Μουσική πανδαισία το «2ο Φεστιβάλ Χορωδιών Παραδοσιακής Μουσικής Αιγιαλείας»

Την ευκαιρία να απολαύσουν μια μουσική πανδαισία γνήσιας δημοτικής και παραδοσιακής μουσικής, είχαν οι εκατοντάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του Κινηματογράφου «Απόλλων» στο Αίγιο, προκειμένου να παρακολουθήσουν το «2ο Φεστιβάλ Χορωδιών Παραδοσιακής Μουσικής Αιγιαλείας», την περασμένη Κυριακή 26 Μαΐου 2024.

Το φεστιβάλ, το οποίο τείνει πλέον να εξελιχθεί σε θεσμό για την πόλη μας και τον πολιτισμό της, διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας «Φίλιππος Οικονόμου» και το Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου, με τη συνεργασία και την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και του Δήμου Αιγιαλείας.

Στη συναυλία είχαν προσκληθεί και τραγούδησαν:

Η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Πρέβεζας «Σπύρος Δήμας»
 
 
 
Η Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου
 
 
Η Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Άργους
 
 
Η Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας «Φίλιππος Οικονόμου»και
Η Γυναικεία Χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού του Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου.
 

Όλα τα μουσικά σχήματα, χορωδίες και μουσικοί, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, παρουσιάζοντας ένα ποικίλο πρόγραμμα με πολύ γνωστά παραδοσιακά τραγούδια από όλες σχεδόν τις γωνιές του Ελλαδικού χώρου αλλά και από τις αλύτρωτες πατρίδες, από τις περιοχές της Μικράς Ασίας και του Πόντου, και καταχειροκροτήθηκαν απ’ όλους τους θεατές.

Κατά την αρχή μάλιστα του προγράμματος, οι διοργανωτές επέδωσαν τιμητική πλακέτα στον λαογράφο και ερευνητή της Εθνικής μας μουσικής Παναγιώτη Μυλωνά,  τιμώντας τον με αυτό τον τρόπο για την πολυετή προσφορά του και την συνεισφορά του στην διάσωση και την κατάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πατρίδας μας.

Την εκδήλωσαν τίμησαν με την παρουσία τους: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας  κ.κ. Ιερώνυμος, ο ΣεβασμιώτατοςΠρώην Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, κ.κ. Αμβρόσιος, οι αντιδήμαρχοι Αιγίου κ. Γιώργος Αγγελόπουλος και Δημήτρης Ελευθεριώτης, η εκπρόσωπος της Υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χριστίνας Αλεξοπούλου, κ. Θεώνη Σταθοπούλου, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου κ. Βασίλης Ροδόπουλος, ο πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Νίκος Σπηλιόπουλος, το μέλος της τοπικής κοινότητας Αιγίου κ. Ελευθερία Μαρνελή, η πρώην Πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ κ.Μαρία Τσουκαλά και πολλοί ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Μετά τη συναυλία, ακολούθησε δείπνο στην αίθουσα «Μαργαρίτα» του ξενοδοχείου TELIS, το οποίο προσέφεραν οι διοργανωτές στις αποστολές όλων των φιλοξενούμενων χορωδιών. Κατά τηδιάρκεια του δείπνου ο ΣεβασμιώτατοςΜητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερώνυμος, αφού συνεχάρη όλους τους συντελεστές της διοργάνωσης για την υψηλής ποιότητας εκδήλωση που πρόσφεραν στο κοινό του Αιγίου, καλωσόρισε τις φιλοξενούμενες χορωδίες στην Παναγιοσκέπαστη, όπως χαρακτηριστικά είπε, Μητρόπολή μας, και αναφέρθηκε στο πολύ δυσάρεστο γεγονός της ιερόσυλης παραβίασης και της διάρρηξης του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Τρυπητής, το οποίο συνέβη τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας, τονίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Παναγία προστάτεψε την ιερή της εικόνα και το σπίτι της. Συνέδεσε λοιπόν τα δύο γεγονότα, λέγοντας ότι μετά από μία τόσο άσχημα ημέρα για την πόλη, η εκδήλωση αυτή ήταν μία νότα χαράς για όσους είχαν την ευκαιρία να την απολαύσουν. Προσφέρθηκε μάλιστα να καλύψει τη διαμονή όσων θα ήθελαν να παραμείνουν στο Αίγιο για να μην ταξιδέψουν μέσα στη νύχτα, δείχνοντας έτσι έμπρακτα την αγάπη του και την φροντίδα του για τους επισκέπτες χορωδούς, οι οποίοι, τονευχαρίστησαν θερμά για τη φιλοξενία του και έψαλαν τη φήμη του κατά την αποχώρησή του από την αίθουσα.

Όλες οι αποστολές ευχαρίστησαν ιδιαίτερα τους διοργανωτές για την αβραμιαία φιλοξενία που τους παρείχαν και αφού ανανέωσαν το ραντεβού τους σε επόμενες χορωδιακές συναντήσεις αναχώρησαν για τις πόλεις τους τις πρώτες πρωινές ώρες, κουβαλώντας στις αποσκευές τους τις καλύτερες αναμνήσεις από την πόλη μας.