Σκουρλέτης: Μετά το Πάσχα το Πολυνομοσχέδιο, Ιούνιο ο νέος Καλλικράτης

Το χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου αλλά και για την πρόταση για τη μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη”, παρουσίασε στους περιφερειάρχες κατά τη διάρκεια τη σημερινής συνάντησής τους ο υπουργός Εσωτερικών Πανος Σκουρλέτης.

Σύμφωνα με  υπουργό Εσωτερικών:

-Το Πολυνομοσχέδιο βρίσκεται σήμερα στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) και μετά τις διακοπές του Πάσχα θα εισαχθεί στη Βουλή.

-Οι νομοθετικές προτάσεις της για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης, που, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών θα αφορούν «βαθιές ριζικές αλλαγές» στην Αυτοδιοίκηση, θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο και θ’ ακολουθήσει διάλογος με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κύριο θέμα συζήτησης ήταν το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οικονομικά ζητήματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους. Η ΕΝΠΕ κατέθεσε παρατηρήσεις και προτάσεις για το Σχέδιο Νόμου, καθώς και για άλλα θέματα που απασχολούν τις Περιφέρειες, εκτός του πλαισίου της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στα ζητήματα της αναθεώρησης του  θεσμικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ανταλλαγή απόψεων και τη διατύπωση χρήσιμων επισημάνσεων.

 

Η ΕΝΠΕ επέδωσε στον Π. Σκουρλέτη αναλυτικό υπόμνημα με αλλαγές και πρόσθετες διατάξεις για να συμπεριληφθούν στο λεγόμενο «πολυνομοσχέδιο» του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι προτάσεις της ΕΝΠΕ αφορούν θέματα λειτουργικά των Περιφερειών,  προσωπικού, αρμοδιοτήτων διάφορων Υπουργείων καθώς και σειρά ρυθμίσεων για δημόσιες συμβάσεις, δαπάνες και τη δημόσια περιουσία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε ζητήματα που αφορούν τις νησιωτικές Περιφέρειες.

Παράλληλα οι περιφερειάρχες τόνισαν την ανάγκη να μετεξελιχθεί ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση, ώστε να γίνει πράξη η Ελλάδα των Περιφερειών προς όφελος των πολιτών.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από το ΔΣ της ΕΝΠΕ οι Περιφερειάρχες Αττικής κα Ρένα Δούρου, Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάννα Καλογήρου, Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης  Χαλκιδικής κ. Γιάννης Γιώργος και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αττικής κ. Δημ. Μαραβέλιας, Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Σπύρου και Πελοποννήσου κ. Νίκος Πατσαρίνος.

 

Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε:

«Με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας έχουμε διασφαλίσει μια μόνιμη και τακτική επικοινωνία στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς και ανοιχτού διαλόγου. Στην σημερινή μας συνάντηση εστιάσαμε στα θέματα που σχετίζονται με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έρχεται να λύσει πάρα πολλά ζητήματα λειτουργικά, χρήσιμα θέματα που αφορούν το προσωπικό των εργαζομένων στους ΟΤΑ, ζητήματα που σχετίζονται με τις ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης), ενώ περιλαμβάνει και άλλες πάρα πολύ σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Επίσης, με την ευκαιρία της σημερινής μας συνάντησης κάναμε μια συζήτηση για το μεγάλο θέμα της αναθεώρησης του «Καλλικράτη» και συμφωνήσαμε οι επόμενοι μήνες να είναι μήνες ανταλλαγής απόψεων έτσι ώστε να είμαστε σε θέση περί τα μέσα του χρόνου να προχωρήσουμε σε κάποιες βαθιές, ριζικές θεσμικές αλλαγές του σημερινού θεσμικού πλαισίου που διέπει τους ΟΤΑ.»

Αντστοίχως ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ δήλωσε:

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε:

«Με το Υπουργείο Εσωτερικών έχουμε ειλικρινή διάλογο και συζητάμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα γιατί πάντοτε στο μυαλό μας είναι η ποιότητα των υπηρεσιών των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε σε αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα, σε μια δύσκολη στιγμή, με λιγότερους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους στη διάθεσή μας.

Το πολυνομοσχέδιο αίρει δυσλειτουργίες και «θολούρες» του «Καλλικράτη», περιλαμβάνει διατάξεις που κινούνται σε θετική κατεύθυνση και ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας προτείνουμε σειρά αλλαγών και πρόσθετων ρυθμίσεων προκειμένου να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την παραγωγικότητα των Περιφερειών.

Στη σημερινή συνάντηση συζητήσαμε και για το μεγάλο στοίχημα που είναι η μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση, να γίνει πράξη δηλαδή η Ελλάδα των Περιφερειών προς όφελος των πολιτών».

 

aftodioikisi.gr