Πάρτε μια μπύρα του… Nikolaus

Είναι στιγμές που θεωρώ ότι το να σε ονομάζουν Νίκο ή Νικόλα έχει ιδιαίτερη σημασία. Σημαντικά πρόσωπα στην ιστορία είχαν το όνομα Νικόλαος. Ναι, υπάρχει μπύρα που παράγεται την ημέρα του Αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου και είναι το ιδανικό δώρο για κάθε μπυρόφιλο Νίκο.
Στην Αυστρία κάθε χρόνο, την ημέρα του Αγίου Νικολάου (St. Nicholas) παράγεται μια μπύρα, με τις ευχές του ιερέα, η οποία θα ωριμάσει για 10 μήνες σε βαρέλια. Η μοναδική δυνατή lager, που έχει κερδίσει το βραβείο Guinness για το ποσοστό αλκοόλ, έχοντας 14%, παράγεται στο ζυθοποιείο Eggenberg, κοντά στον ποταμό Alm.

Την δεκαετία του 1970, στα ορεινά της κεντρικής Ελβετίας η ζυθοποιία Hürlimann, πειραματιζόταν στις υψηλόβαθμες μπύρες. Όταν πέτυχαν τον σκοπό τους, είχαν στα καζάνια τους μια μπύρα με 14% αλκοόλ. Σκέφτηκαν λοιπόν να την προωθήσουν τα Χριστούγεννα, μια που το υψηλό αλκοόλ της θα συνδυαζόταν υπέροχα με το ψύχος της εποχής. Την ονόμασαν Samichlaus απ το Γερμανοελβετικό όνομα του Αγίου Νικόλαου. Στις γερμανικές περιοχές τα χριστουγεννιάτικα δώρα τα φέρνει ο Άγιος Νικόλαος-St. Nicholas (στα Ελβετικά λέγεται, Samichlaus ή Santiglaus) και όχι ο Άγιος Βασίλης-Santa Claus.
Το 1990 διεκόπη η παραγωγή της όταν η ζυθοποιία εξαγοράστηκε απ την ανταγωνιστική Felschössen. Εννιά χρόνια όμως αργότερα η Αυστριακή ζυθοποιία Eggenberg ανέλαβε την παραγωγή της σε αυστριακό έδαφος. Η μπύρα αναγεννήθηκε και υπάρχει αδιάκοπα ως και σήμερα.

Παράγεται στις 6 Δεκεμβρίου, ζυμώνεται για 3 βδομάδες και ωριμάζει σε ξύλινα βαρέλια για δέκα μήνες, μέχρι την εμφιάλωση της και την διανομή της ενόψει των Χριστουγέννων. Η Samichlaus διαθέτει βαθύ κόκκινο χρώμα. Είναι αισθητή η καραμελοποιημένη βύνη και τα φρουτώδη αρώματα της από δαμάσκηνα, σταφίδες και μπαχαρικά. Συνδυάστε την κυρίως με σοκολάτα και σοκολατένια γλυκά, που είναι και τα αγαπημένα μας την εποχή των Χριστουγέννων, όπως και με κρέατα που συνοδεύονται από βαριές σάλτσες ή με φρούτα όπως τα δαμάσκηνα. Είναι απ τις λίγες μπύρες που στην ετικέτα τους φέρουν ημερομηνία παραγωγής, για να ξέρετε πάντα ποιου έτους είναι η μπύρα που έχετε στο ποτήρι σας.

Αφήστε την άφοβα να παλαιώσει και στην φιάλη. Θα αναδείξει ακόμα περισσότερα αρώματα.
Θα μου πείτε, τώρα μας το λες.. Ποτέ δεν είναι αργά, τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και τα κρύα σφίγγουν. Αφορμή για γιορτές και μπύρες πάντα θα υπάρχουν μέσα στον χειμώνα. Για όλους τους Νίκους η αφορμή είναι η 6η Δεκέμβρη, η ημέρα της γιορτής τους.
Υγ. Το επόμενο δώρο που θα κάνω στον εαυτό μου είναι μια 6η Δεκεμβρίου να βρίσκομαι στην Αυστρία να δω την διαδικασία από κοντά, και ας μην με λένε Νίκο. Χρόνια πολλά σε όλους τους Νίκους.
Στην υγεία τους (και στην δίκη μας οι υπόλοιποι).

Ant. Frag.