Συνάντηση Λιβανού με Παναιγιάλειo Ένωση με στόχο την επίλυση του προβλήματος αποθεμάτων σταφίδας

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός συναντήθηκε την Παρασκευή 16 Ιουλίου,  με εκπροσώπους της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών και συζήτησαν το ζήτημα των αποθεμάτων της Κορινθιακής Σταφίδας που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εξετάσθηκαν όλα νέα τα στοιχεία και δεδομένα που παρέθεσε η Ένωση.

Ο Υπουργός Σπήλιος Λιβανός ανέδειξε την τεράστια σημασία και διατροφική αξία  του προϊόντος, χαρακτηρίζοντας την ως  τον ελληνικό «μαύρο χρυσό».

Παράλληλα, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης μεγάλων, υγιών συνεταιριστικών οργανώσεων, χαρακτηριστικά που ενσαρκώνει η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, η οποία είναι μια μεγάλη, υγιής και ιστορική αμιγώς συνεταιριστική Οργάνωση με παράδοση και κύριο προσανατολισμό τη στήριξη και προώθηση ενός παραδοσιακού προϊόντος, της σταφίδας, με καθαρό εξαγωγικό χαρακτήρα.

Τόσο ο Υπουργός όσο και η Παναιγιάλειος Ένωση, συμφώνησαν  ν’ αναζητήσουν  σύντομα σε νέα συνάντησή τους, από κοινού τρόπους επίλυσης του ζητήματος των αποθεμάτων και στήριξης των παραγωγών, καθώς και του εμβληματικού προϊόντος της σταφίδας.

Η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας που δημιουργεί στην Παναιγιάλειο Ένωση τη βεβαιότητα ότι το Υπουργείο στέκεται απόλυτα στο πλευρό των σταφιδοπαραγωγών.

 

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  ΑΚΟΥΣΕ  ΤΟΥΣ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
Την Παρασκευή στις 16 Ιουλίου με πρωτοβουλία του υπουργού κ. Λιβανού κλήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, προκειμένου να συζητηθεί το μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα αποθέματα της σταφίδας, ένεκα της πανδημίας.
Ως γνωστό το αίτημα της απόσυρσης των αποθεμάτων σταφίδας είχε υποβληθεί από τους σταφιδοπαραγωγούς της Πελοποννήσου και στα δυο συλλαλητήρια που είχαν πραγματοποιηθεί στην Μεσσήνη και στο Αίγιο προκειμένου να αποφευχθεί η επικείμενη Σταφιδική Κρίση.
Ο υπουργός είχε ζητήσει να του προσκομίσει η Παναιγιάλειος Ένωση και όλα τα στοιχεία, οικονομικά και εμπορικά που θα αποδείκνυαν το πρόβλημα του αποθέματος της σταφίδας που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία.
Τα στοιχεία μάλιστα που θα προσκόμιζαν θα έπρεπε  να είναι πιστοποιημένα από ανεξάρτητο ορκωτό ελεγκτή, όπως και έγινε.
Σε μια τρίωρη συνάντηση, στην οποία, συμμετείχαν ο Υπουργός κ. Σπήλιος Λιβανός  με στελέχη του υπουργείου αλλά και οι εκπρόσωποι της Παναιγιαλείου Ένωσης ο πρόεδρος κ. Αθαν. Σωτηρόπουλος, ο Αντιπρόεδρος κ. Νικ. Μιχαλόπουλος, ο Διευθυντής κ. Μίλτος Σταυρόπουλος  και άλλα στελέχη, εξετάστηκαν λεπτομερώς όλα τα νέα στοιχεία που κατατέθηκαν.
Μετά το πέρας της πολύωρης συνάντησης, ο υπουργός δήλωσε πως με τα νέα στοιχεία τεκμηριώνεται το αίτημα της απόσυρσης των αποθεμάτων  ως προϊόν της πανδημίας, καθώς και το επείγον του θέματος,  καθόσον ο τρύγος της σταφίδας ξεκινάει σε λίγες μέρες.
Και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να αναζητήσουν  σύντομα, σε νέα συνάντησή τους, από κοινού τρόπους επίλυσης του ζητήματος της απόσυρσης των αποθεμάτων και της στήριξης των παραγωγών.
Η συνάντηση διεξήχθη σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας για την επίλυση ενός πολύ σοβαρού θέματος ζωτικής σημασίας, που απασχολεί 20.000 οικογένειες σταφιδοπαραγωγών.
Χαρακτηριστικό του καλού κλίματος της  συνάντησης ήταν οι σχετικές δηλώσεις τόσο του κ. Υπουργού για την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών, ότι είναι μια μεγάλη, υγιής Συνεταιριστική Οργάνωση που διαδραματίζει εξαιρετικό ρόλο στην αγορά προς όφελος του σταφιδοπαραγωγού όσο και της Παναιγιαλείου Ένωσης ότι ο υπουργός  αφουγκράζεται τα προβλήματα των παραγωγών και στέκεται στο πλευρό τους.