Νέο σοκ για την Ευρώπη από το αιματοκύλισμα στο Μόναχο

Ψάχνουν για τα κίνητρα του 18χρονου Ιρανογερμανού δράστη. Δέκα οι νεκροί από την επίθεση.

O τρόμος η εικόνα όχι μόνο για το Μόναχο πριν στεγνώσει το μελάνι για το αιματοκύλισμα στη Νϊκαια.  Oι Γερμανοί βλέπουν πια καθαρά ότι ο φόβος πέρασε τη δική τους πόρτα, αυτά που παρακολουθούσαν από τους δέκτες των τηλεοράσεων τους να συμβαίνουν κάπου, να συμβαίνουν και στο δικό τους σπίτι.

Παρά την αφύπνιση, τα δρακόντεια μέτρα υπό αμφισβήτηση πάλι η ασφάλεια των πολιτών μιας και η Ευρώπη έχει «εγκλωβιστεί» στις αιματηρές επιθέσεις με τους ανθρώπους έρμαιο διαθέσεων.

Ταξιδιωτική οδηγία προς τους αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν το Μόναχο εξέδωσε το βράδυ το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, μετά το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς στο εμπορικό κέντρο Olympia της πόλης του Μονάχου.

Παρόμοια οδηγία εξέδωσε και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών  μετά την επίθεση, προειδοποιώντας τους βρετανούς πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή και να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες των γερμανικών αρχών.

Χωρις ποινικό μητρώο και με άγνωστα μεχρι ώρας τα κίνητρά του ο 18χρονος Ιρανογερμανός, ο οποίος ζούσε στη Βαυαρία, ήταν ο δράστης της ένοπλης επίθεσης στο εμπορικό κέντρο «Olympia» του Μονάχου και έδρασε μεμονωμένα, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Αστυνομίας του Μονάχου Χουμπέρτους ‘Αντρε, ο οποίος ωστόσο απέφυγε να διευκρινίσει εάν επρόκειτο για περίπτωση «αμόκ ή τρομοκρατικής ενέργειας».

Σύμφωνα με τον κ. ‘Αντρε, από την επίθεση υπάρχουν δέκα νεκροί, συμπεριλαμβανομένου του δράστη ο οποίος εικάζεται ότι αυτοκτόνησε, αφού προηγουμένως είχε δεχθεί και πυρά των δυνάμεων ασφαλείας. Μεταξύ των 21 τραυματιών υπάρχουν τρία άτομα σε σοβαρότερη κατάσταση, δήλωσε ο επικεφαλής της Αστυνομίας, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερα στοιχεία, σεβόμενος, όπως είπε, τις οικογένειές τους.

Ο κάτοχος και γερμανικής και ιρανικής υπηκοότητας, ενώ σε ό,τι αφορά τα κίνητρά του, τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί πρώτα η σχετική έρευνα στο οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον. Διευκρίνισε πάντως ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να τον συνδέουν με το λεγόμενον «Ισλαμικό Κράτος», αλλά θα διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες περί περισσότερων δραστών, ο Χουμπέρτους ‘Αντρε σημείωσε ότι αρχικά είχε θεωρηθεί ότι δύο άτομα τα οποία επέβαιναν σε αυτοκίνητο το οποίο εθεάθη να εγκαταλείπει με μεγάλη ταχύτητα το εμπορικό κέντρο σχετίζονταν με την επίθεση, κατόπιν ωστόσο διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για εσφαλμένη εντύπωση. «Λάθος συναγερμός» σήμανε δε, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, σε πολλά σημεία της πόλης κατά τη διάρκεια της αποψινής επιχείρησης, τα οποία οφείλονταν κατά πάσα πιθανότητα στον πανικό κάποιων πολιτών.

Για τη γνησιότητα του ερασιτεχνικού βίντεο που κυκλοφόρησε νωρίτερα στο διαδίκτυο, ο κ. ‘Αντρε επιβεβαίωσε ότι απεικόνιζε τον δράστη, ο οποίος ήταν οπλισμένος, λίγο πριν από τις 20.30 (τοπική ώρα), οπότε και εντοπίστηκε η σωρός του, σε δρόμο δίπλα στο εμπορικό κέντρο. Το σακίδιο που έφερε δεν περιείχε εκρηκτικά, ο δράστης ωστόσο είχε μαζί του αρκετές σφαίρες.

Στην αστυνομική επιχείρηση η οποία ξεκίνησε με την πρώτη ειδοποίηση της Αστυνομίας στις 17:50 (τοπική ώρα), χθες Παρασκευή, συμμετείχαν, σύμφωνα με τον κ. ‘Αντρε 2300 άτομα, τόσο από τις δυνάμεις της Βαυαρίας όσο και από ειδικές μονάδες της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και άλλων κρατιδίων. Κατά την διάρκεια των ερευνών, «προτάξαμε την ασφάλεια από την ταχύτητα και θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι δεν υπήρχαν άλλοι οπλισμένοι δράστες ελεύθεροι», δήλωσε ο κ. ‘Αντρε και τόνισε ότι, αν και δεν μπορεί να υπάρξει 100% ασφάλεια, δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία να υποδεικνύουν ότι οι πολίτες του Μονάχου έχουν λόγο να αισθάνονται ανασφάλεια. Σημείωσε μάλιστα ότι οι διάφορες εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες κανονικά και είχαν αρχικά ακυρωθεί μπορούν να πραγματοποιηθούν κανονικά, εκτός εάν οι διοργανωτές προτιμούν να τις αναβάλουν, σε ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα.

 

 

airetos.gr