Μαθητές σε ρόλο ευρωβουλευτών σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία άσκησης Δημοκρατίας

«Η Ευρώπη που ζούμε – Η Ευρώπη που θέλουμε». Οι 50 μαθητές σχολείων της Δυτικής Ελλάδας που θα συναντηθούν την Κυριακή 22 Απριλίου 2018, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην Πάτρα, θα συζητήσουν, σε μια δράση προσομοίωσης, για την Ευρώπη και τους θεσμούς της, ως …ευρωβουλευτές.

Σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία, οι μαθητές αναλαμβάνοντας τον ρόλο των ευρωβουλευτών, μέσα από ομάδες που θα δημιουργήσουν θα δουν στην πράξη πως λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Θα αναλύσουν θέματα που απασχολούν τους ευρωπαίους πολίτες, μέσα από διάλογο και συζήτηση με ανθρώπους έμπειρους σε ευρωπαϊκά θέματα. Ενώ θα διαπιστώσουν πως λειτουργεί η συνεργατική δομή του Ευρωκοινοβουλίου.

Η προσομοίωση της συνεδρίασης είναι μια διαδικασία που ήδη έχει εφαρμοστεί σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές και για πρώτη φορά σε μικρούς μαθητές σχολείων της Δυτικής Ελλάδας.

Τα σχολεία που θα λάβουν μέρος είναι:

  • Δημοτικά: 10ο, 41ο, 43ο, 45ο, 65ο, Φαρών, Σαντομερίου.

Γυμνάσια: 15ο, Πειραματικό του Πανεπιστημίου Πατρών, Εκπαιδευτήρια.

 

Πρόκειται για σχολεία των οποίων οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στο δίκτυο Teachers 4 Europe.

 

Το Σάββατο 21 Απριλίου 2018, με την συμμετοχή των μαθητών θα γίνει η γενική δοκιμή, ώστε την επομένη ημέρα να πραγματοποιηθεί η προσομοίωση της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

«Θα δοθεί μια σημαντική ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν την λειτουργία του κορυφαίου οργάνου της Ευρωπαϊκής Ενώσης. Να αποκτήσουν κριτική σκέψη και να ενστερνιστούν τις αξίες της Ευρώπης. Καταθέτοντας τον προβληματισμό τους για την Ευρώπη που θέλουν. Εμείς τους ακούμε, εμπνεόμαστε και οραματιζόμαστε», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, για την πρωτόγνωρη διαδικασία της προσομοίωσης.

Πρόκειται για μία συνδιοργάνωση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης «Europe Direct Patras- Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τον Ινστιτούτου Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων