Όπερα στην Πάτρα: “Ορφέας και Ευρυδίκη” – Συμμετέχει και ο Αιγιώτης Μάριος Μανιατόπουλος

Συμμετέχoυν επίσης η Αιγιώτισσα σοπράνο Αγγελική Ζωή Καραγκούνη στο ρόλο της Ευρυδίκης και του Έρωτα, αλλά και ο Αιγιώτης αναπληρωτής καθηγητής ΔΠΘ Γεώργιος Τσομής ως επιστημονικός σύμβουλος.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
INT. OPERA STUDIO ΠΑΤΡΑΣ

Christoph Willibald Gluck
Orphée et Eurydice
Ορφέας και Ευρυδίκη

Όπερα – τραγωδία σε τρεις πράξεις

Λιμπρέτο: Pierre-Louis Moline
βασισμένο στο λιμπρέτο του Ranieri de’ Calzabigi
από την ιταλική εκδοχή της όπερας Orfeo ed Euridice (1762)

Από 17 Μαΐου 2017
για 10 παραστάσεις

Με την όπερα Διδώ και Αινείας του Henry Purcell το Διεθνές Opera-Studio Πάτρας (IOSP) παρουσίασε με επιτυχία πέρυσι το πρώτο δείγμα των καλλιτεχνικών του εργασιών στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων. Η θετική πρόσληψη από τους θεατές μας ενθάρρυνε να παρουσιάσουμε φέτος μία νέα οπερατική παραγωγή με την ελπίδα να κερδίσουμε εκ νέου το κοινό. Επιλέξαμε την όπερα του Christoph Willibald Gluck, Ορφέας και Ευρυδίκη, στην γαλλική της εκδοχή.

Στην όπερα αυτή η μουσική και ο λόγος βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία μεταξύ τους, επηρεάζοντας έτσι την ψυχική κατάσταση των θεατών. Στόχος του Gluck είναι να έρθει το «αληθινά ανθρώπινο» στο προσκήνιο.

Και με αυτή την όπερα, όπως ήδη και με τη Διδώ και τον Αινεία, τονίζουμε τη σύνδεση με τον αρχαίο ελληνορωμαϊκό πολιτισμό και ειδικότερα με την αρχαία τραγωδία, της οποίας η αναβίωση στα τέλη του 16ου αιώνα οδήγησε στη δημιουργία ενός καινούργιου μουσικού είδους, της όπερας.

Έτσι, μετατοπίζουμε τον Ορφέα, τον δημοφιλή μυθικό τραγουδιστή, αρχέτυπο του άδοντα ανθρώπου, στη σημερινή εποχή, όπου η μουσική υποσκελίζεται από την εικόνα, το ναρκισσισμό και τον υπερβάλλοντα εγωισμό των σταρ τραγουδιστών. Αυτός είναι ο νέος Ορφέας και η Ευρυδίκη, δυστυχισμένη, το απόκτημά του. Ο ξαφνικός της θάνατος λίγο πριν το γάμο της με τον δημοφιλή τραγουδιστή, την ελευθερώνει από αυτή τη σχέση. Ο θάνατός της, όμως, οδηγεί τον Ορφέα σε μία βαθιά κρίση ταυτότητας. Το σοκ από την ξαφνική απώλεια της γυναίκας που αγαπούσε σύμφωνα με τη δική του θεώρηση για τον έρωτα και την αγάπη και η θλίψη του για το θάνατό της τον οδηγούν σε περισυλλογή. Σωματικά κουρασμένος και ψυχικά εξουθενωμένος πέφτει σε έναν βαθύ ύπνο, από τη μια μεριά εφιάλτης, από την άλλη λυτρωτικός σύμβουλος. Σε αυτόν τον κόσμο μαθαίνει να κάνει χρήση της μουσικής του για να καταρρίπτει εμπόδια που παρουσιάζονται μπροστά του αλλά και για να θεραπεύει τον πόνο της απώλειας. Ξυπνά εξαγνισμένος ως νέος Ορφέας. Ως ανταμοιβή για όλες αυτές τις προσπάθειές του τού δίνεται η ευκαιρία μίας επανασύνδεσης με την Ευρυδίκη, η οποία πλέον παρουσιάζεται χειραφετημένη και ισότιμη σύντροφος για τον Ορφέα.

Συντελεστές:
Μουσική: Christoph Willibald Gluck
Λιμπρέτο: Pierre-Louis Moline
Σκηνοθεσία: Michael Seibel
Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Γαλάνης
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Λαμπρινή Καρδαρά
Χορογραφία: Όλγα Σπυράκη
Σχεδιασμός Φωτισμών: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Video Art: Χρήστος Καρτέρης
Διδασκαλία Χορωδίας: Λίνα Γερονίκου
Επιστημονικός Σύμβουλος Όπερας: Γεώργιος Π. Τσομής
Μακιγιάζ: Ίνα Τσέλιου

Στο ρόλο του Ορφέα ο Βαρύτονος Στέφανος Κορωναίος

Μονωδοί του Int. Opera Studio Πάτρας με αλφαβητική σειρά:
Ορφέας:
Λίνα Γερονίκου
Μάριος Μανιατόπουλος

Ευρυδίκη:
Christina Schönbach
Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη
Λένα Σουρμελή

Έρωτας:
Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη
Μαρία Κατριβέση
Χρύσα Πανταζοπούλου

Κορεπετίτορες:
Olena Fedko – Βασίλης Λάζαρης – Αναστάσης Σπηλιωτόπουλος

Ορχήστρα Δημοτικού Ωδείου Πατρών:
Μαριάννα Σαφάροβα, Ιβανώφ Βλαντισλάβ, Γιαροσλάβ Τόκαρεβ, Άλλα Σελαλμαζίδη, Ρόμπερτ Σμαγκούλοβ, Σβετλάνα Χμούροβα, Γιούρι Μπεσσόνοβ, Νικολάι Κομισάροβ, Βιλέν Καραπετιάν, Λιουντμίλα Ιβάνοβα, Ιβόνα Γκλίνκα, Αγγελική Πουλημένου, Δημήτρης Δριμάλας, Αναστασία Βελισσαρίου

Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Μαρία Γούτου, Ευθυμία Καλλίστρου, Ρεγγίνα Σοφού, Παναγιώτης Τσαγκρώνης, Ειρήνη Τσικρίκη

Χορωδοί του Int. Opera Studio Πάτρας:
Καλλιόπη Αγγελοπούλου, Χριστίνα Λυμπρίτη, Γκουλνόρ Μποτίνη, Αρετούσα Νικολοπούλου, Αδαμαντία Παπαχαραλαμποπούλου, Λούση Χριστοδούλου, Ελένη Παπαπροκοπίου, Κατερίνα Γεωργακοπούλου, Γεωργία Λυκούση, Διονυσία Ντρουβάρη, Φωτεινή Τσίγκα, Κάτια Τσιλιμπότη, Δημήτρης Δημόπουλος, Γιάννης Ντακόλιας, Κωνσταντίνος Καββαθάς, Διονύσης Παπαγγελής, Βασίλης Κωνσταντάρας, Παναγιώτης Χατζηαντωνίου

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων
Πλατεία Γεωργίου Α’, Πάτρα

Πρώτη Παράσταση: Τετάρτη 17 Μαΐου 2017 στις 21:30
Παραστάσεις: 17, 18, 19, 20, 21 & 24, 25, 26, 27, 28 Μαΐου 2017, στις 21:30