Σκληρό μήνυμα Καλογερόπουλου στην τελετή καθομολόγησης των αποφοίτων Φυσικοθεραπείας

 – “Ανυποστήρικτη και άδικη η απόφαση μεταφοράς της Σχολής στην Πάτρα”

Σε κλίμα συγκίνησης και υπό όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης η τελετή καθομολόγησης των αποφοίτων της Σχολής Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών στο “Πολύκεντρο” Συνεδριακό Κέντρο Μυρτιάς Αιγίου. Ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος δεν ήταν παρών, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στην πρωτεύουσα, όμως απέστειλε ένα ζεστό μήνυμα προς τους αποφοίτους, με ευχές για καλή σταδιοδρομία μετά από την άριστη κατάρτιση και τις σπουδές που ολοκλήρωσαν στο Αίγιο. Παράλληλα, ως θεσμικός εκφραστής του Δήμου, ο κ. Καλογερόπουλος δεν παρέλειψε να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της τοπικής κοινωνίας για τη μεταφορά της έδρας της Σχολής στην Πάτρα, που προωθεί η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών με τελικό κέντρο απόφασης το Υπουργείο Παιδείας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, που εκπροσώπησε τη δημοτική αρχή στην τελετή.

Ειδικότερα, στο μήνυμά του, ο κ. Καλογερόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε:

“Θα μας επιτρέψετε, ως θεσμικοί εκφραστές της κοινωνίας της Αιγιάλειας, να στηλιτεύσουμε την παντελώς ανυποστήρικτη και άδικη εισήγηση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, να μεταφέρει την έδρα της σχολής μετά από σχεδόν 20 χρόνια αδιάλειπτης και επιτυχημένης λειτουργίας, στην αχαϊκή πρωτεύουσα από το νέο ακαδημαϊκό έτος. Μια απόφαση που ελήφθη χωρίς να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και παράθεση επιχειρημάτων στο αρμόδιο για την οριστική απόφαση Υπουργείο Παιδείας, μιας και η υπουργός κα Νίκη Κεραμέως αποφεύγει εδώ και μήνες να συναντηθεί μαζί μας και να ακούσει τη φωνή και την άποψη της πόλης, στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας της κυβερνητικής εξουσίας.

Η Φυσικοθεραπεία Αιγίου συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες σχολές του Πανεπιστημίου Πάτρας από πλευράς πλήρωσης θέσεων με την αντίστοιχη υψηλή βάση εισαγωγής, που φέτος ήταν το “15”, γεγονός που αποδεικνύει τα υψηλά ακαδημαϊκά της κριτήρια. Το Τμήμα είναι ένα από τα έξι συνολικά της ειδικότητας σε όλη την Ελλάδα, με πολύ υψηλή θέση προτίμησης των υποψηφίων σπουδαστών, αφού συμπληρώνονται πάντοτε οι θέσεις σε αντίθεση με τα τμήματα ίδιου αντικειμένου σε άλλες πόλεις, όπου χάνονται πολλές θέσεις κάθε χρονιά.

Οι σπουδαστές κατά την τετραετή φοίτησή τους, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της σχολής, μπορούν και συμμετέχουν στα κλινικά τους εργαστήρια και στα τρία Νοσοκομεία της Αχαΐας και συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας με έδρα το Αίγιο, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με έδρα το Ρίο και το Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» με έδρα την Πάτρα. Οι χιλιομετρικές αποστάσεις είναι μηδαμινές και επιτρέπουν την άμεση πρόσβαση των φοιτητών στα εν λόγω κλινικά τους εργαστήρια, σε αντίθεση με τμήματα άλλων περιοχών. Επίσης, στις εγκαταστάσεις που ο Δήμος έχει παραχωρήσει στο Πανεπιστήμιο Πατρών, οι φοιτητές πραγματοποιούν τις σπουδές τους σε μια σχολή ιδιαίτερα λειτουργική, με εργαστήρια και αίθουσες διδασκαλίας στο ίδιο κτίριο και με μεγάλες διευκολύνσεις στην προσβασιμότητα από τον αστικό ιστό, μέσα σε λίγα λεπτά, με αυτοκίνητο, συγκοινωνία, ακόμα και με τα πόδια. Η ποιότητα των σπουδών που παρέχεται είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετική, με προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα που τυγχάνουν μεγάλης εκτίμησης στον επιστημονικό κόσμο της Υγείας. Και όλα αυτά οφείλονται σε μεγάλο βαθμό, σε όλα όσα προαναφέραμε και που μαζί με το υπέροχο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, αποτελούν τα βασικά στοιχεία επιτυχίας, σε βάθος χρόνου, αυτού του Τμήματος.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η αρχική συμφωνία του Δήμου με την πολιτεία ήταν, έως το 2010 να λειτουργούν συνολικά 4 σχολές ώστε το Αίγιο να αποτελέσει ένα μεγάλο και σύγχρονο φοιτητικό campus. Το γιατί δεν συνέβη αυτό, είναι άξιο απορίας αλλά και κρίσης από κάθε σκεπτόμενο νου.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, είναι αδιαμφισβήτητο ότι στη Σχολή Φυσικοθεραπείας Αιγίου πληρούνται το σύνολο των ακαδημαϊκών κριτηρίων και η ένταξή της σε μια συζήτηση που αφορά ενδεχομένως άλλες αποκεντρωμένες σχολές όπου παρατηρούνται προβλήματα, είναι παντελώς ανυποστήρικτη και είναι προφανές ότι γι`αυτό αποφεύγεται ο διάλογος με το Υπουργείο Παιδείας, αφού δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό επιχείρημα για τη μεταφορά της σχολής από το Αίγιο στην Πάτρα.

Εξάλλου, η προοπτική μεταφοράς της σχολής έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, που με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και του συνόλου των φορέων της περιοχής, συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα εκκινώντας σειρά κινητοποιήσεων, με την ομόθυμη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Κάτι που άλλωστε «πιστοποιήθηκε» με τη συμμετοχή στο παναιγιάλειο συλλαλητήριο της 11ης Οκτωβρίου όπου έκλεισαν επιχειρήσεις, καταστήματα, υπηρεσίες και όλη η πόλη αυθορμήτως «μεταφέρθηκε» στην Εθνική Οδό, παρουσία και του τοπικού Κλήρου και του Μητροπολίτη, σηματοδοτώντας την απαρχή αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Κινητοποιήσεων που θα συνεχιστούν με κάθε τρόπο και κάθε μορφή, στον αγώνα για να αρθεί αυτή η άδικη εισήγηση.

Με αυτά τα λίγα λόγια, αγαπητές και αγαπητοί απόφοιτοι που σήμερα κλείνετε αυτόν τον σημαντικό κύκλο της ζωής σας και ανοίγετε τα φτερά σας για την επαγγελματική σας και κοινωνική σας ζωή, σας δίνω εκ μέρους της πόλης όλες μας τις ευχές για υγεία και δύναμη και σας ζητώ να μην ξεχάσετε όσα όμορφα και δυνατά ζήσατε στην πόλη μας και στο Τμήμα αυτό. Να θυμάστε πως στους διαδρόμους του και στις αίθουσές του, που κάποιοι σήμερα περιφρονούν και ζητούν την ερήμωσή τους, βάλατε τα γερά θεμέλια της ακαδημαϊκής σας πορείας.

Καλή σταδιοδρομία.”