Στραβά αρμενίζουμε …

Το ‘χετε πάρει πλέον χαµπάρι όλοι ε; ∆εν σας λέω κάτι καινούριο! Άλλωστε και η πόλη µας τι είναι; Μικρογραφία της χώρας! Απ’ την στιγµή που αισθάνεσαι ανασφάλεια όταν βγαίνεις απ’ το σπίτι σου ή και όταν είσαι µέσα σ’ αυτό… φασκελοκουκούλωστα!  Αν δε, λείψεις και πάνω από ένα εικοσιτετράωρο, µια ανησυχία την έχεις για το τι θ’ αντικρίσεις επιστρέφοντας !  Γιατί φθάσαµε σ΄ αυτό το σηµείο ;

 Όσοι είστε κοντά στην ηλικία µου και µεγαλύτεροι έχετε σίγουρα ζήσει στιγµές όπου τα πρωινά, τα  παραθυρόφυλλα έµεναν ανοικτά στις µονοκατοικίες για να αεριστούν τα ρούχα και η νοικοκυρά «πετιόταν» να κάνει τα ψώνια της µέρας τριγύρω ….

Έχετε σίγουρα ευχαριστηθεί το βραδινό αεράκι, το «κατεβατό» απ’ το βουνό, µε τα εξώφυλλα ανοικτά να σας χαρίζει έναν δροσερό καλοκαιρινό ύπνο…

Τώρα πια, αν δεν κλειδαµπαρώσεις δυο και τρεις φορές και δεν γεµίσεις τα προσβάσιµα απ’ τον δρόµο παράθυρα µε σιδεριές, ήσυχο ύπνο δεν κάνεις!

Και  αναρωτιέµαι… φταίει η ένδεια στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος; Ο  φτωχός  γίνεται κλέφτης; Αν το καλοσκεφθείτε θα  δείτε πως όχι! Όταν ήµουν παιδί, εκεί στη δεκαετία του ’70 και του ’80, η Ελλάδα δεν κολυµπούσε στα πλούτη! Υπήρχε και τότε φτώχεια …ίσως και µεγαλύτερη… κι όµως οι πόρτες των αυλών ήταν ανοιχτές! 

Άρα ποιος φταίει; Αυτός που  δεν έχει…ΦΙΛΟΤΙΜΟ ! Αυτός που ως  ΠΑΡΑΣΙΤΟ ζει  κι επιβιώνει … Αυτός που παρανοµεί όχι από ανάγκη αλλά από…γούστο! 

Ξέρετε ο καλός κηπουρός, για ν’ απολαµβάνει τον όµορφο κήπο του και να γεύεται  τους καρπούς του περιβολιού του, ακολουθεί την εξής τακτική: Φροντίζει να επικρατεί ΤΑΞΗ και  ΑΣΦΑΛΕΙΑ!

∆εν θα τον ακούσεις ποτέ να παραπονεθεί  για πλήθος «εισβολέων» στο µποστάνι του! Πολύ απλά, γιατί γνωρίζει τις απειλές και παίρνει τα µέτρα του για να προστατευτεί … Παγίδες, εντοµοκτόνα, προστατευτικά δίχτυα και πολλά άλλα! ∆ε θ’ αφήσει ποτέ τις πολλές ακρίδες να κατατρώγουν την σοδειά και τα φυτά του! ∆ε  θα παραδώσει ό,τι µε κόπο έφτιαξε  βορά στα ζιζάνια… Σέβεται  τον κόπο του και δεν θα ‘θελε ποτέ ν’ αποδειχθεί ΑΝΙΚΑΝΟΣ !

Οι  εισβολείς και τα κίνητρά τους µπορεί να ‘ναι ποταπά …ο κηπουρός όµως ποτέ! Γι’ αυτόν δεν υπάρχει δεν µπορώ… µόνον δεν θέλω!

Έτσι έχουν τα πράγµατα για τον καλόν, τον επίµονο κηπουρό… Αν δεν είσαι τέτοιος φρόντισε να γίνεις.

Η αναρχία για να υπάρξει θέλει δυο, όπως το ταγκό ! ∆ικαιολογίες δεν υπάρχουν … ∆ιαφορετικά τα παράσιτα εκτός των φυτών κι εσένα θα κατασπαράξουν… κυριολεκτικά ή µεταφορικά !

AΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Χρονογράφημα στον “ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”