” Όταν πιάνεις το τιμόνι…”

‘’Έχει πίκρες το τιµόνι

 κι είναι δύσκολη δουλειά,

 κουταµάρες δε σηκώνει 

κι άµα βρείς κανα µπελά…’’ 

τραγουδούσε µε τσαχπινιά, σε στίχους Αλέκου Σακελλάριου, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, στην Σωφερίνα και µάγευε τα πλήθη!

Ναι, η οδήγηση  όντως ενθουσιάζει όλους και η ταχύτητα  επίσης , είτε πρόκειται για αυτοκινητάκηδες  είτε για µηχανόβιους ! Μ’ ελάχιστες εξαιρέσεις, οι πάντες έχουν αδιάρρηκτη σχέση µε τους δύο ή τους τέσσερις τροχούς ! Κάποιοι δε ,το προχωρούν ακόµα περισσότερο… σ’ έρωτα και πάθος! Ξηµεροβραδιάζονται σε συνεργεία  και χαλάνε περιουσίες ολόκληρες στον εξοπλισµό του αντικείµενου του πόθου τους!

Έτσι λοιπόν, µας τα µοστράρουν καλογυαλισµένα, µ’  εξατµίσεις που κάνουν εκκωφαντικό θόρυβο, µε ηχεία των οποίων οι δονήσεις µπορούν  να κάνουν θρύψαλα ολάκερη τζαµαρία ή γκαζώνουν απερίσκεπτα στο κέντρο της πόλης  και κοντράρονται την νύχτα σε µεγάλες ευθείες!

Λανθάνουσες συµπεριφορές, του ανδρικού κυρίως φύλου, που θεωρεί το µεταφορικό του µέσο επιµήκυνση του ανδρικού µορίου…

Κάνουν φιγούρα για να προκαλέσουν τον θαυµασµό, ισχυρίζονται κάποιοι! Ποιο θαυµασµό, βρε παιδιά, που όλοι, µε το που διασταυρωθούν µ’ έναν τέτοιον ή τον µουντζώνουν φαρδιά – πλατιά ή ξεκινάνε να του απευθύνουν  “γαλλικά” που κι ο Μακρόν θα τα ζήλευε! 

Αν, φίλε µου, επιζητάς τον θαυµασµό µιας γυναίκας ,θα σε συµβούλευα  δυο πράγµατα : «Να είσαι εργατικός και καθαρός ! Τα υπόλοιπα είναι φιοριτούρες !»

Ηχορύπανση , παραβίαση ορίου ταχύτητας, οδήγηση υπό την επήρεια µέθης ή άλλων ουσιών… όλ’ αυτά τιµωρούνται απ’  τον νόµο! Κι απ’ ό,τι  φαίνεται εκ του αποτελέσµατος …κάτι  δεν γίνεται σωστά !

Μπούχτισε η ψυχή µας να θρηνεί νέους ανθρώπους! Φρικτοί  θάνατοι που  κλείνουν σπίτια και βυθίζουν σε απόγνωση!

Υπάρχει ο θύτης και το θύµα …

Θύτης  λόγω βλακείας !

Θύτης λόγω  επικράτησης της ατιµωρησίας !

Θύµα …

Πόσοι άραγε θα ’πρεπε να ζητήσουν πάνω απ’ τ’ άψυχο και διαλυµένο σώµα  του συγχώρεση ; 

Πολλοί !

Στις ηµέρες που διανύουµε, καθώς τα βάσανα είναι πολλά και οι εξαρτήσεις ζουν και βασιλεύουν και τον κόσµο κυριεύουν, καλό θα ’ναι, οι έλεγχοι, έξω από κέντρα διασκέδασης, να εντείνονται… κι εµείς, όταν βλέπουµε τον φίλο ή τον γνωστό µας να µην έχει την απαραίτητη νηφαλιότητα για να πιάσει το τιµόνι, να του παίρνουµε τα κλειδιά απ’ τα χέρια, πριν αυτός αφαιρέσει τη ζωή κάποιου αθώου ή χάσει την δική του !

Υπευθυνότητα και σωστή άσκηση του νόµου , αυτά τα δυο θα σώσουν ζωές.

“Το  τιµόνι θέλει χέρια, 

θέλει να χεις και…µυαλά !

κι είναι πάντα τα σωφέρια

 τα καλύτερα παιδιά !”

Ο  στιχουργός  έλεγε «καρδιά» …εγώ προτίµησα  την λογική …για πρώτη φορά ίσως στη ζωή µου, πολύ απλά, γιατί καµιά φορά η καρδιά παίζει παιχνιδάκια !

Οδηγείτε  συνετά !

ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

(Χρονογράφημα στον “ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”)