Συντονιστής στο 5ο Ετήσιο Συνέδριο του Δικτύου “ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ” ο Δήμαρχος Αιγιαλείας

Εκτενής συζήτηση για τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία

 

«Σχεδιάζοντας σήμερα το περιβάλλον του αύριο» ήταν το βασικό θέμα του 5ου Ετήσιου Συνεδρίου που διοργάνωσε το Δίκτυο Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» το απόγευμα της Πέμπτης 16 Δεκεμβρίου στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ της Αθήνας, με προσκεκλημένους όλους τους Δημάρχους των Δήμων-μελών του, καθώς και σημαντικούς εκπροσώπους της κυβέρνησης, τους Δημάρχους της Αττικής και εκπροσώπους άλλων συναφών φορέων.

Στο Συνέδριο συμμετείχε με χαιρετισμό ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης, ο οποίος μετέφερε και τη στήριξη του Αναπληρωτή Υπουργού, κ. Στέλιου Πέτσα, υπογραμμίζοντας πως η συνεργασία των Δήμων είναι αναγκαία προκειμένου να επιτευχθούν τα μέγιστα αποτελέσματα στην ολοκλήρωση έργων και τη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων. Επιπλέον, χαιρετισμό πραγματοποίησε και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος έθιξε το γεγονός πως παρά τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν, είναι πολύ σημαντικός ο εντοπισμός των πραγματικών αναγκών των Δήμων και η συμμετοχή των πολιτών σε αυτό, ώστε να κατατεθούν αξιόλογες προς χρηματοδότηση προτάσεις.

Η έναρξη του Συνεδρίου έγινε από τον Πρόεδρο του Δικτύου και Γενικό Γραμματέα της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτριο Καφαντάρη, ο οποίος μεταξύ άλλων, τόνισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ στην προσπάθεια των Δήμων να ξεπεράσουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και έργων. Ο Πρόεδρος εξήγησε πως αυτή η προσπάθεια είναι περισσότερο αποδοτική και αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, όταν οι Δήμοι συνεργάζονται μεταξύ τους και δημιουργούν δίκτυα, τα οποία εξυπηρετούν τους στόχους τους σε πεδία που επιδέχονται περαιτέρω ανάπτυξη, όπως στην προκειμένη περίπτωση η Βιώσιμη Ανάπτυξη, η Κυκλική Οικονομία και η Αειφορία.

Δίνοντας έμφαση στο διάλογο, το συνέδριο χωρίστηκε σε τέσσερις ενότητες, η κάθε μία από τις οποίες είχε το δικό της πάνελ ομιλητών επί σκηνής και αντίστοιχο συντονιστή.

Στο πάνελ που αφορούσε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που αξιοποιούνται τη δεδομένη χρονική στιγμή, συντονιστής ήταν ο δήμαρχος Αιγιαλείας και γραμματέας της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο οποίος στην εισήγησή του δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι η επίσπευση της απορρόφησης των χρηματοδοτικών εργαλείων, διότι δεν αρκεί μόνο η εξασφάλιση πιστώσεων. Ο κ. Καλογερόπουλος πρόσθεσε πως με τη γρήγορη αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων θα δοθεί πραγματική και ουσιαστική οικονομική “ανάσα” στην πατρίδα μας.

Το Συνέδριο έδωσε την ευκαιρία σε όσους συμμετείχαν, να ενημερωθούν για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης και τα εν ενεργεία ευρωπαϊκά προγράμματα, να μάθουν από εκπροσώπους άλλων Δήμων πληροφορίες σχετικά με τις επιτυχημένες προσπάθειές τους, να θέσουν ερωτήσεις στους ομιλητές και να οραματιστούν ένα μέλλον, στο οποίο προτεραιότητα έχουν οι πολίτες και η βελτίωση της καθημερινότητας όλων.