Εκδηλώσεις για πρώτη φορά στο Αγρίδι, εκεί που έπεσαν οι πρώτες τουφεκιές στην ορεινή Ακράτα

Ένα πραγματικό «ταξίδι» στο χρόνο, κάπου εκεί στα μέσα του Μάρτη του 1821 όταν άναβε η σπίθα για την έναρξη του Αγώνα με τις πρώτες τουφεκιές να πέφτουν στα χωριά της Νωνάκριδας στην ορεινή Ακράτα, πραγματοποιήσαμε το διήμερο 10-11 Μαρτίου μέσα από μια σειρά εξαιρετικών εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν φέτος για πρώτη φορά με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αναγέννησις».

-Το απόγευμα του Σαββάτου ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Αθανάσιος Φωτόπουλος συγκίνησε τους Αιγιαλείς που κατέκλυσαν την αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «STYGA» και καταχειροκροτήθηκε σε μια ομιλία από καρδιάς, για όλους τους τοπικούς ήρωες της Επανάστασης του `21 και κυρίως τους… αφανείς, τους προγόνους μας που πότισαν με το αίμα τους τα χώματα της ορεινής Αιγιάλειας. Με τον γνωστό γλαφυρό του και παράλληλα εξαιρετικό τρόπο, μίλησε για τη «Νωνάκριδα στην Επανάσταση του 1821». Δια χειρός του προέδρου του Συλλόγου κ΄.Σακελλαρίου, απονεμήθηκε στον κ΄.Φωτόπουλο αναμνηστικό κάδρο με την απεικόνιση του πρώτου καταστατικού της «Αναγέννησις».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος ανατολικής Αιγιάλειας Γ.Γιοβάς, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Χ.Σπηλιωτόπουλος και πλήθος κόσμου.

Παράλληλα όλο το διήμερο παρέμεινε ανοιχτή στο παλαιό δημοτικό σχολείο Ζαρούχλας έκθεση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό για τη «Νωνάκριδα της ομορφιάς και της ιστορίας».

-Το πρωί της Κυριακής 11 Μαρτίου αμέσως μετά την Πανηγυρική Θεία Δοξολογία, στο Αγρίδι όπου συνέρευσαν πλέον των 400 συμπολιτών παρουσιάστηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αναγέννησις» σε φυσικό χώρο, στην πλατεία με φόντο τον χιονισμένο Χελμό, το μουσικοθεατρικό δρώμενο «Τα πρώτα τουφέκια της Επανάστασης» με την αναπαράσταση των γεγονότων της εποχής, σε κείμενα της Αναστασίας Ευσταθίου υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Χρήστου Ασημακόπουλου. Το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα των επισκεπτών, ήταν η απόδειξη του ενθουσιασμού για την εξαιρετική δουλειά που παρουσιάστηκε από τους ανθρώπους της «Αναγέννησις».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο και παρέλαση των σχολείων της Ακράτας, προεξάρχουσας της Φιλαρμονικής Ακράτας. Στην παρέλαση συμμετείχε τμήμα γυναικών του Συλλόγου «Αναγέννησις» με παραδοσιακές φορεσιές.

Κι όσο εξελίσσονταν οι εκδηλώσεις, η δρομέας Μαρία Φιλιππακοπούλου διήνυσε τη διαδρομή από το Ηρώο μέχρι το σημείο της μάχης όπου εναπόθεσε ένα μπουκέτο λουλούδια μαζί με την ελληνική σημαία στο βράχο.

Στις εκδηλώσεις της Κυριακής παραβρέθηκαν ο διευθυντής του γραφείου του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής κ΄. Παναγιώτης Σκούτας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ΄.Χρήστος Μπούνιας, οι αντιδήμαρχοι: ανατολικής Αιγιάλειας Γιώργος Γιοβάς και Οικονομικών Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Κώστας Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού Στράτος Βαρδάκης, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Νταβλούρος, ο δασάρχης Αιγίου Γιώργος Χρονόπουλος, πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων από την ευρύτερη περιοχή, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής και πλήθος κόσμου τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για την παρουσία και τα θερμά τους λόγια για την γιορτή που όλοι οι διοργανωτές υπεσχέθησαν πως αποτελεί πλέον θεσμό για την περιοχή μας!

-Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 14 Μαρτίου όπου στην κατάμεστη από κόσμο, αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αναγέννησις» ανέβηκε και πάλι το μουσικοθεατρικό δρώμενο «Τα πρώτα τουφέκια της Επανάστασης» για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν το πρωί της Κυριακής.

Με την υπόσχεση οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τις πρώτες τουφεκιές του αγώνα στα χωριά της Νωνάκριδας να αποτελέσουν θεσμό για την περιοχή μας οφείλουμε να ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση τους αλλά και όλους όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους.

*Στη διοργάνωση των εκδηλώσεων συμμετείχαν:

-Αντιδημαρχία Ανατολικής Αιγιάλειας.

-Κοινότητες: Ακράτας, Συλιβαινιωτίκων, Αγίας Βαρβάρας, Περιστέρας, Ζαρούχλας, Μεσορουγγίου.

-Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι «Αναγέννησις» Ακράτας, Αγίας Βαρβάρας, Περιστέρας και Φιλαρμονική Ακράτας

-Εμπορικός Σύλλογος Ανατολικής Αιγιάλειας.

*Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό από τις εκδηλώσεις.