Μπονάνος: «Κινηθήκαμε άμεσα για το κρούσμα μηνιγγίτιδας, ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί του κ. Καραθανασόπουλου»

Με αφορμή την ανακοίνωση του βουλευτή Αχαΐας του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, σχετικά με κρούσμα βακτηριακής μηνιγγίτιδας σε σχολείο της Πάτρας, ο Αντιπεριφερειάρχης  Π.Ε. Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα δημόσιας υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος, σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Λυπάμαι για τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του κ. Καραθανασόπουλου, που μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι ο Αντιπεριφερειάρχης “ δήλωσε πλήρη άγνοια” και “δεν έχει κάνει την οποιαδήποτε παρέμβαση”, οι οποίοι  θέλω να πιστεύω ότι οφείλονται σε λανθασμένη πληροφόρηση και όχι σε σκόπιμη παραπληροφόρηση.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, παραθέτω τα γεγονότα που έχουν ως εξής:

Στις  21/02/23 ο ΕΟΔΥΥ πληροφόρησε την Διεύθυνση Υγείας για κρούσμα μηνιγγίτιδας σε νηπιαγωγείο της πόλης μας.  Άμεσα, ως Αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα δημόσιας υγείας, έδωσα εντολή να μεταβεί κλιμάκιο της υπηρεσίας στο εν λόγω σχολείο. Πράγματι, επισκέφτηκαν το νηπιαγωγείο, ο γιατρός Νικόλαος  Μπαραμπατης, η επισκέπτρια υγείας Όλγα Πολυχρονοπουλου και ο νοσηλευτής  Ευάγγελος Παπαδόπουλος, όλοι τους υπάλληλοι του τμήματος Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας.

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Υγείας, ήρθαν σε επαφή με την Διευθύντρια του σχολείου και ενημέρωσαν για το συμβάν που η ίδια δεν γνώριζε. Άμεσα, συνεργάστηκαν για την ενημέρωση των γονέων και την αντιμετώπιση του θέματος. Δθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες για τον σχολαστικό καθαρισμό των τάξεων, καθώς ήταν παρούσα και η καθαρίστρια, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη για επιμελή και προσεκτικό καθαρισμό όλων των χωρών και τήρησης των μέτρων υγιεινής . Στην συνέχεια, με mail ενημερώθηκαν όλοι οι γονείς για το συμβάν. Εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο δόθηκαν οδηγίες για λήψη χημειο- προφύλαξης με rifadin και φυσικά για άμεση επικοινωνία και με τον παιδίατρο τους.

Παράλληλα, σήμερα 22/02/23 συγκάλεσα έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο μου με την συμμετοχή του διευθυντή Δημόσιας Υγείας, Θεόδωρου Λάμπου και την παρουσία των γιατρών της υπηρεσίας,  Δ.  Δανίκακαι Ν. Μπαραμπατη.

Ενημερώθηκα για την έλλειψη του εν λόγω φαρμάκου και άμεσα επικοινώνησα με την αρμόδια παιδίατρο του ΕΟΔΥ, από την οποία απαιτήσαμε την αποστολή άμεσα των φιαλιδίων. Υπήρξε παράλληλα επαφή με τα νοσοκομεία Καραμανδάνειο και ΠΓΝΠ για να εξασφαλιστεί μέρος των απαιτούμενων δόσεων.

Μάλιστα, όπως ήδη πληροφορήθηκα, οι απαιτούμενες δόσεις του φαρμάκου θα βρίσκονται αύριο στο φαρμακείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και στην Προϊσταμένη, Αικατερίνη Τσιατά, προκειμένου να χορηγηθούν σε όλα τα παιδιά. Παράλληλα, με τις ήδη υπάρχουσες δόσεις έχει ξεκινήσει η διαδικασία χορήγησης στις θεωρούμενες στενές επαφές του κρούσματος. Εννοείται, τέλος, ότι παραμένουμε σε επικοινωνία με το σχολείο και τους γονείς, για οτιδήποτε άλλο χρειαστεί.

Κατόπιν των παραπάνω, θεωρώ πως ο κ. Καραθανασόπουλος οφείλει να ανασκευάσει, ενώ τον ενημερώνω επίσης ότι έχω όλα τα στοιχεία από τα τηλεφωνήματα και τις επαφές που έγιναν από την πρώτη στιγμή αλλά και την μαρτυρία των υγειονομικών που συνεργάστηκαν για την αντιμετώπιση του θέματος.

Παραμένω εξαιρετικά ευαίσθητος σε θέματα δημόσιας υγείας και δεν επιτρέπω την παραμικρή παραπλάνηση των πολιτών, προσβάλλοντας μάλιστα την άμεση ανταπόκριση μας στην αντιμετώπιση, με την απαιτούμενη διακριτικότητα, ενός τόσο ευαίσθητου ζητήματος».