Πόνος στη μέση & την πλάτη : Οσφυαλγία

Πόνος στη μέση και την πλάτη

Ο πόνος στη μέση ή την πλάτη είναι ένα κοινό πρόβλημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους  κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Οι περισσότερες περιπτώσεις πόνου στην πλάτη δεν προκαλούνται από σοβαρή βλάβη ή ασθένεια, αλλά από μικρά διαστρέμματα, ή τραυματισμούς, ή ένα ερεθισμένο νεύρο.

Αυτοί οι τύποι του πόνου στην πλάτη μπορεί να προκληθούν από τις καθημερινές δραστηριότητες στο σπίτι ή στην εργασία, ή μπορούν να αναπτυχθούν σταδιακά, με την πάροδο του χρόνου.

Οι αιτίες

Πιθανές αιτίες του πόνου στη μέση ή την πλάτη περιλαμβάνουν:

  • Αφύσικη  κάμψη του σώματος ή για μεγάλες χρονικές περιόδους
  • Ανύψωση, μεταφορά, πίεση ή τράβηγμα βαρέων  αντικειμένων
  • Λάθος στάση (καμπούριασμα) στην καρέκλα
  • Αδέξια συστροφή του σώματος
  • Υπερβολικές διατάσεις
  • Οδήγηση ή κάθισμα σε καμπουριαστή θέση  για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς  διάλειμμα
  • Υπερβολική χρήση των μυών – για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια αθλητικών ή επαναλαμβανόμενων κινήσεων

Πόνος στη μέση ή την πλάτη μερικές φορές εμφανίζεται ξαφνικά χωρίς προφανή λόγο. Για παράδειγμα, μπορεί να ξυπνήσετε ένα πρωί με τον πόνο και να μην έχετε ιδέα τι τον προκάλεσε.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος θα βελτιωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες, αν και μερικοί άνθρωποι βιώνουν μακροχρόνια πόνο ή πόνο που επανέρχεται.

Οσφυαλγία & άλλες παθήσεις

Οσφυαλγία είναι πιο συχνή στην οσφυϊκή χώρα ( «οσφυαλγία»), αν και μπορεί να γίνει αισθητή οπουδήποτε κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης σας, από το κάτω μέρος του λαιμού προς τα ισχία σας. Μερικές φορές, πόνος στην πλάτη μπορεί να προκληθεί από έναν τραυματισμό ή ασθένεια, όπως:

  1. Δισκοπάθεια : όταν ένας από τους δίσκους στη σπονδυλική στήλη έχει υποστεί βλάβη και πιέζει στα νεύρα
  2. Ισχιαλγία : ερεθισμός ή συμπίεση του ισχιακού νεύρου, η οποία προκαλεί πόνο, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα που εξαπλώνεται κάτω από ένα πόδι
  3. Σύνδρομο αυχενικού τραυματισμού που προκαλείται από αιφνίδιο τράνταγμα
  4. Παγωμένος ώμος : φλεγμονή γύρω από τον ώμο που προκαλεί πόνο και δυσκαμψία
  5. Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα : μια μακροχρόνια κατάσταση που προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στο σημείο που η σπονδυλική στήλη συναντά την πύελο

Μακροπρόθεσμη οσφυαλγία

Αν ανησυχείτε για την πλάτη σας ή ο πόνος  δεν έχει βελτιωθεί για περισσότερο από έξι εβδομάδες, είναι μια καλή ιδέα να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με τις διαθέσιμες θεραπείες.

Χρήσιμες συμβουλές για τον πόνο στη μέση ή την πλάτη

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος στη μέση ή την πλάτη περνάει μόνος του και ίσως δεν χρειαστεί να δείτε  γιατρό.

Αν είχατε πόνο στη μέση ή την πλάτη για λίγες μέρες ή εβδομάδες, οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας και θα επιταχύνουν την ανάρρωσή σας:

  • Παραμείνετε ενεργοί όσο το δυνατόν περισσότερο μπορείτε και προσπαθήστε να συνεχίσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες
  • Πάρτε  παυσίπονα, όπως η παρακεταμόλη, εάν αισθάνεστε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε  ζεστές ή κρύες κομπρέσες – ακόμα και μια σακούλα κατεψυγμένων λαχανικών ή ένα μπουκάλι ζεστό νερό θα λειτουργήσουν εξίσου καλά
  • Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να είστε χαρούμενοι ή αισιόδοξοι όταν πονάτε, είναι σημαντικό να παραμείνετε θετικοί, διότι αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αναρρώσετε γρηγορότερα.

Πρόληψη του πόνου στη μέση & την πλάτη

Το πώς κάθεστε, στέκεστε, ξαπλώνετε ή και σηκώνεστε, όλα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της πλάτης σας.

Προσπαθήστε να αποφύγετε την άσκηση μεγάλης πίεσης στην πλάτη σας και βεβαιωθείτε ότι είναι ενισχυμένη και εύκαμπτη. Η τακτική άσκηση, όπως το περπάτημα και το κολύμπι, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την πρόληψη του πόνου στην πλάτη.

Δραστηριότητες όπως γιόγκα ή πιλάτες μπορούν να βελτιώσουν την ευελιξία σας και να ενισχύσουν τους μύες της πλάτης.

Ο Εξειδικευμένος ορθοπεδικός

Ο ορθοπεδικός σας θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και να εξετάσει την πλάτη σας.

Κατά την εξέταση θα αξιολογηθεί η ικανότητά σας να καθίσετε, να σταθείτε, να περπατήσετε και να σηκώσετε τα πόδια σας, καθώς και ο έλεγχος του εύρους της κίνησης της  πλάτης σας.

Ο ορθοπεδικός μπορεί επίσης να σας ρωτήσει σχετικά με τυχόν ασθένειες ή τραυματισμούς που μπορεί να είχατε, καθώς και το είδος της εργασίας που κάνετε και τον τρόπο ζωής σας.

Παρακάτω είναι μερικά από τα ερωτήματα που μπορεί να κάνει ο γιατρός σας. Θα μπορούσατε να τα σκεφτείτε πριν από το ραντεβού σας ..

  1. Πότε ξεκίνησε ο πόνος στην πλάτη σας;
  2. Πού ακριβώς αισθάνεσθε τον πόνο;
  3. Είχατε προβλήματα στην πλάτη στο παρελθόν;
  4. Μπορείτε να περιγράψετε τον πόνο;
  5. Τι βελτιώνει ή χειροτερεύει τον πόνο;

Τι να περιμένω μετά;

Εάν ο ορθοπεδικός σας κρίνει ότι μπορεί να υπάρχει κάποια σοβαρή αιτία, θα σας παραπέμψει για περαιτέρω εξετάσεις, όπως ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία .

Διαφορετικά, μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε ή θεραπείες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου σας και να επιταχύνουν την ανάρρωσή σας.

  • Δρ. Δαρμανής Σπύρος

    Δρ. Δαρμανής
    Ορθοπεδικός
    Εξειδίκευση:Χειρουργική πυέλου και κοτύλης
    Χειρουργική ισχίου
    Ορθοπεδική τραυματολογία

    Ιατρείο:

    Καισαρείας 4, Αθήνα 115 27, Ελλάδα

    Τηλ: 211-8006020