Ποια είναι η συνταγή της ευτυχίας σε μία σχέση;

Ένα ζευγάρι στην αρχή της σχέσης έχει ταιριάξει τόσο πολύ θεωρώντας πως έχει βρει το άλλο του μισό. Ταιριάζουν οι απόψεις τους, τα θέλω τους, ο τρόπος σκέψης… ακόμα και στο κρεβάτι έχουν βρει το ιδανικό… Γέλια , χαρές και ξεγνοιασιά, θεωρούν πως όλα είναι τέλεια και δεν πρόκειται να τους ενοχλήσει κανένας και τίποτα. Ξαφνικά γκρίνια, διαφωνίες και ψυχρότητα.

Γιατί, τι μεσολάβησε; Τι έγινε και χάλασε όλο αυτό το ταίριασμα; Μήπως άλλαξε ο άλλος; Μήπως άλλαξα ο ίδιος; Μήπως χάθηκε η εμπιστοσύνη; Μήπως μπήκαν τρίτοι στην σχέση μας; Ποια είναι η συνταγή της ευτυχίας σε μία σχέση; Γιατί είναι τόσο δύσκολο να διατηρηθεί το συναίσθημα του ενθουσιασμού του πρώτου καιρού;

Η συνταγή δεν είναι απλή… ούτε εύκολη, αλλά ακριβώς εκεί έγκειται η επιτυχία για την ευτυχία μιας σχέσης. Να συνδυάσεις χαρακτηριστικά και συναισθήματα που χρειάζονται συνεχή «δουλειά» και προσήλωση. Η αγάπη, η εμπιστοσύνη, η ειλικρίνεια, ο σεβασμός, η φροντίδα, το πάθος είναι μερικά από αυτά!

Όπως ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, έτσι και η σχέση του ζευγαριού έχει το δικό του τρόπο να εκφράσει όλα τα προηγούμενα. Για παράδειγμα και στο φαγητό άλλος θα βάλει πιο πολύ αλάτι, άλλος θα βάλει κάτι πικάντικο όπως το κάρυ… έτσι και στη συνταγή μίας σχέσης, τη σύσταση της θα την ορίσει το ζευγάρι και μόνο αυτό. Αν αλλάξει κάτι χωρίς την συναίνεση του άλλου είναι λογικό να δημιουργούνται οι πρώτες τριβές που αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα να οδηγηθούν σε μία δυσάρεστη κατάληξη. Αν κάποιος αφαιρέσει την εμπιστοσύνη  ή προσθέσει παραπάνω ζήλεια, το πιο πιθανό να υπάρξει γκρίνια.

Δεν είναι τόσο δύσκολο, όσο μπορεί να φαίνεται με μία πρώτη ανάγνωση. Αυτά που χρειάζονται είναι αυτά που πρώτα εμείς οι ίδιοι θέλουμε από τον άλλον… αγκαλιές, φιλιά, χαμόγελα, αποδοχή και πίστη και σιγά σιγά προχωράμε την σχέση ένα βήμα πιο μπροστά και πιο βαθιά στην καρδιά μας!

Απολαύστε αυτό το ταξίδι… θυσιάστε χρόνο και χώρο για τον σύντροφο σας… κάντε σχέδια για ένα όμορφο μέλλον…

 

Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Σύμβουλος Γάμου στο Περιστέρι, απόφοιτος Πανεπιστημίου Αθηνών και Strathclyde University. Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Ελληνικής Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Εταιρείας, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.