηµα… απλά γινόµαστε θεατές  µιας τηλεοπτικής αρένας σαν αυτή του Κολοσσαίου! Φωνασκούµε σαν το αιµοβόρο πλήθος  και µετά πέφτουµε ήσυχοι για ύπνο!

Αν θέλουµε πραγµατικά ν’ αλλάξει η κοινωνία πρέπει να δοθεί βάση στην παιδεία και την αγωγή του κοινωνικού συνόλου !

Αν θέλουµε να υπάρχει δικαιοσύνη, ο νοµοθέτης θα πρέπει να ναι αυστηρός τηρητής των νόµων και αδέκαστος!

Αν θέλουµε ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής, το Κράτος  πρέπει να του παρέχει προστασία!

Για ν’ αλλάξει η κοινωνία πρέπει πρώτα ν’ αλλάξουµε εµείς οι ίδιοι, αλλιώς δεν διαφέρουµε καθόλου απ’ τους προγόνους µας…κι όλη αυτή η πρόοδος ετών…τζάµπα κόπος !

 

Aπό την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”