Νέα εποχή για το δίκτυο αποχέτευσης σε Τέμενη, Διγελιώτικα και Βαλιμίτικα

Τεράστια τα οφέλη για τις κοινότητες και την ανάπτυξή τους μετά την έγκριση χρηματοδότησης του δικτύου

 

Αλλάζει ριζικά το «τοπίο» σε ό,τι αφορά το δίκτυο αποχέτευσης στον Δήμο Αιγιαλείας με μια σειρά κομβικών έργων μακράς πνοής που προωθεί και επιτυγχάνει η Δημοτική Αρχή, δημιουργώντας προϋποθέσεις περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή με πολλαπλά οφέλη για το άμεσο μέλλον.

Ένα τέτοιο ορόσημο στην προσπάθεια για δημιουργία σύγχρονων υποδομών αποχέτευσης σε όλες τις κοινότητες του Δήμου Αιγιαλείας, αποτελεί η έγκριση της υπαγωγής του έργου κατασκευής εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης λυμάτων των παραλιακών κοινοτήτων Τέμενης, Διγελιωτίκων και Βαλιμιτίκων στο Υποέργο «α. Υποδομή δικτύου αποχέτευσης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (Ε.Ε.Λ)» της Δράσης «Επεξεργασία και καθαρισμός αστικών λυμάτων περιβαλλοντικά ευαίσθητων οικισμών και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων σε επιλεγμένες πόλεις», που χρηματοδοτείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος χαρακτήρισε ως μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα η οποία δικαιώνει τις προσπάθειες του Δήμου, επισημαίνοντας ότι «για τους κατοίκους των τριών κοινοτήτων, η εξέλιξη κάνει πράξη ένα όνειρο δεκαετιών και παράλληλα αποτελεί ένα έργο αναπτυξιακού χαρακτήρα με τεράστια οφέλη για την προστασία του περιβάλλοντος, τον τουρισμό και την τοπική οικονομία.

Πρόκειται για πρόταση που υπεβλήθη από τη ΔΕΥΑ Αιγιαλείας και για την οποία εγκρίθηκε το ποσό των 5.136.500 ευρώ (προς ΦΠΑ).

«Η είδηση είναι ιδιαίτερα ευχάριστη. Από τούδε και στο εξής αναμένεται να ολοκληρωθούν γρήγορα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως ορίζει και η υπουργική απόφαση, ώστε μέσα στο 2023 να έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση και το 2025 να πραγματοποιηθεί η σύνδεση με τον κεντρικό συλλεκτήριο αγωγό, που περνάει μάλιστα μέσα από τις τρεις αυτές κοινότητες» σημείωσε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, συνεχίζοντας: «Σε αυτή την προσπάθεια είχα την αμέριστη στήριξη των τριών προέδρων και είμαι πολύ ευτυχισμένος που αυτό το έργο συντάσσεται μαζί με τα άλλα έργα στις παραλιακές κοινότητες του Δήμου, που είχαν αρχικά ενταχθεί στα εσωτερικά δίκτυα. Πρέπει να πω ότι ήδη μπαίνει σε προτεραιότητα κι η υποβολή πρότασης για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου και σε μικρότερες κοινότητες της Ανατολικής Αιγιάλειας, ενώ στη Δυτική Αιγιάλεια ήδη λειτουργεί το νέο αποχετευτικό δίκτυο, ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα αποχέτευσης από το ανατολικό έως το δυτικό άκρο. Επόμενος στόχος είναι η ολοκλήρωση αποχετευτικού δικτύου σε κοινότητες που βρίσκονται νοτίως της Εθνικής Οδού, ώστε να διαθέτουμε στο άμεσο μέλλον μια ολοκληρωμένη υποδομή αποχέτευσης στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του Δήμου μας».

Τις ευχαριστίες τους προς τη δημοτική αρχή και την ικανοποίησή τους για την προοπτική που ανοίγεται στις κοινότητές τους, για κατοίκους και επισκέπτες εξέφρασαν με δηλώσεις τους και οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Τέμενης κ. Δημήτρης Μακρής, Διγελιωτίκων κ. Ηλίας Δημητρίου και Βαλιμιτίκων κ. Κωνσταντίνος Δημακόπουλος.