Aγγέλα Παπαβασιλοπούλου: “Πόλος έλξης”!

Ο  Οκτώβρης  στα τελειώματά του και εμείς βιώνουμε ένα, μοναδικά , γλυκό σε θερμοκρασίες φθινόπωρο… Με το  φεγγάρι ολόρθο  και τον καπετάνιο ν’ απολαμβάνει  τις ξάπλες του, ο Κορινθιακός μοιάζει  μ’ απέραντη λίμνη, προσφέροντας στον λουόμενο , τον περιπατητή  ή τον θαμώνα των παράλιων κέντρων εστίασης , εικόνες,  που αγαλλιάζουν την ψυχή του  και ηρεμούν τον  νού του !

Της ΑΓΓΕΛΑΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
Από τη στήλη “Χρονογράφημα” στην εφημερίδα “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”

Η  παραλιακή ζώνη της πόλης μας έμοιαζε το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, να ζει ένα δεύτερο καλοκαίρι !Το ελπιδοφόρο; Δεν ήμασταν μόνο  εμείς κι εμείς ! Κάποιοι  έχουν αρχίσει να βλέπουν την πόλη μας ως προορισμό μικρής απόδρασης  απ’ το κλεινόν άστυ κι αυτό είναι εξαιρετικά ευοίωνο ! Πώς όμως να τους κάνεις τακτικούς επισκέπτες της πόλης ,όταν οι θερμοκρασίες θα πέσουν και  οι θάλασσες θα παγώσουν ;  Πρέπει να γίνουμε  ελκυστικοί  και γοητευτικοί! Όπως και να το κάνεις η εξωτερική εμφάνιση μετρά!

 Το είδαμε αυτό, ξεκάθαρα,να συμβαίνει  με τον καλλωπισμό  του πεζόδρομου  της  Ανδρέου Λόντου ! Με μια καλαίσθητη προσθήκη, αυτή, των  πολύχρωμων  ομπρελών, η  γειτονιά  πήρε ανοδική πορεία  κι έγινε σημείο  συνάντησης  Αιγιωτών και μη! Ζωγραφισμένοι  τοίχοι, που άλλοτε έβριθαν  υβριστικών  συνθημάτων, έγιναν σημεία  ινσταγκραμικών  φωτογραφιών, νέα καταστήματα έκαναν την εμφάνισή τους, δίνοντας,  με τις  προσεγμένες βιτρίνες τους, επιπλέον  λόγο, στον  κόσμο να κάνει  την βόλτα του προς τα εκεί!

Η προσφάτως, παραδοθείσα στο ευρύ κοινό Πλατεία Αγίας Λαύρας, κατ’ εμέ, είναι το επόμενο μεγάλο  στοίχημα της πόλης μας! Όπως το οφείλει, πρέπει ν’ αναμορφώσει και να εξελίξει  το  ιστορικό κέντρο του Αιγίου! Τα μικρά στενάκια καθέτως αυτής οδηγούν ,σ’ έναν  πεζόδρομο ο οποίος έχει απολέσει πρό πολλού την ιδιότητά του ,σ’ αυτόν της Ερμού που  παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εμπόρων που επιχειρούν εκεί ,μοιάζει ερημωμένη και σκοτεινή ! Η  Εισοδείων  σε λίγο  καιρό θα έχει  έναν  ναό  κόσμημα  αρχιτεκτονικής, χάρμα  οφθαλμών για  τον οποιοδήποτε αποφασίσει να επισκεφθεί την πόλη μας! Ο κήπος  του Υπαίθριου Θεάτρου  Γεώργιος Παππάς… η κάτω πόλη με τις μονοκατοικίες και τους κήπους … Όλ’ αυτά περιμένουν να πάρουν ζωή!

  Ένας μεγάλος περίπατος  απ’ τα  Υψηλά  Αλώνια και  τις γειτονιές του Αγίου Ανδρέα έως το παζάρι , απλώνεται  μπροστά στα μάτια μας  και πρέπει  με καλαίσθητες παρεμβάσεις να τον παραδώσουμε σε ντόπιους και σε ξένους!

Καθαριότητα ,ασφάλεια-σεβασμός του Νόμου  και ομορφιά  το τρίπτυχο  μιας πόλης που θέλει κι αξιώνει  να χει  επισκεψιμότητα  365 μέρες το  χρόνο! 

Δεν γίνεται αφήνουμε την πόλη έρμαιο των σκουπιδιών ,να χουμε δρόμους –πεζοδρόμια απροσπέλαστα  λόγω διπλο-παρκαρίσματος  ή κατάληψης από δίκυκλα  ή ν’ αφήνουμε σημεία αναφοράς της πόλης μας απεριποίητα  και παραδομένα στη φθορά και την ανομία ! Όσο  υπάρχει  ανοδική πορεία στην ποιότητα ζωής όλο και περισσότεροι θα  επιχειρούν και θα επενδύουν στην πόλη μας !

Ο επισκέπτης  απ’ την μεριά του ,θα χει ένα πλήρες δραστηριοτήτων τριήμερο στη διάθεσή του … Εξερεύνηση της πόλης, διασκέδαση εντός αυτής αλλά και χρόνο για περιήγηση στα περίχωρα  απολαμβάνοντας τα ορεινά ή τα παραθαλάσσια μέρη της Αιγιάλειας !

Εμείς απ΄ την άλλη ,δεν χρειάζεται  να μαστε  …πώς να το πώ κομψά… σαν την απελπισμένη γυνή που νιωσε το βιολογικό της ρολόι να χτυπά και θέλοντας πάση θυσία γαμπρό να βρεί, φόρεσε πάνω της την Άρτα και τα Γιάννενα, προέταξε στήθος μ’ αβυσσαλέο ντεκολτέ και μίνι ευάερον κι ευήλιον εφόρεσε και  στην γύρα βγήκε προς αναζήτηση  πατέρα των παιδιών της !

Ας  απευθυνθούμε  σε … στυλίστα …αν δεν ξέρουμε το πώς!  Αλλιώς ας κάνουμε τα βασικά σεβόμενοι πάνω απ’ όλα ,τα  όσα η φύση μας χάρισε !