Σε δοκιμαστική λειτουργία το κέντρο ψηφιακής εξυπηρέτησης των Ελλήνων πολιτών

Ψηφιακά, μέσω του κινητού τους τηλεφώνου ή του υπολογιστή, θα εξυπηρετούνται οι Έλληνες πολίτες για μια σειρά από συναλλαγές τους, που σχετίζονται με το Δημόσιο. Η ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου, gov.gr, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν online από εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις μέχρι συνταγογραφήσεις, τέθηκε δοκιμαστικά σε λειτουργία από το Σάββατο (21.03.2020). Η ενεργοποίηση του gov.gr επισπεύστηκε κατά δύο μήνες, λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού. Πλέον, μια σειρά από διαδικασίες, που έως τώρα απαιτούσαν αυτοπρόσωπη παρουσία σε ΚΕΠ ή Αστυνομικό Τμήμα, μπορούν να διεκπεραιώνονται πιλοτικά από τον προσωπικό υπολογιστή ή από το κινητό τηλέφωνο, χωρίς μετακινήσεις και περιττή γραφειοκρατία.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, gov.gr συγκεντρώνει το σύνολο των υπηρεσιών (503) που παρέχονται, μέχρι σήμερα, ψηφιακά από το Δημόσιο (Υπουργεία, φορείς, οργανισμοί και Ανεξάρτητες Αρχές του Δημοσίου), μέσω Διαδικτύου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, κάθε υπηρεσία, που θα ψηφιοποιείται στο μέλλον, θα ενσωματώνεται και αυτή στην ψηφιακή πλατφόρμα.

“Το gov.gr θα εξελίσσεται συνεχώς. Σύντομα, θα αποτελέσει το κέντρο ψηφιακής εξυπηρέτησης, που θα συγκεντρώνει ό,τι χρειάζεστε για τις συναλλαγές σας με το Δημόσιο”, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του gov.gr.

Επί του παρόντος, μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου, ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να συμπληρώνει και να υπογράφει ηλεκτρονικά εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις. Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα άμεσης ηλεκτρονικής αποστολής εξουσιοδοτήσεων και υπεύθυνων δηλώσεων στην Αρχή, η οποία ζητά την έκδοση τους, χωρίς ο πολίτης να χρειάζεται να μεταβεί σε αυτήν.

Ταυτοποίηση
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η ταυτοποίηση θα διενεργείται – σε αυτό το πρώτο στάδιο λειτουργίας – μέσω των κωδικών Taxisnet και τα έγγραφα που θα εκδίδονται μέσω του gov.gr θα φέρουν μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης και ηλεκτρονική σφραγίδα, θα γίνονται, δε, υποχρεωτικά αποδεκτά απ’ όλους τους φορείς του Δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η κυβέρνηση με την ενεργοποίηση του gov.gr επιχειρεί να εμπλουτίσει την ψηφιακή εργαλειοθήκη για τις συναλλαγές με το ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν από το σπίτι τους και να αποφύγουν τις μετακινήσεις.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, οι εξελίξεις με την εξάπλωση του κορωνοϊού και η συνολική προσπάθεια που γίνεται για την απομακρυσμένη εξυπηρέτηση, οδήγησαν το Υπουργείο να ξεκινήσει νωρίτερα τη λειτουργία της ψηφιακής αυτής πύλης. Ήδη, από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού αρκετές υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου έγιναν διαθέσιμες online (eΕΦΚΑ), με στόχο οι πολίτες να μπορούν να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις.