Τέσσερις μπύρες, πριν φύγει ο χειμώνας

Επίσημα έχει μπει η άνοιξη (Σάββατο, 20 Μαρτίου 2021 στις 11:37 ώρα Ελλάδος είχαμε την εαρινή ισημερία και επομένως την επίσημη έναρξη της Ανοίξεως) αλλά εδώ και λίγες μέρες δεν λέει να μας αποχαιρετίσει ο χειμώνας και πραγματικά πιστεύω ότι όπως έχει μπερδευτεί ο καιρός μαζί του έχουμε μπερδευτεί και εμείς.. Εκεί που λέω να πιώ μια μπύρα λίγο πιο χαλαρά, κρύο και χιόνια. Αλλαγή στα πλάνα και πάμε σε κάτι πιο βαρύ. Εκεί που πίνω το βαρύ αλκοόλ, να που ο καιρός έχει γυρίσματα και βγάζει πάλι ήλιο.
Λέω έτσι για αλλαγή (δίκη μου) να πάω με τα νερά του. Σκέφτηκα λοιπόν να σας προτείνω 4 μπύρες που μπορούμε να πιούμε αυτές τις τελευταίες μέρες του χειμώνα, έτσι για να τον θυμόμαστε, αν αποφασίσει να φύγει.
Ξεκινώ με την μπύρα που θα έλεγα να φροντίσετε να γεμίσετε το ψυγείο σας όταν θα έρθουν τα επόμενα χιόνια. Αναφέρθηκα σε 12% abv και εννοείται ότι στο μυαλό έρχεται η πολύ ευχάριστη για την εποχή, Γαλλική Bier du Demon. Μια από τις γνωστότερες μπύρες της Γαλλικής αγοράς.Το κοινό της Ελλάδος την ξέρει γιατί είναι ιδιαίτερη τόσο στο ύφος, όσο και στους αλκοολικούς βαθμούς. Αν την δοκιμάσετε με τα τυριά και τα αλλαντικά σας ή με κάποια από τα πιάτα της σαρακοστής όπως μύδια τότε έχουμε εξαιρετικούς συνδυασμούς.
Μια ακόμα μπύρα που πίνουμε αυτές τις μέρες, εννοείται ότι είναι μια μπύρα και για τις επόμενες δροσερές νύχτες της άνοιξης, είναι η Weihenstphan Vitus. Ανήκει στην κατηγορία WeizenBock, των δυνατών Weiss δηλαδή. Γεννημένη στην Βαυαρία, όπου το κρύο είναι συνηθισμένο, η μπύρα με τους 7,7 βαθμούς αλκοόλ είναι τόσο για το μεσημεριανό, με το ξινολάχανο και το κότσι όσο και για το βραδινό με τα ψωμάκια, με αλείμματα αλλαντικών μια φοβερή επιλογή. Εγώ προτείνω με μπιφτέκια μοσχαρίσια, σε μια light εκδοχή όπως είναι αυτή με σάλτσα γιαουρτιού.
Ιδιαίτερη μπύρα η επόμενη που είχα στο μυαλό μου. Μπύρα την οποία θα ταίριαζα τόσο με το σαρακοστιανό μενού, όσο και με το φαγητό όλο του χρόνου. Θα την απολάμβανα και σκέτη, αν και εφόσον μας δώσουν άδεια ποτέ για μια νυχτερινή έξοδο, (αλήθεια αν υπήρχε η μηχανή του χρόνου και γυρίζαμε ακριβώς 200 χρόνια πίσω και εξηγούσαμε στον Θεόδωρο την τωρινή Ελλάδα και βέβαια τους νεοέλληνες πιστεύετε ότι θα ξεκινούσε άραγε…….ότι ξεκίνησε; Θα έλεγα να αντιγράψετε αυτό https://youtu.be/nzSjGLAVQpY και να το ακούσετε από τον ΜΟΝΑΔΙΚΟ) απο τον/την σερβιτόρο/α θα ζητούσα μια Notias. Η μπύρα, έκανε την εμφάνισή της πριν περίπου έξι χρόνια και ενώ είναι μόλις 4,8% abv έχει την ιδιαιτερότητα της λόγω του σαφράν Αρκαδίας. Ναι, δεν είναι Κοζάνης..! παράγεται στο Βέλγιο, με Ελληνικό όνομα και θα πω για μια ακόμη φορά ότι είναι ξεχωριστή.
Τέλος, η μπύρα που πρέπει να πιούμε και πριν φύγει ο χειμώνας, αλλά και όσο έχει ακόμα κρύο είναι Tripel της Gouden Carolus. Δεν το συζητώ. Μπύρα, μοναστηριακού τύπου, που το χρυσό χρώμα την κάνει πολύτιμη! Πολλά αρώματα και γεύσεις κατακλίνουν τις αισθήσεις, σε ένα αποτέλεσμα στο όποιο οι Βέλγοι είναι μοναδικοί. Για το κρύο την συνδυάζουμε με μια σούπα από λαχανικά. Για την καθημερινότητα με κάποια μακαρόνια και κρέατα. Δοκιμάστε την, αρκεί να μην είναι παγωμένη ή πολύ κρύα για να νιώσετε όλα τα χαρακτηριστικά της αλλά και τους 9 βαθμούς αλκοόλ.
Οι τέσσερις παραπάνω επιλογές, είναι μπύρες που αγαπούν τον χειμώνα. Εξαίρεση αποτελεί η Notias αλλά γι αυτό τον χειμώνα θα ήταν μια πολύ καλή παρέα, που αν δεν την είχατε, προλαβαίνετε ακόμα.
Καλή Σαρακοστή και
Πάντα ‘γειά

 

 Antonis Fragkioudakis