ΜΑΥΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Κι  εκεί που λές πως τούτος ο κόσµος  µπορεί  ν’ αλλάξει προς το καλύτερο  και οι νέες γενιές να ζήσουν σε µια κοινωνία ισότητας  που θα σέβεται τ’ ανθρώπινα δικαιώµατα και την διαφορετικότητα , έρχεται µια απόφαση  που συνταράζει τα θεµέλια των όσων µε κόπο έχουν αποκτηθεί στο πέρασµα των χρόνων !

Στο στόχαστρο του συντηρητισµού των Ηνωµένων Πολιτειών Αµερικής  το γυναικείο φύλο όταν µ’ απόφαση του Ανώτατου Συµβουλίου  ανατρέπεται  το Συνταγµατικό  δικαίωµα στην άµβλωση !

Η  Γαλλική εφηµερίδα  LIBERATION  στο πρωτοσέλιδό της έχει  σκίτσο όπου απεικονίζει  την σηµαία  των ΗΠΑ, έχοντας  αντικαταστήσει  τ’ αστέρια της  µε κρεµάστρες, ενώ  οι κόκκινες λωρίδες της καταλήγουν σε γυναίκες που αιµορραγούν ,θέλοντας να υπογραµµίσει τους κινδύνους που η λήψη µιας τέτοιας απόφασης κρύβει για τις γυναίκες !

∆εκατρείς  πολιτείες  της Αµερικής ήδη τάσσονται  θετικά απέναντι σ’ αυτή την απόφαση και προχωρούν άµεσα σε απαγορεύσεις ,µ’ αρκετές ακόµα να τις µιµούνται !

Άρα  µια γυναίκα που θέλει να προχωρήσει σε άµβλωση θα πρέπει  ή να το κάνει παράνοµα στην πολιτεία όπου ζεί (µ’ όσους κινδύνους συνεπάγεται αυτή η επιλογή)  ή να ταξιδέψει σ’ άλλη όπου ο νόµος αυτός δεν θα ισχύει ! Αυτό  πλήττει  κατάφορα  τις  χαµηλές τάξεις όπου και δεν υπάρχει η οικονοµική άνεση  για τα έξοδα µετακίνησης!

Είναι ν’ αναρωτιέται  κανείς  για την ορθότητα αυτών των αποφάσεων που γυρνούν την ανθρωπότητα στον Μεσαίωνα … 

Ελευθερία  σηµαίνει να µπορείς να ορίζεις το σώµα σου …κι όποια απόφαση τ’ απαγορεύει αυτό  καταπατά σφόδρα   τ’ ανθρώπινα δικαιώµατα!

Τι θα γίνει στο µέλλον ; ποιοι  ακόµα θ’ αποτελέσουν  στόχο του συντηρητισµού ;  

Αυτές   οι  αποφάσεις   δεν υπάρχει  αµφιβολία  πως υποκινούνται  από µίσος  και  διάθεση εξευτελισµού  κι εξόντωσης !  Θέλουν να στερήσουν απ’ την γυναίκα το δικαίωµα  να εξελιχθεί  και να την κάνουν δέσµια  και υποχείριο των δυνατότερων αυτής !

Ένα  κορίτσι που µένει από λάθος έγκυος, ένα  άλλο που θα βιαστεί , µια γυναίκα  που λόγω µιας εγκυµοσύνης δεν θα µπορεί να φύγει  από έναν αποτυχηµένο γάµο, µια  άλλη που δεν θα µπορεί να συντηρήσει ένα παιδί …ή εκείνη που για ιατρικούς λόγους θα πρέπει να διακόψει την κύηση…. Εκατοντάδες  χιλιάδες   γυναικών  κινδυνεύουν ! Τι θ’ απογίνουν αυτές αν ο νόµος δεν τις προστατεύσει;

Να είστε σίγουροι  πώς αν δεν υπάρξει σύσσωµη αντίδραση  θ’ ακολουθήσει  τσουνάµι  διακρίσεων και  στέρησης ελευθεριών!

Ας  πολεµήσουµε  για  να µην  υπάρξουν µελλοντικώς  παρόµοιες αποφάσεις! Ας µεγαλώσουµε παιδιά ανοιχτόµυαλα  κι ας τα κρατήσουµε µακριά απ’ το σκοτάδι…Αυτά είναι η µόνη ελπίδα!

ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Χρονογράφημα στην έντυπη έκδοση “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”